Löparens i-landsproblem

Här om dagen funderade jag på hur långt jag egentligen sprungit i mina älskade Asics Kayano 18 som jag köpte för nästan exakt 1 år sedan. Eftersom jag regestrerat alla löparrundor ute med skorna på funbeat (träningsdagbok på nätet) kunde jag lätt kolla upp det, så ca 71,2 mil har jag sprungit i dem på drygt 1 år. Det är sinnessjukt! Och då har jag ju även sprungit i andra skor också. Dubbskor i vintras ute och inneskor på friskis. Hur som helst, de börjar närma sig slutet på sin livslängd. Ca 100 mil rekommenderas att man springer i sina löparskor innan det är dags att byta, även om de är hela så förloras ju framförallt stötdämpningen. Något som är sjukt viktigt för mig som långdistanslöpare. Och jag märker EXTREMT stor skillnad på när jag springer i bra löparskor och dåliga. Med 30 mil kvar är det alltså dags att köpa ett par nya, de nyinköpta måste ju springas in också och det tar ju lite tid innan man kan springa långa sträckor i dem.
 
Nu till problemet, mina favoritlöparskor (som jag har nu) kostar 2000 kr!!! Pengar som jag egentligen inte har då mycket går till skolan just nu. Och jag behöver verkligen ett par nya inom väldigt snar framtid, jag ska ju springa marathon nästa år och behöver träna mycket distans inför det. Jag har kollat lite på alternativa asics-skor, den jag fastnat för är Gel Convector som är lite billigare än Kayano. 1299 kr. Dock inte lika bra stötdämpning vilket oroar mig eftersom jag springer mestadels på asfalt när det är distans. Så egentligen borde jag hålla mig till Kayano som jag är van vid.... Åh, vilket i-landsproblem. Ev. kanske jag kan importera från USA via amazon/ebay. Är det någon av er läsare som gjort det och gick de bra? 

Styrketräning + intervallöppass

 
Idag bar det av direkt till gymmet efter jobbet, jag började med att köra lite ben och rygg i gymdelen samt mage med "kroppsövningar". Ca 20 min. Sedan körde jag ett skivstångspass och efter det avrundade jag med 10 minuters intervaller på löpband. 15 km/h i 1:30 min och sedan PW i 30 sek (7,5 km/h). Upprepade detta i 10 min. Jag var död efteråt! :P 
 
Jag provade även ett nytt vassleproteinpulver från fitnessguru idag. Det fick bli One Whey Isolate Melon Yoghurt. Den var över förväntan god, inte alls så toksöt som vissa av Fitnessgurus proteiner har en tendens att vara. Så denna kan jag nog ev. tänka mig att köpa i stor burk senare. :)

Sista semesterdagen

 
Så var den här, sista semesterdagen (för mitt extrajobb) för sommaren 2013. Det regnar, typ första dagen med regn på min 2 veckor långa semester. Annars har det varit i princip stårlande sol VARJE dag så jag prickade in semestern fruktansvärt bra. Imorgon börjar jag jobba på mitt extrajobb igen, fast bara i 3 veckor. Sedan börjar jag ju plugga på heltid till PT, hälsocoach och massör. :) Nästan alla böcker är inköpta, nu återstår bara skolgrejer. T.ex. behöver jag köpa en ny tränings-/skolväska som är rymlig och bra där jag kan förvara både skolböcker och träningskläder. Min nuvarande träningsväska är för liten för det endamålet. Tyvärr.
 
Som ni kanske har märkt har inte uppdateringen varit på topp de senaste dagarna. Anledningen till det är att jag njutit av de sista semesterdagarna ute i solen, förutom igår då jag jobbade 15h och kom hem sent på natten. För er som inte vet jobbar jag som bröllops- och porträttfotograf. Något jag kommer skära ner en hel del med under min utbildning det kommande året.
 
Idag fick det för övrigt bli ett kombinerat skivstång intervallpass. Det var varmt och svettigt och min kropp var rätt trött till en början, jag fick liksom knappt upp stången för tunga ben på axlarna (35 kg). Men det gav med sig rätt fort och jag blev piggare sedan när vi kommit igång lite. :) Dock när jag skulle cykla hem sedan så vräkte regnet ned och jag hade glömt min regnjacka hemma, snacka om att jag var blöt när jag cyklat hem de 5 km. I badtofflor och huvtröja. Uäk!
 
Jag vill även passa på och tacka för alla gulliga mail ni skriver till mig. Tyvärr har jag inte möjlighet att hinna svara på alla mail där ni söker peronliga tips och råd till att lyckas med egna livsförändringar eller att bara komma i form. Jag känner mig lite elak, men skulle jag svara på alla skulle jag få sitta hela dagarna med att svara på mail. Jag hoppas att ni förstår och jag är verkligen jättetacksam för allt beröm ni ger mig i era mail också. <3 Ni är guld värda!

Mitt livs första danspass + intervallöpning

 
Åter igen så bjöd Karlstad på sol så efter en intensiv förmiddag med jobb så tog jag cykeln till gubbholmen för att slappa i solen någon timme innan jag och min sambo skulle iväg och veckohandla. De hade specialpris på omtalade Celsius så jag provade äntligen en innan dagens träning, det fick bli Apelsinsmak och den smakade som fanta fast lite mesigare i smaken. Helt okej men hoppas de finns någon annan som är godare. :) 
 
Idag var tanken att jag skulle gå på ett Jympa Medelpass, ni som följt min blogg ett tag vet att jag inte gillar jympa och liknande pass speciellt mycket. Mest för att jag har noll kordinationsförmåga. När jag väl kom fram till friskis och skulle hämta ut min biljett så fanns ingen jympa, det var utbytt mot dans fusion i sista sekund. Fan, tänkte jag. Vad skulle jag nu göra? Jag bestämde mig snabbt för att bita i det sura äpplet och testa passet mot min vilja. Jag är absolut inget fan av dans och visste att det skulle gå skitdåligt med tanke på att jag har problem med kordination på jympapass. :P När passet väl var igång så gick det faktiskt bättre än väntat, jag hängde med bra och så. MEN det var det tråkigaste jag gjort EVER i träningsväg, dessa 60 min kändes som en total evighet. Jag tittade på klockan hela tiden och önskade att det skulle vara över. Och det är INTE likt mig.
 
Hur som helst, när passet var över så kände jag mig inte nöjd. Jag hade inte fått ut den där härliga känslan ur kroppen som jag får med min vanliga träning, så jag ställde mig på löpbandet och körde ett snabbt intervallpass på ca 15 min. Då startade jag med "uppvärmning" 5 min i 13 km/h. Sedan ökade jag stegvis med 0,1 km/h var 15e sek fram till 14 km/h. När jag nått 14 km/h höll jag det fram till 9 min. Sista minuten körde jag sedan i 15 km/h. Där efter saktade jag ned till aktiv vila PW (7 km/h) i 30 sek innan jag körde igång i 15 km/h 1:30 min igen. Sedan fortsatte jag med det 3 rep. Alltså löpning 15 km/h i 1:30 min varvat med 30 sek PW 7 km/h. Seda forsade svetten och jag var väldigt törstig, så jag gav mig och åkte hem. :P Då var jag nöjd att jag fått ut det jag vill av träningen, den där underbara känslan som är så svår att beskriva.
 
Dans är säkert bra träningsform för de som gillar feminimt och ingen styrka. För mig däremot så känns de väldigt fjolligt och uppstyrt, jag gillar inte kordinationsgrejer då man måste använda hjärnan. Och då hittar jag inte mig själv i träningen som jag tycker är så skönt. Antingen vill jag ta ut de fysiskt iform av styrketräning eller bara cykla/springa i oändligheter och låta tankarna springa iväg. 
 
Dans ÄR och FÖRBLIR inte min grej helt enkelt, som träningsform iaf. På dansgolvet med vännerna är det en HELT annan sak. :) 

Nyttig microäppelpaj med kvargfluff

 
Det är många från Instagram och några här från bloggen som önskade recept på min äppelpaj, så jag slänger upp det här. :) Perfekt efterrätt eller mellanmål som är både enkel och går supersnabbt att göra.
 
Du behöver:
- 1 äpple
- 1 dl havregryn
- 1 dl vatten
- 30 g keso
- 3 äggvitor eller ca 50g på dunk
- lite saft
- 50g naturell kvarg
- Kanel
 
Såhär gör du:
Klyfta äpplet och skär det i mindre småbitar. Blanda sedan ihop bitarna med 1dl havregryn, 1 dl vatten, 30g keso, 1 äggvita eller 20g äggvita på dunk. Smaksätt med kanel i önskad mängd. Häll blandningen i en form (jag använde en liten portionspajform) och kör i micron någon minut. Vispa 2 äggvitor eller 30g äggvita på dunk i en annan skål till ett hårt fluff, blanda fluffet med 50g naturell kvarg och lite saft som smaksättning (jag använde fun light appear). Ställ i kylskåpet en kort stund, exempelvis medan du gör äppelpajen.
 
Hoppas det smakar! :)

Ännu lite mer sol och min namnsdag

 
Idag bjöd Karlstad på strålande sol och värme åter igen! Jag valde verkligen rätt period för semester och jag spenderar så mycket tid jag kan ute i det fina vädret. Så idag bar det av mot stranden igen med några härliga vänner till en väldigt fin strand som ligger en liten bit utanför Karlstad. Stranden var typ tom så det var gött att slippa all trängsel och barnfamiljer som finns på t.ex. Bomstad. Idag badade jag faktiskt, badkruka som jag annars är. Men det tog ett bra tag innan jag doppade mig. Haha. 
 
Framåt eftermiddagen började mörka regnmoln komma så då packade vi ihop oss och drog hem. Jag slängde ihop en äppelpaj gjord i micron som mellanmål med kvargfluff och kanel som topping. Den blev riktigt god och nyttig, om det finns intresse så kan jag slänga upp ett recept här? 
 
På kvällen åkte jag sedan och tränade, spinning stod på schemat. Påvägen hem så hämtade jag sushi från Karlstads bästa sushirestaurang Happy Kitchen som jag och sambon beställt tidigare. Idag är det ju min namnsdag så lite vardagslyx såhär på semestern är jag allt värd. ;) 24 bitar senare var jag lagom mätt, jag äter nämligen som en häst för den som inte visste det. Det är många som blir förvånade över hur mycket jag kan trycka i min lilla kropp på en och samma gång. ;) Haha.
 
Nu på senkvällen väntar lite datorjobb innan det blir läggdags, det är fördelen med att kunna bestämma lite själv om sina arbetstider. Då har jag chansen att njuta av solen nu när den väl är framme om dagarna.
 
Hoppas ni också haft en fin dag, och ett stort grattis till alla andra Emmor som läser min blogg! :)

En liten runda med Bianca

 
Imorse direkt efter frukosten innan det blev sådär supervarmt tog jag ut Bianca (min Bianchi racercykel) på en liten tur. Vi åkte till mina föräldrars hus som ligger vid sjön med egen strandtomt. Jag skulle vattna min fars tomater eftersom de varit bortresta några dagar. Jag passade även på att ta med badkläder och bada lite i vattnet, gud så gött det var! Sedan slappa jag lite i solen innan jag fyllde på med lite energi iform av mat innan hemfärden. 
 
Totalt cyklade jag ca 36 km, det var varmt men blåsigt och jag lyckades få motvind åt båda hållen. Så det blev lite jobbigt på sina ställen. :P Backig är landsvägen jag cyklar till mina föräldrar på också. Det tog mig totalt 1h och 23 min fram och tillbaka.
 
Nu ska jag snart cykla iväg till friskis med kärringcykeln och köra ett corepass då jag fortfarande är rastlös. Landsvägscykling är ju inte så jobbigt/uttagande som andra aktiviterer jag gör. :) Sen ikväll ska jag och sambon plocka fram engångsgrillen och grilla lite på bakgården, slå på en film och bara må gött. Förmodligen blir det lite sällskapsspel också. :)

Fredagsmys

 
Dagen inleddes med att åka till skutberget med bästa Sara som jag inte träffat på ganska länge nu. Vi tog först en löprunda i spåret där på 5 km för att sedan sola och bada fram till 2-tiden. Otroligt härligt!
 
En rolig grej som hände när vi låg där i solen var att ett busslass kineser stannade, hoppade av bussen och kom fram till oss. Skrattade och pratade med varandra. Inget konstigt med det kanske men sedan kom en kines fram  till oss och la sig bredvid!?!!? med kläderna på varpå dens kompis knäpper av MASSOR med kort.... Eh? Vad hände? Tänkte vi båda när de lämnat platsen lika fort som de kom...
 
Nu ska jag och min fästman snart iväg och kolla på bio, vi ska se The Long Ranger. Hoppas den är bra. :) Med mig på bion kommer jag ha 1/2 kg jordgubbar istället för godis. Min nya drog! Haha. Efter bion ska vi käka gott på Texas Longhorn också. Mums!
 
Hoppas ni får en trevlig fredag också. :)

Jympa Puls

 
Eftersom det är sommartider så finns det inte så många pass att välja på hos Friskis nu när det är sommarschema. Egentligen hade jag viljat köra ett spinningpass idag, men det gick inga idag. Inte ett enda. Så då fick jag prova på något nytt, nämligen Jympa Puls. Jympa har jag ju testat några gånger innan, senast för drygt 1 år sedan. Dock är inte jympa min grej riktigt då jag är så himla dålig på att göra olika saker med armar och ben samtidigt. 
 
Dagens jympapass gick som jag trott, sådär. Stundvis gick det jättebra med de övningar jag faktiskt kan och stundvis var jag helt lost och viftade mest bara lite eller hittade på något eget. Haha. Tanken med passet var att det skulle vara lite pulshöjande, och det var det faktiskt. Jag blev rätt trött. :) Och det var även inslag av en del styrka med kroppsövningar.
 
Nej, jag kanske borde gå på mer jympapass så att jag kan öva upp min "ta-fatthet" lite. :P

Skivtångsonsdag

 
Som jag nämnde i tidigare inlägg så fick det bi ett skivstångspass på Friskis idag. :) Och för första gången tog jag på mig shorts till gymmet idag, mina löparshorts, eftersom det är så sjukligt varmt här i Karlstad idag så skulle jag nog avlidit i långa tights som jag brukar ha. För egentligen gillar jag inte att ha shorts på gymmet då majoriteten har tights på sig. Vilket gör att fler blickar än vanligt dras till en, något jag absolut inte gillar. Speciellt inte med tanke på hur mycket jag svettas, till och med om benen. Det rinner svett om dem också. Men idag trotsa jag som sagt och tänkte på mig själv istället, visst fick jag många fler blickar som psykade mig lite men det gick bra. :)
 
Passet i sin helhet gick otroligt bra! Kanske för att jag hade en vilodag igår så att jag var full av energi idag så jag höll på och explodera kändes det som. Haha. Det kändes riktigt gött och orka så mycket som jag gjorde idag. En kanondag helt enkelt. 
 
När jag kom hem så provade jag ett vassleproteinprov från fitnessguru, One Whey Isolate Peanutbutter fick det bli. Jättegod med toksöt! Dock tror jag det blir bättre om man spär ut det med extra mjölk/vatten, alt. använder det till mat- och bakning. T.ex. i havregrynsgröten. Det kanske jag ska prova imorgon till frukost. :)

Smakleverans från fitnessguru.se

 
Nu har min favoritleverantör av proteinpulver fitnessguru kommit med provpåsar på samtliga smaker av One Whey och One Whey Isolate. 1 påse innehåller 1 portion. Så jag slängde iväg en beställning och klickade hem samtliga smaker samt några proteinbars som också är nya i sortimentet. 
 
Det ska bli sjukt spännande och prova alla dessa! Perfekt om man är som jag väldigt kräsen när det kommer till proteinpulver och smaker. Nu behöver man inte känna att man kastat pengarna i sjön om man köpt en hel burk som det visar sig att man inte gillar smaken på. 
 
Nu ska jag iväg på ett skivstångspass, så redan idag ska jag prova en. :D

Formbilder Juli

15 Juli - 4 Juni
 
Ja, så var det dags för formbilder igen då. Denna gången har det hänt sjukt mycket på underkroppen. Framför allt låren! Överkroppen är sig lik, förutom magen. Den är lite svullen på dagens bild då jag precis ätit. För där har det minsann börjat hända saker också. Naveln har rättat till sig ännu mer och magmusklerna framträder allt mer.
 
Jag bryr mig inte om att publicera några bilder på baksidan, för där har det inte hänt speciellt mycket. :)
 
Hur som helst är jag sjukt nöjd över mina framsteg, och det sjukaste är att jag går inte in för att få dessa muskler direkt utan det kommer på köpet eftersom jag tycker det är roligt att träna. Låren har jag nog fått av all cykling jag har ägnat mig åt den senaste tiden skulle jag tro. ;) Sedan behöver jag musklerna också, jag har märkt att jag blivit så enormt mycket friskare nu när de får ta all belastning istället för lederna. Så det måste ju såklart underhållas så att jag får fortsätta vara symtomfri från min ledsjukdom.

Mina första 3 mil löpning!!!

 
Jag har länge varit enormt sugen på att utmana mig själv med en längre distans som jag aldrig sprungit innan. Men tyvärr har varken väder eller kropp varit på min sida. Vädret har varit strålande sol och vämre, inga fel med det men om man ska springa långdistans på några timmar så är ju kanske inte det de mest lovande väder. Det är ju sjukt lätt att bli överhettad/få solsting då. Men idag när jag vaknade var det mulet och svalt ute, bara 13 grader. PERFEKT! Tänkte jag och snörade på mig dojorna någon timme efter en dubbel portion havregrynsgröt till frukost som uppladdning. Kroppen kändes oförskämt pigg och jag visste redan efter de första löpstegen att idag skulle jag komma långt, men hur långt visste jag inte. Första 13 kilometrarna swichade förbi, jag njöt av naturen och funderade på saker och ting som jag alltid brukar göra när jag är ute. Efter 15 km började det kännas lite i vaderna och benen, men jag fortsatte ändå.
 
Wipps så hade det gått 21 km och jag hade fortfarande energi kvar. Jag fortsatte! Det var ju bara 9 km kvar till 30 km, skulle jag klara det? Vid ca 25 km började Karlstads mest omtalade mördarbacke som ligger i Kronoparken. Jag sprang uppför den, sakta men säkert och det brände i benen för varje steg. Här var det ren vilja upp! Väl uppe kändes det lite lättare igen och tempot ökades. Allt kändes bra fram till den sista kilometern, det var en lätt uppförssluttning men den kändes som en brant seg jäkla backe. Det var ren vilja jag tog mig upp. Och när jag väl passerat 30 km och jag stannat så vek sig nästan benen under mig av utmattning. SHIT vilken känsla. 30 kilometer, alltså 3 f*cking jäkla mil!!! Det är sanslöst. Och på en bra tid också under 3h. 2:54:27 för att vara exakt! Förstår ni hur jäkla glad och stolt jag är över mig själv nu? Lyckan är så stor så de finns inte. Nu är jag faktiskt ännu ett steg närmare mina maratondrömmar!!
 
30 km är lite svårt att ta in, Det är sjukt jäkla långt. Jag sprang i princip runt hela Karlstad. Så för den nyfikne så publicerar jag här nedan en karta över vart jag sprang, det är ju lättare att få en bild av hur långt det är när man har det utmålat på en karta framför sig.
 
 
Och med tanke på att jag kämpade för ett år sedan med att springa 1 mil så blir jag nästan tårögd av stolthet över min utveckling. Ingenting är omöjligt! Det kan jag skriva upp! Heja mig! Ikväll ska jag käka pizza, det har jag gjort mig mer än förtjänt av. :)

Första dagen på semestern

 
Lördag och första dagen på min efterlängtade semester. :) Jag tänkte ta sovmorgon och ställde klockan på 8, men som vanligt behövdes inte det då jag vaknade som ett ljus första gången redan vid 5.30. Men jag tvingade mig att ligga kvar och försöka sova fram till halv 8, sedan orkade jag inte mer. Jag gick upp. :P Så gick det med den sovmorgonen. Haha.
 
Det fick bli lite frukost sedan bar det av till Friskis för att köra ett kombinerat Skivstång och Spinningpass. Det gick bra, över förväntan. Så jag är nöjd. Efter passet trampade jag hem för att äta lite lunch, därefter trampade jag vidare till gubbholmen här i Karlstad för att få lite D-vitamin iform av sol. Gud vad skönt det var att ligga där i gräset och inte göra ett skit bokstavligen, som jag har längtat! Jag älskar solen, fryslort som jag är. Efter att ha spenderat 3,5h där trampade jag hem igen och gick till affären för att köpa jordgubbar som är min nya drog. Jag bara måste ha! Så det får bli jordgubbar med grädde ikväll efter middagen. Mums!
 
Nu ska jag fortsätta med min makrametillverkning. :) Hoppas ni får en fin lördag med!

Startar med en vilodag

 
Idag är det ingen vanlig fredag. Nej, för idag är det den där sista fredagen innan semestern för min del och gud så gött det ska bli med 2 veckors semester. :) Sedan jobbar jag bara 3 veckor till innan skolan börjar, tjohoo!
 
Hur som helst, semestern inleds med en vilodag. Jag känner att min kropp är ganska trött och sliten med massor av träningsvärk, framförallt i baksidan av låren och rumpan. Haha. Så jag tog mig en tur på stan istället och inhandlade lite pysselgrejer. Efter att ha sett en del makramearmband på Instagram och smyckesrean blev jag grymt sugen på att göra några egna igen, när jag gick i scaouterna som barn gjorde vi mycket sådant då det är så fasligt kul! Så nu sitter jag med mitt första egentillverkade makramearmband. Hihi. Och fler lär det bli för nu är jag fast och något måste jag väl göra på semestern, eller?. ;P Det är ju så barnsligt roligt och dessutom avslappnade/rogivande. 

Leverans från Betteryou.se

 
Idag väntade en avi brevlådan när jag kom hem, jag hade ingen aning om vad det var så det var såklart extra spännande att hämta paketet. Paketet innehöll det ni ser ovan från Betteryou.se som säljer kosttillskott med hög kvalitet och naturliga ingredienser. Det ska bli mycket spännande och testa dessa, jag är väldigt nyfiken på Proteinpulvret att använda i smoothies och i bakning. :) Bär Boost känns väl inte så aktuell just nu, men framåt hösten när solen (tyvärr) skiner allt mer sällan kommer de nog väl till pass. Här är lite fakta om varje produkt som Better You beskriver:
 
Fitnesskapslar utan kofein:
Naturlig förbränning med chili & svartpeppar, lägg också till grönt té och den japanska brunalgen wakame. Allt detta toppas upp av maskros och beta-glukaner. Finns med koffein & koffeinfri. Jag har koffeinfri.
 
Smoothieprotein:
Better You Smoothieprotein är en kombination av vassleprotein (vilket tas upp snabbt av kroppen) och kaseinprotein som är ett s.k ”långsamt protein” och tas upp långsamt. Direkt efter träning är det viktigt att proteinet tas upp snabbt (vassleprotein) medans kaseinet kan hålla upp aminosyrenivåerna i flera timmar efter att det intagits. Better You Smoothieprotein är både laktos och glutenfritt samt helt fritt från socker och sötningsmedel.

- Både vassleprotein och kaseinprotein – för direkt & gradvis upptag.
- Fri från socker och sötningsmedel.
- Perfekt till bakning, då proteinet är värmestabilt.
 
Bär Boost:
Bär Boost heter produkten för dig som fått för lite sol. Den innehåller D3-Vitamin, inulin (goda bakterier) när du vill vinna kriget i magen! och massor med nyttiga frukter och bär. Allt detta för att förstärka ditt immunförsvar så att du håller dig frisk och kry. 

Intervallspinningpass

 
Idag blev det ett tufft intervallpass med spinning på Friskis. Jag gav allt och det kändes riktigt bra! :) Jag passade även på att inviga min nya Vansbrosimmet-tischa som min kära mor köpte åt mig i Vansbro. Det fick bli en lila då det inte fanns någon rosa. Så nu fick någon annan färg inträda träningsgaderoben. ;) Jag har ju t-shirtar från de andra loppen (vasan och vättern) så det var ju givet att jag skulle ha från Vansbro också.
 
Nu har jag precis avnjutit dagens middag. Ugnslax med fetaostpesto och färskpotatis stod på menyn. Mums!

Första potatisskörden!

 
Minns ni odlingen jag pysslade med i våras? Jag sådde massor med gröna saker på balkongen. Idag kollade jag potatisen, med spänning! Jag trodde inte det hade blivit någon potatis då jag vattnat lite för dåligt, trodde jag! För där under ytan hittade jag några små potatisar och en bamsing! Gissa om jag blev glad? :D Mina första egenodlade potatisar!! Visserligen små men de växer väl till sig med tiden.
 
Så nu ikväll ska jag käka fiskbullar i äggsås med färskpotatis, mer närproducerat kan det inte bli. MUMS!

Jag överlevde Vansbro Tjejsim 2013!

 
Som ni vet så har jag varit sjuuuukt nervös de senaste dagarna för den här dagen, som den sanna badkruka jag faktiskt är. :P Det kan mina föräldrar skriva upp, haha. Hur som helst. Vi (jag och mina föräldrar) startade tidigt hemifrån för att jag skulle känna mig lugn och ha goda marginaler då jag är en person som ALLTID ska vara ute i nästan för god tid, något jag förmodligen ärvt av min far skulle jag tro. Vi åkte hemifrån 7.30 med en bilresa på lite mer än 2h. 13.00 gick min start så ni kan ju förstå att det blev lite dötid därimellan. ;P Så jag la mig i gräset och vilade lite, jag blir nämligen alltid supertrött precis innan start. Antagligen för att då släpper all nervositet och jag börjar gå in i mig själv och känna ett lugn. Sen kommer nervositeten/adrenalinet tillbaka precis innan start i startfållan. ALLTID! Lite lustigt de där. 
 
När jag stod i startfållan bakom startgruppen som startade innan mig kom en av er läsare fram till mig vars namn börjar på P. Jag vet att du kommer att läsa detta och jag vill att du ska veta att jag blev enormt glad! Jag hoppas det gick bra för dig i plurret och att du klarade dina mål. :)
 
När väl mitt startskott gick så tog jag det ganska lugnt. När jag kom till strandkanten började paniken växa, det är just att doppa sig som jag tycker är så enormt jobbigt och det var det även idag. MEN jag tvingade mig själv, blundade och sprang bokstavligen i. Väl i kved jag i säkert 10 min och simma bröstsim i turbotempo för att få upp värmen eller något. När jag vant mig vid vattnet så saktade jag av automatiskt och det blev även mer strömt då jag låg väldigt långt ut i vänsterkanten, dum som jag va. Men det var så knökat till höger. När det var ca 150 meter kvar kändes det som att jag skulle dö, jag tyckte det var jätteläskigt att inte veta om jag bottnade och vågade heller inte känna efter. Knappt ens när jag kommit i mål. Haha.
 
Men i mål kom jag, på tiden 30:06. Ingen kanontid men jag är nöjd med tanke på att jag inte simtränat på 10 år, MINST! Dessutom simmade jag bröstsim hela vägen. Men till nästa år, när jag ska köra halvsimmet SKA jag ha tränat mycket mycket mer och satsar på en bra tid. Eftersom jag kommer träna på skolan och få ett träningskort på Friskis då jag blir funkis där så tänkte jag köpa mig ett simkort på badhuset istället. :) Då kommer jag ha alla möjligheter att bli grym till nästa år! Hoppas det gick bra för alla er andra läsare som simmade Vansbro tjejsim idag, eller simmat något annat av simmen och att ni nådde era mål. :) Heja er allihopa!
 
Nu har jag dessutom avklarat 3/4 av tjejklassikern, WOHOO!! Bara Lidingö tjejlopp kvar vilket jag inte är de minsta nervös över. Springa är ju min grej som ni vet. ;) Men innan dess har jag 2 lopp till, Blodomloppet och tjurruset att avklara. Sedan är årets tävlingssäsong över. Det är sjukt vad tiden går fort! Shit!

Jordgubbsplock = SOMMAR!!!

 
Idag var både jag och min sambo lediga, eller jag var väl inte ledig. Hade ett fotojobb inbokat och lite datorarbete som jag avyttrade fram till lunch. På eftermiddagen däremot så åkte vi ut på landet, Ängebäck för att vara exakt, för att plocka jordgubbar! 2 GBglasslådor skrapade vi ihop så nu har jag att mumsa på imorgon när jag kommer hem från vansbrosimmet. Jordgubbar med grädde, finns det något godare på sommaren? Skulle inte tro det.
 
Jag tycker det är väldigt roligt/rogivande att åka till Ängebäck och plocka jordgubbar. Man går där och strosar, river runt bland buskarna och mosar i sig massa jordgubbar. Väldigt avslappnande och rofyllt! Vilket är något jag behöver i min annars väldigt fullspäckade vardag.
 
Ikväll ska jag ladda med tacos inför imorgon och ni kan väl gissa vad efterrätten blir? ;) Hihi.

Nervös till 1000!

 
Dom senaste dagarna har nervositeten ökat sakta men säkert. Imorgon bär det ju av till Vansbro för att simma ca 30 min i iskallt strömt vatten. Förmodligen kommer jag att åka dit själv också utan min kompis som gör tjejklassikern med mig då hon inte tycks få ledigt från sitt jobb. Eller ja, själv och själv, mina underbara föräldrar hänger med för att supporta och stötta. Men det är inte samma sak som att dela själva upplevelsen med någon hela vägen.
 
Det är även första gången i mitt liv som jag simmar i öppet strömt vatten och andra gången i mitt liv som jag simmar i våtdräkt. Jag har dessutom inte tränat någon simning inför detta så det lutar åt att det blir bröstsim iår. Förutom det är jag världens badkruka, jag har sjuka problem att ta mig ned i vattnet. Allt under 30 grader är kallt! Och i vansbro är temperaturen just nu 15,6 grader... Hur ska jag klara det? Herregud.
 
Men en sak är säkert, jag kommer INTE ge upp. Jag ska över mållinjen och få min medalj, där med basta!

Antagningsbesked och Utbildningen

 
Idag ramlade antagningsbeskedet ned i brevlådan till hälsotränarutbildningen jag ansökte i april. Jag kom in! Men det visste jag ju redan sedan lite mer än en vecka sedan. Det känns fortfarande ganska overkligt att jag, Emma Bertilsson, tjejen som alltid blev vald sist på gympan i skolan, tjejen som för 2 år sedan led av extrem övervikt och blommande kronisk ledsjukdom ska påbörja en hälsotränarutbildning den 19 Aug. Hade någon sagt detta till mig i 9an eller för 2 år sedan, att jag kommer stå som färdigutbildad Personlig Tränare, Hälsocoach och Massör skulle jag skrattat högt och osäkert. Jag skulle nämligen ta det som en stor förolämpning/hån till min då väldigt ohälsosamma överviktiga kropp och livsstil. Jag skulle trott att personen drev med mig och skulle blivit ledsen. 
 
Men tänk vad saker kan förändras. Idag står jag här, mer än någonsin redo att detta steg till ett helt nytt och spännande arbetsliv! Jag tror att jag kommer att trivas som fisken i vattnet och jag vet redan vad jag ska göra när jag gått klart utbildningen. Alla jag träffar tror på mig och säger att de inte tvivlar en sekund på att jag kommer bli en kanonbra personlig tränare, att de lätt kan tänka sig anlita mig i framtiden med tanke på min bakgrund. Jag skäms inget för mitt förflutna och jag ångrar inget jag gjort. För det är faktiskt det som format mig till den jag är idag, och utan den här enorma resan jag gjort hade jag nog inte ens varit i närheten till vart jag är idag inom träning och hälsa. Och detta är ju något jag kommer ha enorm nytta av i mitt nya arbetsliv som många andra saknar. Det är en sak att ha kunskapen, en annan sak att ha både kunskapen och "erfarenheten". För ja, jag ser det som en erfarenhet då det gett mig så enormt mycket! Jag har lärt mig sååå enormt mycket om mig själv och min kropp genom denna resa så att ni nog inte förstår riktigt. För det är ju en totalförändring jag gjort. 
 
Utbildningen då, jag har fått enormt många frågor om den i samband med när jag ansökte. Utbildningen går i Molkom folkhögskola och är ungefär 1 år. Eftersom det är på folkhögskola kostar inte själva undervisningen något och det är studiemedelberättigat, däremot tillkommer andra kostnader för studieresor m.m. på 8800 kr. Under detta år kommer jag att läsa detta:
 
 

A. Grundläggande friskvård/hälsa

Förebyggande hälsoperspektiv, salutogent förhållningssätt med fokus på det friska, kost- & näringslära, friluftsliv, konditionstestning, Hjärt- och lungräddning med defibrillator, Hälsoprofilsbedömning (HPB), marknadsföring & entreprenörskap, fysisk aktivitet och träningslära, Fysisk aktivitet på recept (FAR), studiebesök och praktik.

 

B. Certifieringsförberedande delkurser:

 

B. 1 Personlig tränare

Fokus på grunderna i core och hur du utvecklar den, grundläggande rörelseträningsmetoder, styrketräning, explosiva styrkelyft, gruppträning, rehabilitering, muskelfrigörelse, dynamisk och statisk rörelseanalys, konditionshöjande aktiviteter, mm Samt att både teoretisk och praktiskt fördjupa dig inom dessa 4 områden: Rörlighet/balans, stabilitet/uthållighet, hypertrofi (volymträning dvs. bygga muskelmassa) och max styrka/explosivitet Fördjupandekunskaper inom: Anatomi och fysiologi Efter avklarad och godkänd Hälsotränarutbildning är du kvalificerad att certifiera dig som Personlig tränare (PT) genom Branschrådet för hälsa. Denna certifiering sker på Molkoms folkhögskola.

 

B. 2 Coach

 

Utbildningen ger dig grunderna och förutsättningarna för framgångsrik coaching och utgår från de kompetenser du ska behärska som certifierad coach – allt från aktivt lyssnande och kraftfulla frågor till förmågan att skapa medvetenhet. Som utbildad coach kommer du att kunna hjälpa andra hitta sina drivkrafter och att definiera deras önskade resultat så att de får ut mer av sin inneboende potential. En viktig del är att utveckla och förstå sig själv och andra. Samt att både teoretiskt och praktiskt fördjupa sig i:

 

• Lyssna- att lyssna på olika nivåer
• Fråga- att känna till skillnaden på olika typer av frågor.
• Sortera - att förstå och hjälpa andra att sortera sina tankar och funderingar.
• Återkoppla (feed-back) - att ge feedback som gör skillnad.
• Utmana- att med hjälp av frågor och återkoppling utmana till önskad förändring
• Att hjälpa andra att hjälpa sig själva I slutet av året sker certifieringen via Sveriges Certifierade Integrativa Coacher SCIC

 

B. 3 Massör

 

Utifrån specialiserad kunskap inom anatomi, fysiologi, basmedicin samt sjukdomslära utföra klassisk svensk massage i friskvårdande, avslappnande och förebyggande syfte. Förstå hur olika överbelastningssymptom, fysiska och mentala, kan ta sig muskulärt uttryck hos en klient, utifrån grundläggande ergonomiska kunskaper informera klienter om enklare prevention av arbetsskador. I Hälsotränarutbildningen ingår 80 timmar lärarledda studier med både praktik och teori. Efter avklarad och godkänd Hälsotränarutbildning är du kvalificerad att certifiera dig som Massör genom Branschrådet för hälsa. 

 

 

Gud vad jag längtar till den 19e Augusti nu! Typ som när man var 6 år och skulle börja ettan. Haha. ;P Detta år kommer bli så jäkla roligt!

 
 

En sjukt bra dag!

Idag jobbade jag bara 2h pga att det var brist på jobb, dessutom var dessa 2h placerade supertidigt på morgonen så man kan säga att jag fick en ofrivillig ledig dag idag. Något jag såklart inte tackade nej till då vädret varit strålande fint! Så förmiddagen spenderade jag med att slappa i solen och försöka få bort min extrema "träningsbränna" jag lyckats skaffat mig av brottarlinne, löparskor och shorts. Sedan var det gött och sova lite i några timmar också. ;)
 
 
Efter lunch så tog jag kära Bianca till mina föräldrar för att hämta min våtdräkt som jag lämnat där. Imorgon ska jag och Sara nämligen prova att simma i klarälven innan Vansbrosimmet på lördag. Vädret var ju som sagt strålande och påvägen dit kunde jag inte låta bli och stanna och ta en bild på ett underbart rapsfält med mobilen (fotograf som jag faktiskt är)!! Jag fullkomligt älskar den högra bilden, även om det är en mobilbild. Synd att jag inte kunde ha med mig min jobbkamera då den är så stor. Det är vid sådana här tillfällen jag vill ha en liten kompakt systemkamera att fånga vardagen med... Det är något jag ska köpa inom snar framtid, och det lutar åt en Nikon 1 V1 med utbytbara objektiv. Kameranörd som man är. Någon som har erfarenhet av den?
 
 
När jag kom hem från mina föräldrar så åt jag lite mellanmål innan det bar av till Friskis för ett skivstångintervallpass. Som uppvärmning sprang jag 15 min på löpbandet eftersom jag inte sprungit på en vecka!!! Shit vad tiden går fort alltså... På 15 min hann jag springa 3,35 km vilket jag är väldigt nöjd över. Jag startade på 12,5 km/h i 5 min. sedan ökade jag var 30e sek med 0,1 km/h fram tills jag nått 14 km/h. Då ökade jag med 0,1 km/h var 60e sek. Sista minuten sprang jag i 15 km/h. Jag kände mig riktigt pigg och fräch i benen idag så egentligen kunde jag ha fortsatt men jag hade satt målet att springa 15 min så då höll jag det med. Själva skivstångspasset gick också superbra! Jag kände mig asstark och supertaggad. Ingen viktökning men gjorde lite djupare benböj än vanligt. ;) En superdag helt enkelt!
 
Nu ska jag fixa lite middag, wok står på menyn! Sedan ska jag mumsa på lite jordgubbar med grädde framför TV:n till efterrätt för det är jag värd. MUMS!

Mitt namn är Emma Bertilsson, 25 år och bosatt i staden Karlstad. Jag bär på en kronisk ledsjukdom och i denna blogg får ni följa med på min resa från extrem överviktigt med ledvärk, inflammation och feber till ett symtomfritt sundare liv med normalt BMI. Ni får även ta del av mina framsteg, bakslag och mål.

Hösten 2011 orkade jag inte ens springa 200 meter. År 2014 ska jag springa mitt första marathon och fram tills dess anta en rad andra spännande utmaningar. Så följ min resa, den vill du inte missa!!

Mail: [email protected]
Instagram: HealthyHappyEmma

Follow on Bloglovin

Mina Lopp

2012:
Vårruset 5km 10/5 - 33:15 min
Karlstad Stadslopp 10km 16/6 -66:46
Blodomloppet 10km 30/8 - 62:27
Tjurruset 10km 15/9 - 74:40

2013:
Ismilen 9 km 19/1 - 46:47
Tjejvasan 30 km 23/2 - 3:59:40
Seedingsloppet gbg 10km 24/3 - 48:07
Vikten runt 72 km 9/5 - 2:59:23
Vårruset 5 km 16/5 - 21:58
Göteborgsvarvet 21km 18/5 - 1:49:02
Tjejvättern 100km 8/6 - 3:24
Karlstad Stadslopp 10km 15/6 - 45:56
Vansbro tjejsim 1km 6/7 - 30:02
Blodomloppet 5 km 22/8 - Hoppade över
Tjurruset Karlstad 12 km 14/9 - 1:16:50
Lidingö tjejlopp 10 km 29/9 - 47:15
Tjurruset Sthlm 10,4 km 6/10 - 1:02:01

2014:
Göteborgsvarvet 21 km 17/5 - ?
Stockholm Marathon 42 km 31/5 - ?
Halvvättern 150 km 8/6 - ?
Vansbro halvsim 1,5 km 4/7- ?
Midnattsloppet 10 km 16/8 - ?
Tough Viking 15 km 30/9 - ?
Tjejmilen 10 km 6/8 - ?
Stockholm Halvmaraton 21 km 16/9 - ?
Lidingöloppet 15 km 27/9 - ?
Tjurruset Sthlm 10 km 4/10 - ?
Stockholm Tunnel Run 10 km 22/11 - ?

Personligt Bästa

Löpning:
2 km - 8:04 min
3 km - 13:07 min
5 km - 21:56 min
10 km - 44:52 min

Längdskidor:
1 km - 6:14 min
30 km - 3:59:40 min

Tema Nostalgi gjort av Mimmi Thorneus