Första "riktiga" skoldagen + lite shopping

 
Idag började som sagt "den första riktiga skoldagen" enligt schemat. Så först ut stod det teori iform av friskvård. Därefter innan lunch hade vi "egen träning" där tanken är att vi ska öva oss på det vi har svårt för längre fram. Men eftersom vi inte kommit så långt än så gav jag mig ut på en 4,5 km löprunda som gick bra. :) Efter lunch hade vi vår första PT-timme fysisk träning där vi tränade core från grunden med myyyycket fokus på andning och rätt hållning i reverse crunches, plankan och rygglyft. 
 
Det var enormt nyttig lektion då jag helt plötsligt fick reda på hur man verkligen skulle göra de där basicövningarna man gjort så många gånger. Det visade sig ju att man inte alls gjort rätt som man trott att man gjort innan. :P Haha.
 
Jag har lärt mig sjukt mycket bara idag, hur mycket kommer jag inte då lära mig på 1 år? :D
 
 
Efter skolan så passade jag på att shoppa lite, jag hittade bl. a. ett träningslinne på rea (50 kr) och en ny munk-/överdragströja på HM samt en ny långärmad funktionströja från Rönisch (250 kr, stadium outlet). Jag hämtade även ut ett paket innehållande ett par nike-tights. :)

Kanotpaddling + styrketräning

 
Idag hade vi sovmorgon och började 9.30, men jag och en klasskompis tog den vanliga bussen till skolan då vi båda var sugna på att prova/inviga skolans lilla gym. Vi körde lite ben eftersom det stod kanotpaddling på dagens schema. Jag värmde upp med 5 min löpning i 13 km/h och sedan blev det lite benövningar med och utan lösa vikter. 
 
Paddlingen var skitrolig! Dock kanske det inte gick toppenbra för oss, vi körde "zickzack-stilen" och körde in i träd, stenar m.m. Men framåt kom vi och vi välte inte. Så det var ju huvudsaken. :)
 
Efter skolan åkte jag till Friskis och körde ett skivstångspass, det var gött och det gick kanonbra. :) Imorgon drar skolan igång "på riktigt" och jag ser fram emot det sååå mycket! 

Min helg; Bröllop, löpning och lite pizza

 
Denna helg har gått i rusande fart. Igår gick jag och min fästman upp ca 05:30 för att sedan dra iväg på min fästmans kusins bröllop i västra götalands län. Jag som arbetar som bröllopsfotograf fick även äran och förtroendet av brudparet att föreviga en av deras största dagar på bild. Bilderna blev helt magiska och jag är såå nöjd! Det blev en lång dag med mycket kärlek, skratt och extremt god mat. Runt 2 på natten kom vi i säng.
 
 
Idag tog vi en sovmorgon tills vi vaknade. Jag var pigg och glad eftersom jag inte drack någon alkohol igår då det var jag som körde hem idag. Det var lika bra. :) Innan vi åkte hem så köpte vi pizza och när vi var hemma igen tog jag mig en härlig löprunda i sensommarsolen. Jag lekte lite med tempot och körde tempoökningar; växlade mellan 10 km/h och 14-15 km/h. Mina ben kändes superpigga och lätta så jag var väldigt nöjd med dagens pass med tanke på att jag varit krasslig i ca 2 veckor och inte kunnat löpträna som jag brukar.
 
Imorgon drar skolan igång igen! Tjohoo! Och då ska vi ut och paddla kanot! :D

Fredag

 
Det är fullt ös just nu med skolan som ni kanske förstår, igår hade vi en hel dag med fysisk aktivitet (dans, brottning och coreträning) och även idag. Det är sjukt roligt och mycket att ta in så jag är väääldigt trött i huvudet när jag kommer hem. Det är ju ändå totaltomvändning till min tidigare vardag. Klassen trivs jag skitbra med och vi har redan kommit varandra nära, så jag tror att det kommer bli ett superbra år. :)
 
Idag gick vi igenom skolans gym och vår PT-lärare visade oss alla maskiner och vad som är korrekt hållning och vad som är vanliga fel. Jag lärde mig sjuuuukt mycket! Efter det körde vi rundbadminton och Yoga. Lite mjukstart såhär första veckan men från och med tisdag så drar allvaret igång. Något jag längtar enormt till!
 
Direkt efter skolan åkte jag till Friskis och körde ett spinningpass. Det var sjukt länge sedan (ca 2 veckor) så det var skönt att cykla lite. Dock gillade jag inte ledarens musikval speciellt mycket, så jag var inte så taggad som jag brukar. Men då vet jag det nu. :)
 
En tanke slog mig under dagen, skulle det vara intressant om jag avslutade inlägg ibland med en "matdagbok"? Jag vet att jag har fått en del önskemål om att de vill att jag delar med mig mer av min kost. Hur som helst så testar jag den idéen i detta inlägg, gillar ni de?
 
Dagens matdagbok:
Frukost: Fiberhavregrynsgröt (100g) kokat med kokos och kanel
Mellanmål: 1 avokado med kaviar, 1 äpple och 1 päron
Lunch: Fiskbullar med äggsås och potatis + ärtor och broccoli
Mellanmål: Bananchokladmuggkaka med Banan- & Vaniljkvargfluff
Middag: Ärtsoppa och proteinpannkaka med bär
Kvällmål: 2 äpplen

Första skoldagarna + skivstång

Som ni märkt har det varit väldigt tyst i bloggen de senaste dagarna och ni kan nog gissa varför, jag har nämligen haft fullt upp från morgon till kväll med skolan och lite annat roligt. Men nu har jag landat lite och jag har kunnat börja andas igen efter de 2 intensiva dagar som varit. Jag vet av några av er är ganska nyfikna på mina första dagar i min nya utbildning. ;) Så jag tänkte berätta lite kort om dem.
 
I måndags var det som sagt upprop kl. 16.00 följt av en middag på skolan. Jag kom alltså hem ganska sent och då skulle matlåda lagas till morgondagen. Igår var det första officiella skoldagen, eller snarare lärakännadag. Vi gjorde en del övningar, pratade och gick även igenom information (schema, kursplan, böcker m.m.). Det blev en lång dag med många nya intryck så när jag åkte hem var mitt huvud supertrött. Dock var det bara hem, äta lite och fortsätta till Friskis för ett möte/utbildning till min nya roll som passvärd. Det blev åter en sen kväll och jag däckade när jag kom hem. Idag har det varit en lite lugnare dag, på förmiddagen kollade vi in löpspåren vi kommer att ha tillgång till och testade på ett "gångtest" på 2 km. Eftermiddagen spelade vi brännboll. En härlig dag man inte behövde tänka så mycket helt enkelt, de va gött!
 
Imorgon däremot kommer vi att börja lite smått "på riktigt". :)
 
 
I em så åkte jag till Friskis för att köra ett Skivstång Intervall pass, dock hoppade jag över intervalldelen då jag kände att jag inte hade lust med det utan körde 10 min intervall på löpbandet istället. Efter det blev det stretch och jag åkte hem. 
 
Nu sitter jag här och ska strax fixa iordning kvällens middag; pölsa med bacon, potatis, stekt ägg och rödbetor. Mums!

Vi ses på Friskis i höst!

 
Idag hämtade jag ut mina Friskiskläder eftersom jag inte börjar skolan förens 16.00. I höst ska jag nämligen börja som passvärd (volontärsarbete) på skivstångspass. Det är något jag verkligen ser fram emot och målet är att så småningom sedan leda egna skivstångspass. :) Men man måste ju börja någonstans. Så ni som bor i Karlstad kommer se mig på Syrefabriken kl. 11 i lilla salen hela hösten. :) Vill och vågar ni är det bara att komma fram och prata med mig, det är bara kul!
 
Nu ska jag fixa mig iordning innan det är dags att dra iväg till skolan. Pirret i magen börjar sakta men säkert att växa. Iiih!

Sista fixet inför skolstart

 
Det har varit mycket att göra denna helg, igår jobbade jag med bröllop (bröllopsfotograf som jag är) i ca 16 timmar och idag har jag haft några möten och fixat det sista inför skolan som börjar imorgon!!!. Det känns fortfarande rätt overkligt att jag börjar mina studier imorgon, men jag tror det kommer bli skitkul! Framförallt så kommer jag älska mitt framtida yrke som PT, hälsocoach och massör. Känner jag mig rätt kommer jag suga in allt jag lär mig i skolan under kommande år som en svamp, just för att jag älskar ämnet och brinner för det. :) Nämligen träning och hälsa. 
 
Allt är som sagt fixat inför morgondagens skolstart, eller ja, nästan allt iaf. Block, studielitteratur och busskort är fixat. Dock är det 1 bok som jag inte inhandlat än men ska beställa genom skolan då den inte gått att få tag på. Jag har även beställt en personlig almanacka som inte kommit än och en ny träningsväska/skolväska måste inhandlas. Lika så lite nya skol-/civilkläder. Busskortet var för övrigt svindyrt, 810 kr för 30 dagar... Nåväl, det är bara att betala. Dit måste jag ju ta mig varje dag.
 
Utöver detta fix idag så har jag även hunnit träna, det fick bli ett skivstång intervallpass. Jag kände mig inte så taggad när jag åkte iväg då jag varit sjuk i ca 1 vecka. Men när jag väl kom dit så taggade jag som vanligt till och det gick över förväntan bra. :)
 
Nej, nu måste jag vänja mig vid tanken att jag från och med imorgon är en studerande hälsotränare. Shit! 

Samma person, samma outfit!

 
För någon dag sedan bad jag min sambo ta en bild på mig i samma outfit som jag hade på en bild tagen när jag var som fetast. Man skulle kunna tro att personen på bilderna är 2 helt olika personer. Kläderna satt väldigt tight då och idag drunknar jag i dem. Kolla bara på leggingsen, de ska liksom sitta som tighta som tights ska göra. 
 
En bild säger mer än tusen ord, eller vad säger ni?
 
Och hörrni, glöm nu för all del inte att rösta på mig i transform your body tävlingen!!! På söndag avslutas den och jag ligger hela tiden efter med ca 10 röster. :( Det är alltså superjämt och det skulle betyda så extremt mycket för mig att vinna! Sjukt mycket mer än priserna man får. Så kom igen nu, gå in här och klicka på Facebook-gillaknappen. Det går på ca 30 sek! 

På önskelistan just nu

 
Om ca 2 1/2 vecka fyller jag år, 25 år för att vara exakt. Halvvägs till 50! Såklart vill jag ha massor med saker, det vill väl alla. Eller misstar jag mig? Men jag förväntar mig absolut inte att någon ska ge mig något, nej nej. Jag är glad så länge mina nära och kära tillbringar tid med mig och umgås. Man ska ta vara om livet medan det är möjligt, de är oersättligt! Min önskelista är dessutom på tok för dyr ändå. :P Men om inte annat kan det vara fint och påminna mig själv om vad jag behöver inhandla någon gång i framtiden. När jag blir miljonär eller något. Haha.
 
- En ny träningsväska. Nu när jag börjar skolan vill jag ha en ny träningsväska med 2 fack, 1 till böcker/skolgrejer och en till träningskläder. Väskan ska heller inte vara för stor. Dessutom gick min gamla träningsväska sönder i veckan så en ny behöver jag vilket som.
 
- En iPad!! Det har jag viljat ha ända sedan den första släptes, men aldrig fått tillfälle att köpa då jag prioriterat andra saker före. Men det skulle underlätta enormt både för arbete, studier och kommande yrke som PT, hälsocoatch och massör.
 
- En riktig löpanalys med filminspelning och skoprovning!! Eftersom jag ska springa minst 1 marathon nästa år känns det som en nödvändighet för att förebygga och undvika ev. skador. Bättre att förebygga innan något händer än att det ska hända och man måste vila i veckor, kanske månader... Detta står väl kanske högst på listan egentligen, men det kostar ju också...
 
- En liten ryggsäck. När jag cyklar till mina föräldrar så brukar jag ha med mig saker ibland, då är en liten ryggsäck bra. Min nuvarande jobbryggsäck som jag använder måste jag lämna tillbaka när jag slutar. Tyvärr.
 
- Ett par cykelglasögon i klart glas. Det spelar ingen roll om de är dyra eller billiga, bara glaset är klart och att man ser bra i dem. Just nu använder jag inga glasögon och får skräp i ögonen hela tiden vilket i sin tur är en trafikfara. Jag vill inte ha något färgat glas för då tycker jag att jag ser vägen sämre.
 
- Ett par rosa Nike free run skor att ha inne på gymmet. Mina gamla från reebook börjar säga sitt de med. De passar inte alls mina fötter längre....
 
- Asics Kayano löparsko. Jag har beställt ett par från USA, men jag behöver egentligen ett par till också att växla med eftersom jag springer så mycket. 
 
- Anmälningsavgift till nästa års lopp (Sthlm marathon, Halvvättern, Vansbro halvsim osv m.fl.). Det kostar ju en jäkla massa! Men det är det såklart värt, trots att jag blir fattig student.
 
- En ny pulsklocka anpassad för triathlon. Dvs. som man kan simma i också samt byta snabbt & lätt mellan olika sporter (cykling, simning, löpning osv.) Nästa år har jag tänkt göra debut i Karlstad Triathlon, något jag verkligen ser fram emot!
 
- Nya löpartights, träningslinnen, funktionsstrumpor m.m. Sådant går alltid åt när man tränar så mycket som jag gör och bara har tvättid ca varannan vecka. :P

De klassiska byxbilderna

 
Ni vet de där klassiska byxbilderna som man ofta ser i tidningar och reklamer där folk gått ner massor i vikt? Idag bad jag min sambo ta sådana på mig som ni kan se ovan. Byxorna på bilden är i storlek 46, dock är det inte dom största jag haft men nog är de stora alltid. Eller vad säger ni? Största byxstorleken jag haft är 48. Dags att köpa ett par nya jeans kanske? Hihi.
 
Hur som helst, efter att ha halverat min kroppsvikt med 65 kg så är jag sjukt stolt över mig själv. Jag är väldigt nöjd med min kroppsbyggnad idag också. Jag känner mig snygg! När jag ser dessa bilder blir jag nästan tårögd. Är det verkligen jag som står där i de där byxorna som jag grät över att jag inte kunde knäppa knappen på för ca 2 år sedan? Ja det är jag. DET ÄR JAG! Men det bästa med det hela är inte att jag faktiskt kan knäppa knappen idag och även drunkna i dem utan det är att idag är jag lycklig, symtom- och medicinfri från min ledsjukdom och älskar mitt nya sunda liv. På måndag påbörjar jag dessutom min nya resa, nämligen att utbilda mig till lic. personlig tränare, hälsocoach och massör!
 
Och föresten, ni glömmer väl inte att rösta på mig i "transform your body"-tävlingen? Just nu ligger jag två:a med bara några få röster ifrån den som leder. Det skulle betyda så mycket för mig och vinna. Egentligen så bryr jag mig inte om priserna utan möjligheterna en ev. vinst kommer att ge mig i framtiden. Jag vill nå ut till så många som möjligt om min resa och motivera/inspirera andra som sitter i samma sitts idag som jag gjorde för 2 år sedan. Så snälla, om ni tycker att jag är en värdig vinnare och vill hjälpa mig lite med mina framtidsdrömmar så gå in här och rösta. Rösta gör ni genom att klicka på facebook-gillaknappen. Bilderna i tävlingen är från feb-juni.

Emmas Vikt(iga) - Ett minne blott!

 
Från och med idag så heter numera min blogg "Healthy & Happy - Träningsglädje när den är som bäst!" Jag har aldrig riktigt gillat mitt gamla bloggnamn "Emmas Vikt(iga) - Med lite jävlaranamma går allt!", men jag brydde mig inte så mycket om det då jag inte hade en tanke på att den idag skulle vara så välbesökt som den faktiskt är dagligen. Jag skapade ju den för min egen skull, så att jag kunde blicka tillbaka själv över mina framsteg och bakslag. Som ni vet varken är eller har jag varit speciellt viktfixerad, därför kände/känner jag att bloggnamnet aldrig passat in. Dock så passade den kanske rätt bra in utåt eftersom jag faktiskt gick ned i vikt med rasande fart och hade (och har fortfarande) ett jävlaranamma. Men nu när jag faktiskt är vältränad så finns det ingen anledning att ha kvar ett sådant namn när det säger emot mina värderingar lite. Emmasviktiga.blogg.se kommer såklart fortfarande leda hit, men nya huvudadressen är alltså www.healthyandhappy.se.
 
Healthy & Happy speglar mer mig som person idag och vad jag vill nå ut. Jag vill att inspirera till hälsosam och glädjefylld inställning till träning. Utan massor av dieter, förbud, tvång m.m. Jag vill inspirera till att leva ett sunt liv med glädje för träning och en hälsosam inställning till mat utan några förbud. För man kan faktiskt äta gott utan att det blir onyttigt! Ett liv utan varken kaloriräkning eller antal minskade kilon på vågen. Det finns det nog av bloggar som skriver om ändå. Inte för att det är något fel med det, men det är inget jag är (eller har varit) intresserad av. Det här är helt enkelt ingen bantningsblogg utan en form av livsstilsblogg, precis som andra skriver om sina liv som småbarnsförälder, gravid, fotointresse m.m.
 
Så vad tycker ni om mitt nya bloggnamn utåt? Bättre eller sämre? I vilket fall som helst så hälsar jag er varmt välkomna till "nya" Healthy & Happy. :)

Chokladproteinpannkakståra med Banankräm

 
Jag har sett mååånga göra små proteinpannkakastårtor och jag har varit sugen länge på att testa göra en själv. Idag tog jag tag i saken och gjorde en som blev himmelskt god! Därför tänkte jag dela med mig av receptet här. Detta blev en perfekt lunch efter ett konditions- och styrketräningspass som jag blev supermätt på! Och då är jag ett matvrak som i princip aldrig blir mätt. ;) 
 
Du behöver:
- 100g keso
- 15g chokladvassleprotein (jag använde Fitnessguru One Whey Isolate Milkchocolate)
- 15g vaniljvassleprotein (jag använde Fitnessguru One Whey Isolate Vanilla Fresch)
- 40g Havregryn
- 1 banan
- 2 msk kokosmjöl
- 1 msk kakao
- 1 msk Canderel Cankao Cacoo
- 1 dl äggvita (eller 3 äggvitor)
- Hallon
- Blåbär
- 1/2 tsk fiberhusk
 
Såhär gör du:
Mixa 50g keso, 15g chokladvassleprotein, 40g havregryn, 1/2 banan, 2 msk kokosmjöl, 1 msk kakao, 1 msk Canderel Cankao Cacoo, 1 dl äggvita, 1/2 tsk fiberhusk och 1 dl vatten. Stek sedan pannkakor i en ministekpanna/plättjärn. varva tårtan med hallon och blåbär. Banankrämen gör du genom att mixa andra halvan av bananen med 50g keso och 15g vaniljvassleprotein. Ringla krämen över pannkakstårtan. 

Formbilder Okt 2011 - Aug 2013

 
Ja, eftersom det är ny månad så är det ju dags för lite nya formbilder också. :) Denna månad tänkte jag ge er en liten överblick i 4 ettapper från resans början till idag. Klicka på bilden för att se den i större version. sockerVisst är det en sjuk skillnad? Jag är galet stolt nöjd över min prestation om jag får säga det själv. Jag behöver nog inte säga så mycket va? Jag låter bilderna tala för sig själv. Finns nog inte en enda kroppsdel som inte har förändrats. ;) Möjligen öronen kanske. haha. Och att jag är sjukt brun idag jämfört med de andra bilderna. Haha.
 
Just nu har jag lite mycket att stå i med 2 jobb, så bloggen hamnar lite i kläm. Men jag försöker så gott jag kan att uppdatera den. Till helgen hoppas jag på att få ihop några inlägg, men vill ni följa min vardag så finns jag på instagram där jag heter gilraen, där uppdaterar jag dagligen. Jag hoppas ni har överseende.
 
Och psst, ni glömmer väl inte att rösta på mig i Transform your body tävlingen? Klicka här och tryck på gillaknappen. Jag behöver varje röst jag kan få och jag vill så sjukt gärna vinna. Jag har aldrig vunnit något innan i princip så skulle betyda sååå mycket för mig. Och nog är jag en värdig vinnare va? Till och med jag anser det. ;)

Jag är en finalist!!!

Minns ni tävlingen transform your body som jag berättat om och deltog i? Nu är finalisterna presenterade och vet ni vad? Jag blev utvald till 1 av de 10 finalisterna!!! Av ca 700 deltagande har just JAG blivit utvald till finalist!! Det är stört. Jag trodde faktiskt inte att jag skulle bli en finalist. Men nu är jag det. :D Och nu är det upp till allmänheten att avgöra vinnaren.
 
I vanliga fall brukar jag aldrig tigga/be mina trogna älskade läsare om röster i diverse tävlingar, men denna gången gör jag det för jag vill verkligen vinna och anser mig själv som en verkligt värdig vinnare. Så gör du det med och vill du hjälpa mig att vinna så skulle jag bli såååååååååå otroligt glad! Och om du ber din(a) kompis(ar) att rösta också så skulle jag bli ÄNNU gladare!!! Ni vet ju vilken enorm resa jag gjort de senaste 2 åren och att vinna denna tävling skulle betyda SÅ enormt mycket för mig. Så HELP ME!
 
Rösta gör du genom att klicka på den här länken eller bilden ovanför och trycka på facebook-gilla-knappen. 
 

En härlig repris!

 
Idag körde jag en respris från gårdagen, alltså tog jag kära Bianca (min Bianchi Impulso Dama Bianca racercykel) till mina föräldrar som bor i ett hus med egen strand innan frukost. Väl framme åt jag frukost, sedan blev det lite slapp i solen och bad. Efter lunch åkte jag hem igen. Det blev en total sträcka på ca 4 mil backig landsväg. :)
 
Väl hemma gjorde jag lite datajobb, tog en powernap och laddade med ny energi för ett kvällspass med styrka iform av skivstångintervall. Det passet gick sjukt bra trots värmen, så jag är väldigt nöjd med dagens prestation. Dessutom har jag haft en sådan där bra dag idag där jag känner mig enormt stolt över mig själv. Jag känner mig exktremt fit och när jag tänker på att för 2 år sedan vägde jag 65 kg mer så har jag sträckt lite extra på mig idag. 
 
Nu ska jag och fästmannen se en film och det blir även att äta lite rester iform av pizza från i fredags. :) Söndagsmys med andra ord. 

En härlig lördag

 
Idag var jag uppe tidigt som vanligt och tog Bianca (min Bianchi-racer) till mina föräldrar innan frukost. Det gick lekande lätt dit och jag cyklade den backiga landsvägen på 37 minuter (ca 2 mil), en tid som jag va riktigt nöjd med. :) Påvägen hem däremot senare på eftermiddagen så gick det sjukt trögt pga motvind och kvav värme. Men det gör inget.
 
 
 
Väl framme på morgonen åt jag frukost med mina föräldrar och sedan hoppa jag i vattnet (eftersom de bor med egen sjötomt) och flöt runt på en luftmadrass fram till lunch. Såååå härligt eftersom det var strålande sol och varmt. Man måste ju passa på att ta vara på de där fina dagarna med sol och värme. :) Och det kan jag ju säga att jag har gjort denna sommar om ni tittar på bilden av mina ben och vita cykelskor. Haha!

Ofrivillig ledig fredag

 
Idag fick jag en "ofrivilligt" ledig fredag, något jag såklart inte tackar nej till. Det blev nämligen inga jobb inbokade idag så jag passade på att springa en morgonrunda med bästa Sara i tyrskogen innan värmen på dagen kom. 9 km sprang vi och sedan gick vi 2-3 km. Det blev en mycket lugn runda med några stopp då Sara är lite "ur form" just nu, och jag anpassar mig såklart. :) Vi snittade nog 9,5 km/h. Höll inte riktigt koll. 
 
När jag kom hem gjorde jag lite mellanmål innan jag tog cykeln till Gubbholmen och lata mig lite i solen. Sov någon timme och lyssnade på en Sune-ljudbok. ;) Mellanmålet bestod av nyttig äppelpaj med kvargfluff. Testade en ny variant av äppelpajen som blev riktigt god. Man blandar 1 dl havregryn, 1 dl vatten, kanel, 3g One whey isolate applepie (kan uteslutas) och 1 tärnat äpple. Sedan in i micron i ca 2 minuter tills smeten stelnat. Kvargfluffen gör man på samma sätt som i detta recept
 
 
Efter intaget av D-vitamin i solen så bar det av hemåt för att äta lite sen lunch (spenatsoppa med en stor sallad till) innan det bar av till friskis för ett styrkepass iform av ett enkelt skivstångspass. Jag kom dit lite tidigt så jag gick in i gymmet och körde lite extra ben och rygg innan. Framsida och baksida av ben samt nedre delen av ryggen. Skivstångspasset gick otroligt bra trots den enorma hettan! Så jag är väldigt nöjd med min insats. När jag kom hem gjorde jag en kladdkakemuggcake och nu sitter jag här. :)
 
Ikväll ska jag och min fästman kolla på film, monsters ink eftersom uppföljaren har kommit ut som vi ska kolla på om ett tag. :) Om ni inte visste de så är jag väldigt svag för tecknat/animerat, speciellt Disney och pixar. :) Vi ska även beställa pizza och gotta oss med. Något jag sett fram emot hela dagen. Haha!

Vilken löparsko ska jag välja?

Ingen som läser denna blogg har nog undgått att jag älskar att springa och att jag springer mycket & långt. Det medför såklart att jag får mycket frågor om löparskor, speciellt efter föregående inlägg om mitt i-landsproblem (som jag för övrigt vill tacka alla gulliga läsare som tipsade om bra sidor). Hur som helst, många av er bad om tips om löparskor för nybörjaren och gärna så billiga som möjligt. Så jag tänkte dela med mig lite av mina kunskaper jag fått om löparskor genom detta år jag hållt igång.
 
Först och främst är ALLA olika byggda och har därmed olika löparsteg. Därför är det omöjligt och säga att just den löparskon passar nybörjare, så enkelt är det inte. Skon ska passa foten bra OCH löpsteget för att undvika framtida skador och felbelastningar m.m.
 
Alltså, när du springer belastast fötter, knänen och höfter väldigt mycket. Jag har hört att kroppsvikten tredubblas i varje "stöt". Ett par bra skor är ett måste alltså! Fotrörelsen/pronationen (hur du sätter ned foten och hur du skjuter ifrån) och fotvalvet har stor betydelse vilka skor du ska välja. Vilket fotvalv du har kan du lätt kolla genom att lägga ut en bit papper på golvet och när du kliver ut ur duschen ställer du dig på papperet med blöta fötter och kliver försiktigt av. Då får du ett fotmönster på papperet likt bild A, B el C. De flesta sportbutiker kan även hjälpa till med detta genom att låta dig stå på en spegellåda (kom dock ihåg att inte ha kjol på dig som tjej. Haha).
 
Fotvalvets utformning + pronationen/fotrörelsen är de viktigaste faktorerna du ska tänka på när du väljer löparsko. Sedan är det klart att man måste ta hänsyn till vilken typ av löpning du ska ägna dig åt, underlag, lång eller kort distans osv för att få ut så mycket som möjligt av skorna. När jag köper löparskor så använder jag mig av uteslutningsmetoden, jag sorterar bort alla skor som inte passar mitt fotvalv eller pronation och fintittar på det som är kvar att erbjuda. Oftast kan man sortera bort de mesta då jag har rätt knepiga fötter och ett väldigt pronerande steg. Men detta är ju individuellt.
 
Det finns över, under- och normal- pronation. Såhär ser normal- och överpronation ut:
 
Vänster: Normal, Höger: Över
 
Om ditt fotvalv ser ut som figur A så har du förmodligen normalt fotvalv och största sannolikhet normal pronation. Det innebär att hälen tar första kontakten med marken och rullar sedan ca 5 procent & får maximal kontakt med underlaget samtidigt som den tar upp kroppens belastning. Du skjuter ifrån med framfoten. Med en normal pronation har man alltså ett neutralt löpsteg och behöver löparskor för det. en neutral löparsko är inte uppbyggd på någon sida och har en jämn hårdhet i mellansulan.
 
Pronationslöpsteg kräver stabila skor. Detta är vanligast bland löparna, ca 70% av alla löpare har ett pronerande steg. Om man pronerar lite lätt, som är de vanligaste, sätter man i hälen och rullar in över foten genom steget och skjuter sedan ifrån med en svag vinkling. Ju kraftigare pronation, desto stabilare skor behöver man. Vid en kraftig överpronation (som jag har) sätter man i hälens utsida först innan foten rullar in. I slutet av steget så skjuter man i från med stortån och tårna intill. Har man överpronation är det sjukt viktigt med en stabil sko! Den ska ha extra stöd på insidan. På fotvalvstestet liknar man alltså B eller C. 
 
Vad vill jag komma med denna info då? Jo, att köpa löparskor är inte bara att ta första bästa billigaste ELLER dyraste och förvänta sig att "nu kommer det gå jättebra". Nej, det är så mycket mer! Så jag rekommenderar ingen att utgå från pris eller märke utan utgå efter DINA fötter. Bara för att Asics Kayano passar mina fötter bäst betyder det inte att de passar dina bäst. 
 
Enklaste för dig som nybörjare är att gå till din sportbutik och be om hjälp att välja ut löparskor. De kommer då visa dig några modeller som passar dina fötter som du får prova i olika märken. :) Ta den som känns skönast för din fot. Och kom ihåg, man måste springa in skorna sedan också. Så första runderna kan skorna kännas obekväma och man kan få lite ont i fötterna. Iaf jag. 
 
Detta blev ett ganska långt inlägg, men jag hoppas att någon orkade läsa iaf. :)

Mitt namn är Emma Bertilsson, 25 år och bosatt i staden Karlstad. Jag bär på en kronisk ledsjukdom och i denna blogg får ni följa med på min resa från extrem överviktigt med ledvärk, inflammation och feber till ett symtomfritt sundare liv med normalt BMI. Ni får även ta del av mina framsteg, bakslag och mål.

Hösten 2011 orkade jag inte ens springa 200 meter. År 2014 ska jag springa mitt första marathon och fram tills dess anta en rad andra spännande utmaningar. Så följ min resa, den vill du inte missa!!

Mail: [email protected]
Instagram: HealthyHappyEmma

Follow on Bloglovin

Mina Lopp

2012:
Vårruset 5km 10/5 - 33:15 min
Karlstad Stadslopp 10km 16/6 -66:46
Blodomloppet 10km 30/8 - 62:27
Tjurruset 10km 15/9 - 74:40

2013:
Ismilen 9 km 19/1 - 46:47
Tjejvasan 30 km 23/2 - 3:59:40
Seedingsloppet gbg 10km 24/3 - 48:07
Vikten runt 72 km 9/5 - 2:59:23
Vårruset 5 km 16/5 - 21:58
Göteborgsvarvet 21km 18/5 - 1:49:02
Tjejvättern 100km 8/6 - 3:24
Karlstad Stadslopp 10km 15/6 - 45:56
Vansbro tjejsim 1km 6/7 - 30:02
Blodomloppet 5 km 22/8 - Hoppade över
Tjurruset Karlstad 12 km 14/9 - 1:16:50
Lidingö tjejlopp 10 km 29/9 - 47:15
Tjurruset Sthlm 10,4 km 6/10 - 1:02:01

2014:
Göteborgsvarvet 21 km 17/5 - ?
Stockholm Marathon 42 km 31/5 - ?
Halvvättern 150 km 8/6 - ?
Vansbro halvsim 1,5 km 4/7- ?
Midnattsloppet 10 km 16/8 - ?
Tough Viking 15 km 30/9 - ?
Tjejmilen 10 km 6/8 - ?
Stockholm Halvmaraton 21 km 16/9 - ?
Lidingöloppet 15 km 27/9 - ?
Tjurruset Sthlm 10 km 4/10 - ?
Stockholm Tunnel Run 10 km 22/11 - ?

Personligt Bästa

Löpning:
2 km - 8:04 min
3 km - 13:07 min
5 km - 21:56 min
10 km - 44:52 min

Längdskidor:
1 km - 6:14 min
30 km - 3:59:40 min

Tema Nostalgi gjort av Mimmi Thorneus