Gott nytt år!

 
31 December 2013. Sista dagen på detta år. Shit vad tiden går snabbt, jag tyckte nyss det var 1 Januari... Men när jag tänker efter har jag faktiskt hunnit med en heeel del. Jag tänkte faktiskt skrapa ihop en liten återblick på det gångna året inom de närmsta dagarna. Så håll utkik. Dagen till ära har jag tränat mitt sista träningspass för detta år som fick bli ett lätt distanspass på 13 km i pulszon 3-4. 
 
Hur som helst ville jag egentligen bara kika in och önska er ett gott nytt år innan jag och min fästman drar vidare för att fira in det nya året med ett gäng vänner till honom. Såå....
 
GOTT NYTT ÅR!!
 
 
 
 

10 km återhämtning

 
I torsdags så provade jag för första gången ett HIT-pass på Friskis. Det har resulterat i en enorm träningsvärk i mina lår, speciellt framsida, eftersom jag inte är van vid explosiv träning. Dock är det just explosiv träning jag behöver komplettera med så HIT-passen kommer jag att fortsätta gå på. Det är sjukt kul!
 
Hur som helst, idag skulle jag egentligen haft ett långpass i pulszon 2-3 men det fick bli ett återhämtningspass i zon 1 (under 146 i puls) istället på 10 km. Det tog drygt 1h. Det var sjukt gött att mjukgöra låren lite och få upp blodcirkulationen i låg pulsträning. :) 
 
När jag kom hem kollade jag av ren nyfikenhet min pulskurva under Karlstad Stadslopp 2012. Då sprang jag på tiden 1:06:46 (10 km) med en snitthastighet på 9,15 km/h. Jag hade en snittpuls på 178. Idag hade jag en snitthastighet på 9,61 km/h och en snittpuls på 143. Efter Karlstad stadslopp 2012 var jag HELT död och spyfärdig. Idag är nästan samma tempo och sträcka ett återhämtningspass för mig. Det är en ganska sinnesjuk utveckling jag gjort. Nästan lite svårt att greppa.... 
 
Men såklart är jag sjukt nöjd! :)
 

Tävlingskalendern för 2014

2013 börjar närma sig sitt slut och jag har under en längre period planerat och funderat över hur jag ska lägga upp 2014:s tävlingsår. Vilka lopp jag ska satsa på m.m. Jag kom fram till att jag vill satsa på större och kanske lite färre lopp som jag vill prestera i. Så såhär kommer mitt kommande tävlingsår se ut:
 
17 Maj: Göteborgsvarvet
31 Maj: Stockholm Maraton
8 Juni: Halvvättern
4 Juli: Vansbro Halvsim
16 Aug: Midnattsloppet
30 Aug: Tough Viking
16 Sep: Stockholm Halvmaraton
27 Sep: Lidingöloppet 15 km
4 Okt: Tjurruset 
22 Nov: Stockholm Tunnel Run
 
Om jag känner mig fräsch och pigg så kanske jag deltar i något lopp i min egen stad som vårruset och stadsloppet också. Kanske något mer cykellopp också. Men det är inget inplanerat.

Min hemklickade julklapp

 
Jag kan inte låta bli att avslöja vad jag internetshoppat till mig själv i julklapp. Mest för att jag är så ivrig på att få använda den. Som ni ser på bilden är det en pulsklocka jag gett mig själv i julklapp. Och jag har kostat på mig en bra sådan som kostar ca 3000 kr, en Polar RCX5. Det är en multisportklocka anpassat för triathleter. Ni som följer mig vet ju att jag håller på med landsvägscykling, längdskidåkning och crawl också utöver löpningen. Min dröm är ju att starta i ett litet triathlonlopp nästa år.
 
Varför har jag valt Polar RCX5 då? Jo, för att polar regerar på pulsträning. Och det är ju just pulsträning som jag ägnar mig åt numera. Idag har jag en Garmin Forerunner 110w. En mycket enkel och basic pulsklocka med GPS. Jag har varit supernöjd med den fram tills några månader sedan då jag började intressera mig mer och mer för pulsträning i olika zoner. Största nackdelen med denna Garminklockan är att man inte kan visa puls, tid, sträcka och hastighet på samtidigt. Det finns heller inget som berättar vilken pulszon man befinner sig i så jag måste alltså memorera siffrorna i mina pulszoner i huvudet vilket är lite jobbigt. Numera är inte heller GPS:en så viktig för mig, ibörjan var det häftigt och se på kartor vart jag sprungit men idag är jag mer intresserad av pulskurvorna. Det enda jag vill veta som GPS:en kan ge mig är sträckan, men det kan en fotpod också mäta. Alltså gör det inget att det inte finns någon inbyggd GPS i RCX5. Fast nu beställde jag faktiskt en klocka med GPS-sändare för att det var i ett multisportpaket. Jag tänkte att med GPS så kan jag även använda klockan till cykeln. Dock ska jag köpa till en fotpod inom snar framtid, då kan jag få sträckan även på löpband vilket är guld värt! Samt olika stegdata.
 
Det ska bli sjukt kul och spännande att sätta klorna i denna klocka. Jag tror att den kommer gynna min träning inför maraton i hästlängder. :D

Julhelgen!

 
Ja, igår var det julafton och jag hoppas verkligen att ni alla läsare hade en mysig sådan tillsammans med era nära och kära som ni bryr er allra mest om. Själv tillbringade jag hela dagen hemma tillsammans med min älskade fästman och katt Felix. Vi bakade lussebullar och mozartkulor på förmiddagen innan Kalle Anka. Efter Kalle åt vi smörgåstårta istället för julbord då de kändes lite onödigt att göra massa mat för bara 2 personer. Då hade vi fått käka julmat som rester i säkert 3 veckor i så fall. Haha.
 
I förrgår firade jag och min fästman dessutom 10 år tillsammans. Vi gick på bio (hobbit), käkade på restaurang och spelade bingo lottos uppesittarkväll. Det är sanslöst vad 10 år går fort ändå, men ändå inte. För ska jag vara ärlig kommer jag inte ihåg hur livet var innan jag mötte min nuvarande fästman. Fast jag kan inte tänka mig något liv utan honom nu längre heller. Han är mannen i mitt liv helt enkelt. :)
 
Idag har jag klickat hem en julklapp till mig själv från nätet. Även om jag inte är något så stort fan av julklappar och hysterin de bär med sig så tycker jag ändå att jag är värd att unna mig något iaf. Vad det är kommer jag nog att avslöja när jag har fått hem de. ;)
 
 

4e advent och halvlek

 
Idag är det 4e advent. Det är sjukt vad dagarna rusar iväg, jag tycker nyss det var 1a advent. I och för sig tycker jag det nyss var augusti också, att jag precis börjat skolan. Men ska sanningen fram så har halva tiden på min utbildning till cert. personlig tränare, massör och coach passerat. Det är lite skrämmande faktiskt... Men som ni vet älskar jag utmaningar och jag vet att det kommer sluta bra. :) I fredags gick jag på jullov och är nu ledig fram till 13 Januari, något som jag sett fram emot enormt mycket! Det är välbehövlig ledighet kan jag säga.
 
Idag drog jag ut på ett långpass i stormen. Solen sken men det blåste något sanslöst mycket!! Och som vanligt har jag oturen med mig och fick springa i motvind nästan hela vägen vilket resulterade i att det gick ganska mycket saktare än vad det brukar. Men ack så bra träning för benen! Ujuj. Idag körde ett pass på 1,5h där målet var att hålla mig i pulszon 3 vilket jag klarade. Jag hade en snittpuls på 162. Så det är jag nöjd med. 

Snälla tomten...

...snart närmar sig julafton och jag har ju faktiskt varit lite snäll, om inte annat väldigt duktig. Eller? Eftersom jag har gått över till att bli student är dessutom min ekonomi inte den bästa, därför har jag en hel del roliga saker på min önskelista. Here it is:
 
 
1. Icebug Pytho2-I
2. Skidstrumpor
3. Skidvantar, både längd & alpint
4. Slalomutrustning i "min färg" (dvs. rosa)
5. Gymhandskar
6. Nytt Vo2- & mjölksyratröskeltest i början av februari
7. En fotbehandling och massage

Weekend i Sälen

Ja, som jag nämnt tidigare så åkte jag iväg på en weekend i Sälen (Lindvallen) tillsammans med ett härligt gäng med kompisar. Vi blev totalt 7 stycken och hyrde en 10-bäddsfjällstuga. Vi var där från torsdag till söndag och hann med en hel del som jag tänkte dela med mig av här.
 
 
Vi anlände till vår fjällstuga i Lindvallen runt 16.30 på torsdagen. Så denna dag blev det alltså inget skidåkande. Däremot spelade vi sällskapsspel, bastade och bakade lussebullar och mozartkulor framåt kvällskvisten. Det var ju ändå Lucia på fredagen och man kan ju inte ha en Luciadag utan lite lussefika tyckte vi!
 
 
Fredagen stod det slalom på schemat. Jag som inte åkte slalom sedan jag var ca 10 år gammal (om inte ännu yngre) hyrde skidutrustning med hjälm under denna dag. Jag var livrädd inför denna dag då jag inte har så speciellt bra minnen sen senast jag åkte. Då åkte jag nämligen störtlopp nedför backen och braka in i en snödriva, sedan vägrade jag att åka något mer.
 
Men en av vännerna tog sig verkligen tid för mig och lärde mig att åka. Så jag tog mig ner MYCKET sakta men säkert nedför backen. Det gick ganska snabbt att lära mig och det blev inte så många vurpor i slutet. Däremot var jag kanske inte så jättesmart som skaffat mig en sjuk träningsvärk i vaderna 2 dagar innan, behöver jag säga att det verkligen brände i dem i slutet av dagen? Fy sjutton vad ont jag hade. Dagen avslutades med afterski och festligheter med trevligt umgänge under kvällen. :)
 
 
På lördagen tog vi en välförtjänt sovmorgon och drog sedan till tandådalen för att åka skidor. Där delade vi på oss så att några åkte slalom och några längd. Jag åkte längd då jag såklart ville inviga mina nya längdskidor. Dom var helt perfekt! Äntligen vet jag hur det ska kännas med rätt anpassade skidor för mig. Helt plötsligt gick det sååå mycket lättare att åka och få in rätt teknik. :) Nu längtar jag verkligen tills snön kommer hit till Karlstad och längdspåren här omkring öppnar. 
 
Söndagen (idag) var vi tvunga att checka ut redan vid 11. Så då hann vi inte åka några skidor alls. Men när jag väl kom hem så kände jag lite abstinens för min vanliga träning så jag åkte iväg och körde ett skivstångspass vilket var såå skönt. 
 
Ikväll ska jag lyxa till det med en pizza, det blir sista skräpmaten på bra länge. För jag kan inte påstå att jag ätit speciellt bra mat eller dryck dessa 4 dagar jag varit borta. Förmodligen väldigt mycket mer godis, chips och skräpmat än "riktig" mat. Haha. Men har man semester så har man. :)
 
Jag hoppas att ni har haft en fin helg också, även om ni inte har haft en weekend som jag.

Jag har blivit med längdskidor!

 
Egentligen skulle jag inte köpa några längdskidor såhär innan säsongen börjar. Tanken var att vänta och köpa i slutet av säsongen när de börjar rea ut alla längdskidor till fantastiska priser. MEN för ca 2 veckor sedan öppnade XXL Sport & Vildmark här i Karlstad vilket betydde att det var sjuka öppningserbjudanden. Och eftersom det är vinter så hade de fantastiskt bra erbjudanden på längdskidor. Jag provade ut ett par kalasbra Rossignolskidor. Bara skidan skulle egentligen kostat 2999 kr (rek. pris 3499 kr) men jag fick skidor, bindning, pjäxor OCH vallning för 2498 kr. Är inte det en bra deal så säg? Till det köpte jag även ett par stavar i carbon för 799 kr. En kompis till mig köpte ett par billiga stavar som gick sönder efter 2a användningen så jag tänkte att det inte är någon idé att snåla. 
 
Idag har det varit snöstorm ute och på tisdag slutar vi skolan tidigt! Så då hoppas jag att jag hinner åka ut på en tur innan snön försvinner. Om inte annat så kommer skidorna åka med till sälen på torsdag! Jag och ett kompisgäng ska nämligen dit på på skidresa. Något jag ser fram emot väldigt mycket!

Julklappstips för löparfantasten

Många av er springer säkert runt och letar julklappar till era nära och kära just nu. Kanske till och med till er själva. Jag tänkte tipsa om lite julklappar som är lite "annorlunda" till den som gillar att springa. Om inte annat är det tips till dig som läser som gillar att springa. :)
 
 
 
1. Kinesiotejp. Detta brukar jag använda i förebyggande syfte till mina benhinnor för att undvika benhinneinflammation. Det ska öka blodcirkulationen och jag upplever att det även ger extra stöd. Funkar jättebra. Självklart går det att använda för andra saker också. T.ex: Stukning av fötter, knäont, axelskador, sträckningar m.m. Läs mer om det här. En rulle kostar runt 90-100 kr och finns att köpa på t.ex. kinesiotapeshop.se
 
2. Dubb. Nu när det är vinter innebär det halt underlag. För den som inte har råd att slänga ut 1500-2000 kr på ett bar löparskor med brodd är dessa brodd som man trär på den vanliga skon ett utmärkt alternativ. kostar ca 150-300 kr och finns på de flesta ställen som säljer friluftsgrejer. T.ex. biltema, clas ohlsson, naturkompaniet m.fl. 
 
3. Foam roller. Med en foam roller stretchar man musklerna genom att rulla ut dom. Man sitter/ligger alltså på rullen och rullar på den önskade muskeln. Genom denna kan man komma åt muskler som annars är svåra att stretcha. Extra bra är det för den som är överrörlig. Man kommer superlätt åt utsidan av låret som annars är supersvårt att komma åt med vanliga stretchövningar. Klicka här för att se en video. Finns att köpa på t.ex. gymgrossisten.com för 450 kr om man vill ha en märkesrulle men även rusta har för 199 kr.
 
4. Den ultimata löparguiden. En superbra bok för den som är lite mer inbiten löpare och vill utvecklas. Här får man enormt mycket tips på hur man ska lägga upp träningen för att nå olika mål. De går också igenom periodisering (det jag kör) i boken. 
 
5. Det perfekta löpsteget. Som bokens titel så fint heter så är tanken med boken att man ska lära sig det perfekta löpsteget. Man får mycket tips och övningar på hur man ska få till det. Superbra! För ni som håller på med löpning vet ju att det inte bara är att springa om man vill komma långt och inte skada sig. ;)

Vinterkräksjuka

 
Strax efter att jag skrev föregående inlägg efter att vi ätit middag (kycklingpaj) brakade helvetet löst i min mage. Det bara blev värre, värre och smärtorna ville inte ge sig. Jag visste inte vart jag skulle ta vägen så i ren panik la jag mig i ett varmt bad där jag inte vågade röra en fena. Med hinken bredvid badkaret så hängde jag mig över för att "lätta på trycket" titt som tätt. Dock får jag panik av att spy, så jag mådde jättedåligt rent psykiskt också. Natten till måndag var alltså en ren mardröm. Jag hade en temp på 40,8 grader och enorma mag- och ryggsmärtor.
 
Idag mår jag lite bättre, jag har baaaara 38,8 grader i feber. Min rastlöshet börjar smyga sig på även om jag mår såpass dåligt än att jag inte ens klarar av att göra saker själv än. Det som suger mest av detta är att jag blev tvungen att vara hemma från HPB-utbildningen i skolan som var igår och idag, den krävde 100% närvaro så nu måste jag göra den i en annan stad. Jag som inte varit sjuk på över 1 år... Varför skulle de bestämma sig för att slå till just natten till måndag? Typiskt...
 
Det enda positiva jag kan komma på av detta är att jag äntligen får tid och ro till att läsa mina tidningar som ramlat ned i brevlådan de senaste veckorna... 
 
Mat har jag inte ätit något sen i söndags, bara tanken på mat gör att jag får ont i magen just nu... Jag ställde mig på vågen nyss och jag har gått ned 4 kg! I söndags fm sprang jag ju mitt 2h långdistanspass och eftersom all föda kom upp på kvällen sen så ligger jag rätt mycket back med kaloriintag... Därav tror jag att det är så många kilon, samt vätskebrist.
 
Hoppas ni klarar er från vinterkräksjukan, det är fan det värsta som finns i "vanlig" sjukdomsväg.

1a advent och veckans träning

 
Idag är det första advent och moder natur har bjudit på strålande sol, några plusgrader och en jäkla massa vind. Ojojoj vad det har blåst!! Det kändes på dagens långdistanspass, speciellt i motvind. :P Hur som helst, dagen började med att jag gick upp och käkade frukost till årets julkalender. Jag kollar på den varje år och kommer nog fortsätta göra det ett bra tag framöver. Jag tände även 1a ljuset i adventsljusstaken som jag fixade iordning så fint igår.
 
Efter lite datorjobb (för att smälta frukosten) bar det av på grundperiodens sista träningspass som fick bestå av ett långdistanspass på 2h. Redan från början kände jag mig oförskämt pigg, mina ben kändes lätta och pigga + att min mage funkade som den skulle hela vägen. Jag fick i mig energidryck utan att få magbesvär!! Så jag fick hålla igen mig för att inte överskrida pulszonen (2) som är under 156. Så jag låg runt 155-156 hela vägen. Så på dessa 2h sprang jag totalt 22.6 km vilket jag är väldigt nöjd över. Vid 21 km (halvmaraton) hade det gått ca 1:51:00 min. Göteborgsvarvet sprang jag på 1:49:02 min och hade en snittpuls på över 180. Så mina framsteg är ENORMA! Så jäkla stolt. :)
 
Efter långpasset bar det av till stan för en adventsfika med fästmannen och våra vänner innan det väntades ännu lite mer jobb för min del.
 
För den nyfikna har veckans träning sett ut såhär:
Måndag: Backintervall + Löpskolning
Tisdag: Långdistans 1,5h (16.5 km, snittpuls: 150) + gymträning
Onsdag: Vila
Torsdag: Långdistans 1,5h (16.6 km, snittpuls: 152) + gymträning
Fredag: Backintervall + Löpskolning
Lördag: Tröskelträning löpband 5 km, upp- & nedjogg + Skivstångspass
Söndag: Långdistans 2h (22.6 km, snittpuls: 155)
 
Eftersom detta är tredje och sista veckan med mitt grundträningsschema så går jag nu in i en återhämtningsvecka på 7 dagar. Det är alltså aktiv vila som gäller med träning som inte får överskrida 146 i puls. Bara för att det är en återhämtningsvecka kommer jag alltså inte hålla mig borta från träningen och ligga i soffan. Nej, jag har tänkt köra mycket rörelse-, flexibilitet- och coreträning samt yoga. Lite promenader och kanske ev. en väldigt väldigt lätt jogg i kortare sträcka.
 
Hoppas ni också haft en bra vecka och en trevlig första advent. :)

Mitt namn är Emma Bertilsson, 25 år och bosatt i staden Karlstad. Jag bär på en kronisk ledsjukdom och i denna blogg får ni följa med på min resa från extrem överviktigt med ledvärk, inflammation och feber till ett symtomfritt sundare liv med normalt BMI. Ni får även ta del av mina framsteg, bakslag och mål.

Hösten 2011 orkade jag inte ens springa 200 meter. År 2014 ska jag springa mitt första marathon och fram tills dess anta en rad andra spännande utmaningar. Så följ min resa, den vill du inte missa!!

Mail: [email protected]
Instagram: HealthyHappyEmma

Follow on Bloglovin

Mina Lopp

2012:
Vårruset 5km 10/5 - 33:15 min
Karlstad Stadslopp 10km 16/6 -66:46
Blodomloppet 10km 30/8 - 62:27
Tjurruset 10km 15/9 - 74:40

2013:
Ismilen 9 km 19/1 - 46:47
Tjejvasan 30 km 23/2 - 3:59:40
Seedingsloppet gbg 10km 24/3 - 48:07
Vikten runt 72 km 9/5 - 2:59:23
Vårruset 5 km 16/5 - 21:58
Göteborgsvarvet 21km 18/5 - 1:49:02
Tjejvättern 100km 8/6 - 3:24
Karlstad Stadslopp 10km 15/6 - 45:56
Vansbro tjejsim 1km 6/7 - 30:02
Blodomloppet 5 km 22/8 - Hoppade över
Tjurruset Karlstad 12 km 14/9 - 1:16:50
Lidingö tjejlopp 10 km 29/9 - 47:15
Tjurruset Sthlm 10,4 km 6/10 - 1:02:01

2014:
Göteborgsvarvet 21 km 17/5 - ?
Stockholm Marathon 42 km 31/5 - ?
Halvvättern 150 km 8/6 - ?
Vansbro halvsim 1,5 km 4/7- ?
Midnattsloppet 10 km 16/8 - ?
Tough Viking 15 km 30/9 - ?
Tjejmilen 10 km 6/8 - ?
Stockholm Halvmaraton 21 km 16/9 - ?
Lidingöloppet 15 km 27/9 - ?
Tjurruset Sthlm 10 km 4/10 - ?
Stockholm Tunnel Run 10 km 22/11 - ?

Personligt Bästa

Löpning:
2 km - 8:04 min
3 km - 13:07 min
5 km - 21:56 min
10 km - 44:52 min

Längdskidor:
1 km - 6:14 min
30 km - 3:59:40 min

Tema Nostalgi gjort av Mimmi Thorneus