Jag har alltid älskat tonfisk på burk (i vatten). Det var bland det bästa jag visste när jag var liten, tonfisk och ris som mamma brukade göra åt mig. Med åren har jag glömt av tonfisk på burk fram tills för någon vecka sedan när min kompis köpte en burk. Då blev jag påmind om hur gott det faktiskt är, och nyttigt. Så nu är jag fast i en tonfiskperiod. Haha. Jag kan göra tonfisksallad lunch, tonfisk röra till mellanmål, tonfiskmackor i ugn m.m. Här om dagen testade jag även att göra en gratäng på tonfisk och pasta som blev RIKTIGT god om man är en tonfiskälskare som jag. Så jag tänkte dela med mig av receptet här.
Du behöver:
- 200g valfri fullkornspasta (jag använde penne)
- 1 vitlöksklyfta
- 100g färska champinjoner
- 1/2 röd paprika
- Ca 200g tonfisk i vatten (burk)
- Oregano
- Salt
- Peppar
- 2 skivade tomater
- Ca 80g riven lagrad ost
- 4 msk smör
- 1 msk mjöl
- 2 1/2 dl matlagningsgrädde
Såhär gör du:
Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Hacka champinjoner och paprika som du steker i 1-2 msk smör tills de blir mjuka tillsammans med 1 pressad vitlök. Ha sedan i tonfisken och rör runt. Krydda med salt, peppar och oregano efter tycke och smak. Häll hälften av den kokta pastan i en ugnssäker form. Fördela sedan tonfiskröran i ett jämt lager. Ha sedan på ett lager till med pastan som är kvar ovanpå tonfiskröran. Smält 2 msk smör i en kastrull och rör ner 1 msk mjöl. Ha sedan i matlagningsgrädden lite i taget och låt skjuda i någon minut. Krydda med salt och peppar. Häll sedan såsen jämt över pastan i formen. Fördela de skivade tomaterna och strö osten ovanpå. In i ugnen i ca 25-30 min i 200 grader. Servera gärna med en sallad!
Ljungdahlskan