Antagningsbesked och Utbildningen

 
Idag ramlade antagningsbeskedet ned i brevlådan till hälsotränarutbildningen jag ansökte i april. Jag kom in! Men det visste jag ju redan sedan lite mer än en vecka sedan. Det känns fortfarande ganska overkligt att jag, Emma Bertilsson, tjejen som alltid blev vald sist på gympan i skolan, tjejen som för 2 år sedan led av extrem övervikt och blommande kronisk ledsjukdom ska påbörja en hälsotränarutbildning den 19 Aug. Hade någon sagt detta till mig i 9an eller för 2 år sedan, att jag kommer stå som färdigutbildad Personlig Tränare, Hälsocoach och Massör skulle jag skrattat högt och osäkert. Jag skulle nämligen ta det som en stor förolämpning/hån till min då väldigt ohälsosamma överviktiga kropp och livsstil. Jag skulle trott att personen drev med mig och skulle blivit ledsen. 
 
Men tänk vad saker kan förändras. Idag står jag här, mer än någonsin redo att detta steg till ett helt nytt och spännande arbetsliv! Jag tror att jag kommer att trivas som fisken i vattnet och jag vet redan vad jag ska göra när jag gått klart utbildningen. Alla jag träffar tror på mig och säger att de inte tvivlar en sekund på att jag kommer bli en kanonbra personlig tränare, att de lätt kan tänka sig anlita mig i framtiden med tanke på min bakgrund. Jag skäms inget för mitt förflutna och jag ångrar inget jag gjort. För det är faktiskt det som format mig till den jag är idag, och utan den här enorma resan jag gjort hade jag nog inte ens varit i närheten till vart jag är idag inom träning och hälsa. Och detta är ju något jag kommer ha enorm nytta av i mitt nya arbetsliv som många andra saknar. Det är en sak att ha kunskapen, en annan sak att ha både kunskapen och "erfarenheten". För ja, jag ser det som en erfarenhet då det gett mig så enormt mycket! Jag har lärt mig sååå enormt mycket om mig själv och min kropp genom denna resa så att ni nog inte förstår riktigt. För det är ju en totalförändring jag gjort. 
 
Utbildningen då, jag har fått enormt många frågor om den i samband med när jag ansökte. Utbildningen går i Molkom folkhögskola och är ungefär 1 år. Eftersom det är på folkhögskola kostar inte själva undervisningen något och det är studiemedelberättigat, däremot tillkommer andra kostnader för studieresor m.m. på 8800 kr. Under detta år kommer jag att läsa detta:
 
 

A. Grundläggande friskvård/hälsa

Förebyggande hälsoperspektiv, salutogent förhållningssätt med fokus på det friska, kost- & näringslära, friluftsliv, konditionstestning, Hjärt- och lungräddning med defibrillator, Hälsoprofilsbedömning (HPB), marknadsföring & entreprenörskap, fysisk aktivitet och träningslära, Fysisk aktivitet på recept (FAR), studiebesök och praktik.

 

B. Certifieringsförberedande delkurser:

 

B. 1 Personlig tränare

Fokus på grunderna i core och hur du utvecklar den, grundläggande rörelseträningsmetoder, styrketräning, explosiva styrkelyft, gruppträning, rehabilitering, muskelfrigörelse, dynamisk och statisk rörelseanalys, konditionshöjande aktiviteter, mm Samt att både teoretisk och praktiskt fördjupa dig inom dessa 4 områden: Rörlighet/balans, stabilitet/uthållighet, hypertrofi (volymträning dvs. bygga muskelmassa) och max styrka/explosivitet Fördjupandekunskaper inom: Anatomi och fysiologi Efter avklarad och godkänd Hälsotränarutbildning är du kvalificerad att certifiera dig som Personlig tränare (PT) genom Branschrådet för hälsa. Denna certifiering sker på Molkoms folkhögskola.

 

B. 2 Coach

 

Utbildningen ger dig grunderna och förutsättningarna för framgångsrik coaching och utgår från de kompetenser du ska behärska som certifierad coach – allt från aktivt lyssnande och kraftfulla frågor till förmågan att skapa medvetenhet. Som utbildad coach kommer du att kunna hjälpa andra hitta sina drivkrafter och att definiera deras önskade resultat så att de får ut mer av sin inneboende potential. En viktig del är att utveckla och förstå sig själv och andra. Samt att både teoretiskt och praktiskt fördjupa sig i:

 

• Lyssna- att lyssna på olika nivåer
• Fråga- att känna till skillnaden på olika typer av frågor.
• Sortera - att förstå och hjälpa andra att sortera sina tankar och funderingar.
• Återkoppla (feed-back) - att ge feedback som gör skillnad.
• Utmana- att med hjälp av frågor och återkoppling utmana till önskad förändring
• Att hjälpa andra att hjälpa sig själva I slutet av året sker certifieringen via Sveriges Certifierade Integrativa Coacher SCIC

 

B. 3 Massör

 

Utifrån specialiserad kunskap inom anatomi, fysiologi, basmedicin samt sjukdomslära utföra klassisk svensk massage i friskvårdande, avslappnande och förebyggande syfte. Förstå hur olika överbelastningssymptom, fysiska och mentala, kan ta sig muskulärt uttryck hos en klient, utifrån grundläggande ergonomiska kunskaper informera klienter om enklare prevention av arbetsskador. I Hälsotränarutbildningen ingår 80 timmar lärarledda studier med både praktik och teori. Efter avklarad och godkänd Hälsotränarutbildning är du kvalificerad att certifiera dig som Massör genom Branschrådet för hälsa. 

 

 

Gud vad jag längtar till den 19e Augusti nu! Typ som när man var 6 år och skulle börja ettan. Haha. ;P Detta år kommer bli så jäkla roligt!

 
 

Kommentarer

Jannie

2013-07-03 - 18:41:42
Har du blivit av med din sjukdom under din resa eller är det så att det är symptomen som minskat som en effekt av din träning? Lycka till med utbildningen förresten!
Svar: Eftersom den är kronisk kommer jag alltid att få leva med den. Men de senaste 9-10 månaderna har jag varit helt symtomfri vilket är såååå jäkla skönt. :) Och självklart beror det på min ändrade livsstil och träningen.
Emma Bertilsson

Camilla

2013-07-03 - 20:30:16
Låter som en rolig utbildning! :) och inte för att peta men coach stavas utan t.. :)

veronica

2013-07-04 - 09:00:26
Åh, det är så kul att du kom in! Grattis till dig! Jag har följt dig ett bra tag nu och det ska bli så kul att följa dig i denna "nya" resa med. :)
Svar: Tusen tack! Ja, det är sjukt kul och jag har svårt att greppa. Det är sjukt många som sökte så jag är glad att jag kom in!
Emma Bertilsson

Pierre

2013-07-04 - 09:07:14
Alltid lika kul att höra om någon som hittat sitt drömyrke i livet och som brinner för det. Det är ni som senare gör att man Vill må bättre! Önskar dig all lycka till för framtida studier och yrkesliv!
Svar: Jag vet ju inte om jag hittat mitt drömyrke ÄN. Men jag tror att det är det. :) Och tusen tack! Det ska bli så enormt spännande!
Emma Bertilsson

Camilla

2013-07-04 - 10:00:56
Grattis och lycka till!
Svar: Tack! <3
Emma Bertilsson

Emma

2013-07-04 - 19:34:01
Molkoms FHS är jätte trevligt!!
Antar att min gamla lärare Birgitta är pensionerad, men om inte hälsa från mig :-)
Hon bor by the way i huset mitt emot kyrkan vid Ewa. Kram!
Svar: Ja, det verkar mysigt. Var ju där på intervju för någon månad sedan. :) Det ska jag göra. Jasså, se där. Världen är allt bra liten. ;) Kram
Emma Bertilsson

goldensanna.blogg.se

2013-07-09 - 22:52:35
låter jättebra :) grattis :) (ett sent grattis då)
Svar: Tusen tack! Bättre sent än aldrig vet du. ;)
Emma Bertilsson

Sanna Andersson

2013-07-12 - 12:17:25
ett enormt grattis ytterligare en gång till att du kom in och får göra det du brinner för =) Jag är otroligt glad för din skull...

behöver du ett " projekt " eller en testkanin så ställer jag mer än gärna upp då jag oxå vill bli av med den enorma övervikten jag har men inte klarar av det själv för tillfälllet =/
Svar: Tack ska du ha. :) Jag är riktigt glad, det är verkligen en dröm som gått i uppfyllelse. :) Det är många som säger samma sak som du. ;) Men vi får se vad skolan kräver, några ska jag ha till ett slutarbete iaf.
Emma Bertilsson

Sanna Andersson

2013-07-13 - 09:05:59
ett enormt grattis ytterligare en gång till att du kom in och får göra det du brinner för =) Jag är otroligt glad för din skull...

behöver du ett " projekt " eller en testkanin så ställer jag mer än gärna upp då jag oxå vill bli av med den enorma övervikten jag har men inte klarar av det själv för tillfälllet =/

Camilla

2013-07-13 - 18:48:29
Gud, vad roligt! :) Grattis!!!

Jennifer Danielsson

2014-03-22 - 13:51:36
Hej!

Det finns ju ingen certifiering för peronsliga tränare som är godkänd av EHFA, känns skumt om folkhögskolan har en då. Är skolan inte godkänd??

Vad heter skolan???

//Jennifer Danielsson
Svar: Hej! Jo det gör det. Annars skulle jag ju inte kunna utbilda mig tilldet. :P det är certifiering genom branchrådet för hälsa. http://www.branschradetforhalsa.se/dokument/Kompetensbeskrivning-PT.pdf min utbildning går på Molkom folkhögskola och är minst lika bra t.ex. som en SAFE-utbildning.
Emma Bertilsson

Skriv en kommentar









Mitt namn är Emma Bertilsson, 25 år och bosatt i staden Karlstad. Jag bär på en kronisk ledsjukdom och i denna blogg får ni följa med på min resa från extrem överviktigt med ledvärk, inflammation och feber till ett symtomfritt sundare liv med normalt BMI. Ni får även ta del av mina framsteg, bakslag och mål.

Hösten 2011 orkade jag inte ens springa 200 meter. År 2014 ska jag springa mitt första marathon och fram tills dess anta en rad andra spännande utmaningar. Så följ min resa, den vill du inte missa!!

Mail: [email protected]
Instagram: HealthyHappyEmma

Follow on Bloglovin

Mina Lopp

2012:
Vårruset 5km 10/5 - 33:15 min
Karlstad Stadslopp 10km 16/6 -66:46
Blodomloppet 10km 30/8 - 62:27
Tjurruset 10km 15/9 - 74:40

2013:
Ismilen 9 km 19/1 - 46:47
Tjejvasan 30 km 23/2 - 3:59:40
Seedingsloppet gbg 10km 24/3 - 48:07
Vikten runt 72 km 9/5 - 2:59:23
Vårruset 5 km 16/5 - 21:58
Göteborgsvarvet 21km 18/5 - 1:49:02
Tjejvättern 100km 8/6 - 3:24
Karlstad Stadslopp 10km 15/6 - 45:56
Vansbro tjejsim 1km 6/7 - 30:02
Blodomloppet 5 km 22/8 - Hoppade över
Tjurruset Karlstad 12 km 14/9 - 1:16:50
Lidingö tjejlopp 10 km 29/9 - 47:15
Tjurruset Sthlm 10,4 km 6/10 - 1:02:01

2014:
Göteborgsvarvet 21 km 17/5 - ?
Stockholm Marathon 42 km 31/5 - ?
Halvvättern 150 km 8/6 - ?
Vansbro halvsim 1,5 km 4/7- ?
Midnattsloppet 10 km 16/8 - ?
Tough Viking 15 km 30/9 - ?
Tjejmilen 10 km 6/8 - ?
Stockholm Halvmaraton 21 km 16/9 - ?
Lidingöloppet 15 km 27/9 - ?
Tjurruset Sthlm 10 km 4/10 - ?
Stockholm Tunnel Run 10 km 22/11 - ?

Personligt Bästa

Löpning:
2 km - 8:04 min
3 km - 13:07 min
5 km - 21:56 min
10 km - 44:52 min

Längdskidor:
1 km - 6:14 min
30 km - 3:59:40 min

Tema Nostalgi gjort av Mimmi Thorneus