Ny träningskompis

 
Som ni vet har jag börjat med daglig yogaträning. Så idag när jag ändå var inne i centrum passade jag på att införskaffa mig en ny träningskompis till hemmet, en yogamatta! Och självklart en rosa sådan. ;) Den är 4mm tjock och har en gummisnodd runt så att den blir som en väska man kan slänga över axeln och ta med sig om man vill. Nu ser jag fram emot att få prova den ikväll eller imorgon. :)
 
Ikväll körde jag även ett pass med Military Fitness precis som alla andra torsdagar. Och precis som vanligt var det superroligt och supertufft. :) Idag var det bäcksvart redan från det att vi började eftersom vi ställt fram klockan en timme. Så det var lite läskigt att inte kunna se ordentligt alltid. :P
 
Nu ska jag slå på tv:n och bänka mig framför "I huvudet på Gunde Svan" och äta 24 bitar Sushi från Karlstads bästa Sushirestaurang Happy Kitchen. Mums!

3,5 mil och 3-rättersmiddag

 
Eftersom jag har höstlov så passade jag på att planera in ett superlångpass igår när det skulle bli fint väder. För mig är det inte bara att springa långt på impulsivitet en dag bara för att jag känner för det. Nej, jag måste planera minst 1 dag innan så att jag kan förbereda med matintag så att jag inte rasar i vikt.
 
Hur som helst, igår startade jag min runda vid 9.30, efter 1 mil hakade min vän Sara på och hängde med resten av rundan. Vi passade på att planera kvällens 3-rättersmiddag med filmmys som vi skulle ha för att fira att vi gjort tjejklassikern i efterskott. Första 28 km gick lekande lätt, jag höll en stadig puls på runt 135 sedan började jag känna i högerbenets baksida lår och vad. Pulsen höjdes även i samband med detta till ca 146. Vid 31 km så slog det verkligen till, det kändes som att jag skulle få kramp i baksida lår eller vader vilken sekund som helst. Min stadiga puls steg såklart i taket också i samband med detta. Men envis som jag är så bet jag ihop och fortsatte jag ändå i ett 5:40 tempo tills jag nådde mitt mål, nämligen 35 km (3,5 mil) utan att stanna. Sista kilometern var bland det jobbigaste i mitt liv, fy satan vad jobbig och lång den var!
 
Tiden är jag faktiskt riktigt nöjd med me tanke på att jag inte tränat i princip någon långdistanslöpning de senaste månaderna. Den blev 3:25:54! :) Och det bästa av allt är att mitt löparknä inte märktes av något! Varken igår eller idag dagen efter så jag är superglad och mer taggad än någonsin för Stockholm maraton!!! 
 
Efter vår avslutade runda så hade jag bara mat i huvudet, våran 3-rättersmiddag. Så vi åkte och handlade till den och började med den på en gång. Menyn såg ut som följande:
 
- Förrätt: Räkcoctail med avokado, sallad och brieost
- Huvudrätt: Parmaskinkainlindad kycklingfilé fylld med färskost, ugnsrostade rotfrukter och jordnötssås
- Efterrätt: Blåbärspaj med vaniljvisp och Kladdkaka med grädde
 
Utöver maten så smackade jag i mig ca 0,5 kg lösgodis till filmen vi hyrt (mammas pojkar som var jättedålig). Det blev en riktigt lyckad dag och kväll som vi båda gjort oss väl förtjänta av. :)

Första yogapasset

 
Idag på morgonen gick jag på mitt första yogapass på Actic i mitt nya försök till att börja med yoga. När jag kom dit så visade det sig att yogaledaren var sjuk så det blev ett yogalatespass istället. Det är alltså en blandning av yoga och pilates. Så första halvan körde vi yoga och andra pilates. Det här passet gillade jag bra mycket bättre än det jag var provade på friskis för drygt 1 år sedan. Ledaren kändes med naturlig och gav tydliga instruktioner, desstuom så höll hon inte på och flumma/ordbajsa utan lämnade det till vår egna fantasi. Stort plus.
 
Jag blev dessutom ganska förvånad över hur smidig och bra kroppskontroll jag faktiskt har. Jag har inte utövat någon yoga (förutom igår) och hängde med riktigt bra. Jag stod t.o.m. och balanserade på händer i crane pose som jag aldrig ens provat förut. Och hör & häpna, jag tyckte till och med att yogapasset var roligt... Det trodde jag aldrig att jag skulle säga. :P
 
När jag sedan cyklade hem så såg jag något mystiskt bygge pågång i skogsdungen. När jag kom närmare såg jag att det var en styrkebana!!!! Hur bra är inte det? Som jag har längtat efter en sådan. :) Så nu vet ni vart jag kommer hänga inför Tough Viking 2014. ;)

Jag ska börja med yoga!



Tidigare har jag sagt att yoga verkligen inte är något för mig, jag var t.ex. på ett yogapass på Friskis för lite mer än 1 år sedan som jag verkligen inte förstod poängen med. (Läs här) Men från och med idag tänkte jag ge yoga en ny chans, fast denna gången ska jag lära mig själv hemifrån. Jag har läst mycket om att det ska vara bra för löpare, och jag är ju en långdistanslöpare, för att mjuka upp benen. Framför allt säte och baksida lår. Jag känner nämligen själv att jag är mycket stel i dessa muskler.
 
Nu är ju jag så låååångt ifrån ett proffs jag kan komma, men drömmen vore ju att kunna bli lika bra som tjejen i videon ovan. Iaf hälften så bra. ;) Dock lär det nog ta mååånga år att ens komma i närheten, om jag inte tröttnar påvägen. Mitt mål med yogan är att hitta friden i den, avslappning samt få kroppskontroll, balans, smidighet och bålstyrka.
 
Jag tänkte iaf börja med att utöva yoga minst 20 minuter varje dag och efter VARJE träningspass, framförallt efter löpning.
 
Någon av er läsare som utövar yoga och vad tycker ni om det?

Barfotaskor!

Nu när vi håller på mycket med teknik och grunderna i core, rörlighet och styrka har jag blivit mer och mer sugen på att skaffa mig ett par barfotaskor för att få bra kontakt med marken. Och eftersom jag har min ledsjukdom med dålig blodcirkulation i händer och fötter så vill jag helst inte ta av mig skorna, speciellt inte nu på hösten när det växlar mycket mellan kallt och varmt. Inte blir det ju bättre av min sjukt låga puls heller pga att jag är vältränad. Jag får helt enkelt absolut inte bli kall under den här perioden för då känner jag av i mina leder på en gång. Mycket därför vill jag ha skorna också. Samt att de skulle vara kul att variera och springa i.
 
Dom ser ju lite roliga ut, helt klart. Haha. Men jag har hört mycket gott om dem. Just de jag spanat in heter Vibram Fivefingers Komodo Sport. Rosa såklart. ;) Någon som har erfarenhet av dessa eller några andra fivefingers att rekommendera?
 
Sedan behöver jag köpa vanliga nya asics igen också... Vilka i-landsproblem jag har. :P

Nu tar jag höstlov!

 
Åh vad jag har längtat efter denna dag de senaste veckorna nu!! Idag gjorde jag nämligen min sista dag innan det välbehövliga höstlovet. Såklart älskar jag att gå utbildningen jag går och jag tycker varje dag är superrolig, men det har varit ganska mycket nu de senaste så det ska bli skönt att kunna släppa det för en liten stund både fysiskt och psykiskt. 
 
Idag skrev jag t.ex. mitt första anatomiprov och jag tror det gick hyfsat bra. Jag vet att jag inte hade alla rätt, men jag gjorde iaf så gott jag kunde. Jag glömde några funktioner av ryggmusklerna. Och som ni vet har jag även mycket fysisk aktivitet i skolan. Idag körde vi ett tufft Friskis & Svettis gympapass så pulsen var mycket hög. 
 
Hur som helst, i veckan ska jag fokusera på lite lugnare träning. Bl.a. tänkte jag försöka göra säsongens sista (förmodligen) superlånglöparpass på minst 3 mil. Kanske rullar ut racern också för ett sista åk innan den får flytta till mina föräldrars boende över vintern. :) 

Mjölksyretröskel- och Maximalt Syreupptagningstest

 
Idag tog jag tag i en sak jag länge funderat på att göra men aldrig gjort pga att det kostar lite... Idag bokade jag nämligen tid för att göra ett mjölksyretröskel- och maximalt syreupptagningstest. Efter att ha varit på studiebesök förra veckan hos testcentrat så insåg jag att det verkligen är något jag behöver, dels för att klara av mina höga mål för nästa år men även för att få hjälp med att lägga upp ett hälsosamt träningsupplägg och fortfarande nå önskade reslutat. Annars är nog risken stor att jag drabbas av någon skada/överträning. Och jag vill ju satsa på löpning så varför inte göra rätt från början?
 
Vad är detta för test då? Jo, på deras hemsida står det såhär: 
"Det gör att kroppen blir bättre på att använda fett som energikälla och spara på kolhydrater. Mjölksyretröskeln ökar. Mjölksyretröskeln är den gräns där mjölksyra bildas. När man höjer syreupptagningsförmåga höjer man mjölksyretröskel. Återhämtningen ökar, Är man bättre tränad återhämtar man sig också fortare mellan passen och orkar därför köra fler träningspass."
 
Och när jag ändå är där för att göra detta test så tänkte jag även göra ett kroppskompositionstest (med ultraljud). Man mäter alltså kroppsfett, mängd muskler, vatten m.m. Jag vill veta hur mycket kroppsfett jag har för att veta om jag ligger på en sund nivå.

3h Boot Camp

 
Igår var det full rulle, först åkte jag och körde ett Boot Camp pass med Military Fitness på 1h, sedan bar det av vidare till Friskis för ett Off road pass, Friskis motsvarighet till Boot Camp. Jag var värd och passet varade i ca 2h. Det var inte alls många motionärer som nappade på idén, 1 för att vara exakt. Så vi blev ett gäng Friskisfunktionärer som gav järnet istället. Och fy satan vad jobbigt det var. Inte blev det ju bättre av att jag hade sjuk träningsvärk i vaderna från fredagens pass i skolan. Så igår när jag kom hem var jag mer död än levande efter 3h utomhusträning i kylan och våt mark. För er som inte vet vad Boot Camp är så är det militärinspirerad träning utomhus i skog och mark, man får INTE vara rädd för att bli skitig då man bl. a. kryper, ålar och blir släpad på marken.
 
 
Idag när jag vaknade hade min träningsvärk i vaderna bättrats på ännu mer. :P Men det hindrade mig inte från att ta cykeln till ACTIC och köra igenom rygg och armar i gymmet. :) Jag kände att jag behövde det. Nu ska jag plugga lite anatomi (prov på fredag) innan jag drar till friskis för att funkisjobba ikväll, jag ska värda på ett gympa soft pass så det blir lugn träning som tur är. 
 
På höger bild ovan kan ni se mina fina ben just nu, de är mer blå/lila än hudfärgade efter tjurruset, boda borg, military fitness x3 och gårdagens off roadpass med friskis. Haha. 

Min kost

Jag får dagligen frågor om vad jag äter för mat för att nå de extremt fina resultat jag gjort under dessa snart 2 år jag förändrat min livsstil samt om jag går eller någonsin har gått på någon diet och vad jag tycker om olika dieter. Så här kommer ett inlägg om detta, om min kost och MINA tankar kring mat.
 
Min kost:
Jag har tidigare i mitt liv gått på diverse dieter. Den dieten som "funkade" bäst var LCHF, där gick jag ned ca 16 kg innan min mage sa ifrån efter 8 månader (slutade med magsår) pga all fet mat. Jag mer eller mindre hällde i mig grädde och fett av okunskap. Jag har alltid hatat dieter, ALLTID! För jag tål verkligen inte tanken med att leva med något förbud eftersom jag ÄLSKAR mat och vill kunna äta det jag känner för. Så efter mina avslutade 8 månader med LCHF för ca 3 år sedan så har jag aldrig varit ens i närheten av någon diet utan håller mig till vanlig husmanskost a la tallriksmodellen. Så även idag. Vissa kallar även det en diet, men det gör inte jag.
 
Nu när jag även har fått massor med mer kunskap om hur kroppen fungerar och behöver för att må bra så tycker jag även att dieter som LCHF är obegripligt, speciellt om man tränar mycket (framförallt kondition). Kroppen behöver kolhydrater för att kunna prestera i t.ex. löpning. Kolhydrater är kroppens energikälla helt enkelt! Visst kan kroppen omvandla proteinet till kolhydrater via levern, men på sikt tar levern väldig stryk av detta då det inte är tanken att den ska behöva göra det. Det var inte konstigt alltså att jag hade symtom på att levern mådde dåligt när jag käkade LCHF. Dessutom tar det längre tid för kroppen att omvandla proteinet till energi än att ta in riktiga kolhydrater.
 
Dock är jag känslig mot vete, så jag väljer mina kolhydrater med omsorg. Det finns "bra" och "mindre bra" sådana. För mig funkar fiberrika kolhydrater jättebra som t.ex. fullkornsprodukter, havregrynsgröt, bulgur m.m. medan andra veteprodukter så som pasta och vetebröd i stort sett går helt bort. Om jag äter det är det i väldigt små mängder för att magen ska må bra. Men det är viktigt att notera att jag förbjuder mig inte till att inte få äta det, det är bara ett val jag gör för att jag ska må bra. :) Ibland äter jag t.ex. vitt bröd på resturangen eller pizza för att jag vill och för att det är gott!
 
Min tallrik består oftast av hälften grönsaker/sallad, 1/4 kött/fisk/fågel och 1/4 bulgur/fullkornspasta/potatis. Jag äter heller inte små portioner utan väldigt stora. Inte så konstigt kanske med tanke på hur mycket jag rör på mig om dagarna. Jag äter dessutom ofta. På en dag hinner jag äta ca 6-7 gånger, inte illa för att va så spinkig va? ;P
 
En dags matintag kan se ut såhär:
07.00 Frukost: Dubbel portion fiberhavregrynsgröt kokad i salt, mandelmjölk och kanel
10.00 Mellanmål: 2-3 skivor flatbröd med tomat och gurka på + 1 frukt
12.00 Lunch: Hemlagad pytt i panna med stekt ägg & rödbetor (oftast rester från gårdagens middag)
15.30 Mellanmål: 1 avokado med keso och tonfisk (vilodag: keso, kanel och banan)
20.00 Middag: Torskgratäng med potatis och kokta grönsaker
22.00 Kvällsmål: 1-2 riskakor/1-2 frukter alt. morotstavar med dipp
Övrigt: Efter träning brukar jag inta någon form av protein, allra helst av naturlig föda (t.ex. kokt ägg, kvarg, tonfisk i vatten eller liknande) men ibland blir det en proteinbar eller proteinshake i brist på tid. Jag kan även ta någon riskaka innan träning om jag känner att jag behöver ladda med mer energi.
 
Tips och råd:
Mitt bästa råd för lyckad viktnedgång är att INTE svälta sig själv genom att ha ett för lågt kaloriintag. Då går kroppen in i svältläge och vägrar släppa ifrån sig fettet den har. Man kan till och med samla på sig mer fett då. Istället rekommenderar jag att inta ett rimligt kaloriintag som passar just din kropps längd och vikt (räkna efter målvikten). Enklast gör man detta genom att räkna ut BMR (Länk) och sedan lägga på kaloriförbrukning för den fysiska aktiviteten du utför. 
 
T.ex. jag vill väga 67 kg och är 173 cm lång har ett BMR på 1546 kcal/dag. Detta är alltså vad jag MÅSTE ha för att inte svälta mig och då gör jag heller ingenting. Bara ligger ner i soffan hela dagen och i princip sover. Om jag sedan lägger på kcal för min dagliga motion och träning slutar mitt dagliga kaloriintag på ca 2600-2700 kcal. Detta är sjukt mycket mat! Och ni vet ju hur jag ser ut, hade jag inte tryckt i mig så många kcal/dag hade jag förmodligen inte mått bra och varit övertränad med skador. Därför är jag väldigt noga med min mat så jag får i mig tillräckligt myckt och jag går även regelbundet till läkaren (ca 1-2 ggr/år) för att kolla på värden och även hjärtat. Både pga min sjukdom och allmänt hälsotillstånd. 
 
Nu ska man såklart inte fastna i kaloriräknande, det kan vara riktigt farligt! Men det är bra att ha ett hmm på vad man stoppar i sig tror jag. Jag tror också på en sund balans mellan träning och kost utan några kostigheter. :) Varför göra det krångligare för sig än vad det egentligen är?

Fullt ös, morgon till kväll!

 
Idag har jag varit igång från 05.15. Det började med att jag drog till Friskis för att testköra en gympapasslåt (markstyrka) som jag ska utföra på fredag i skolan med klassen. Min vän Anna som är barnjympaledare på Friskis fick vara försökskanin och kom med lite feedback. :) Det kändes bra.
 
Sedan bar det av till sats, där fick en tjej i min klass göra ett laktattest (jag hade gärna gjort det men fick inte lotten denna gång). Ett laktattest är ett test där man mäter mjölksyratröskeln, sjukt bra när man som mig vill satsa på löpning. Någon gång ska jag göra detta test också! Dock vet jag inte om jag ska göra det nu så att jag har tid på mig att rätta till mina brister innan maratonet i maj, eller om jag ska göra det i vår. Beslutsångest...
 
Efter besöket på sats var det dags för föreläsning med Kajsa Bergqvist som handlade om hennes karriär, vinnarskalle och att prestera när det gäller. Den var bra men kanske inte så bra som jag förväntat mig.
 
Jag cyklade sedan vidare till gubbholmen där jag mötte upp en vän med hennes klasskompisar som ville göra ett filmrepotage om mig och min resa till ett skolarbete. Det var kul och jag har fått tillåtelse av dem att publicera det färdiga resultatet här i bloggen sedan. :)
 
Sen bar det av till badhuset, idag var första tillfället för crawlskolan som läsaren Therese frågade om jag ville haka på. Jag är så sjukt tacksam över denna möjlighet för det känns redan bättre med crawlningen. Nu är det bara att nöta nöta nöta så att jag inte är så jäkla spänd. 
 
Hemma var jag ca 19.30 igen. Så ja, nu är jag riktigt riktigt trött! God natt!

Tjurruset Stockholm 2013

 
Ja, jag vet att många av er är sjukt nyfikna på löparberättelsen från Tjurruset i Stockholm som jag var med i för exakt 1 vecka sedan. Nu tänkte jag dela med mig av den. :)
 
Det började med att jag tog tåget på lördagen strax utanför Stockholm där min vän Therese bor. Tåget visade sig vara försenat och dessutom så stannande det inte på hållplatsen jag skulle av på så jag fick åka ända in till centralen vilket inte var så himla rockigt eftersom jag var iklädd gamla myskläder.. Men till slut kom jag fram, ca 3 timmar för sent. Att man aldrig lär sig att SJ suger? ;P På kvällen laddade vi upp med pizza, jag tog en kebabpizza med champinjoner, kebab, skinka, pommes och kebabsås på. Självklart extra allt också! Eftersom de var så bra uppladdning sist så är det ju dumt att bryta mönstret, eller hur? ;P Vi spelade även kort och monopol på Thereses ipad. En lugn kväll helt enkelt.
 
Tidigt på lördagen gick vi upp för att käka frukost, dubbel portion havregrynsgröt i vanlig ordning för min del + surdegsbröd, apelsinjuice och ett kokt ägg. Tiden rusa iväg och vi började få eld i baken. Therese hann inte äta upp sin macka så hon fick ta med den i språnget. Vi var till och med tvugna att springa till bussen för att inte missa den! Bra uppvärmning. Haha. ;)
 
Väl på plats på tullinge flygfält var det dimmit och kallt. Vi gick runt och kollade lite i "stånden" som fanns, men vi hittade inget speciellt vi ville ha. Vi mötte även upp Thereses pappa som kom för att heja på oss, ta lite bilder och skjutsa oss hem efter loppet. 
 
9.45 lämnade jag mina överdragskläder till Thereses pappa och gick till starten för att värma upp. 10.00 skulle startskottet gå. Jag var supertaggad! Jag sprang lite fram och tillbaka i startfållan innan den gemensamma gruppuppvärmningen med Friskis började. Den gemensamma gruppuppvärmningen gick på ett kick och vips gick startskottet och jag var iväg. Jag startade i första startgruppen och fick en bra plats, det kändes bra. Jag öste på redan från start utefter tidigare erfarenheter. 
 
Första hindret skulle vi springa ned i en sjö och vada oss fram, i sjön var det sjukt kallt! Inte varmare än 10 grader kan jag tänka mig, runt 8-10 grader. Vattnet gick till en början till mitten på låren, sedan märkte jag att det kom ett hål där jag inte bottnade och fick simma. Ni kan tänka er vilken shock det blev för kroppen va? ;P USCH! Och jag som är världens badkruka i vanliga fall också. blä. Men så fortsattde de iaf, ca 500 meter. det varierade mellan lårhögt och så att jag inte bottnade. 
 
Direkt efter vattenhindret skulle man springa upp för en brant lång backe, det var dödens för benen! Tänk er att springa upp för värsta backen med iskalla muskler? Där snackar vi kramp i vaderna, vilket det var sjukt nära att jag fick också. Men jag lyckades undkomma det. 
 
Efter detta skulle vi ner i en bäck och springa i vattnet och krypa/hoppa över träd. = också kallt vatten. Efter detta blev det ganska flackt och händelselöst i ca 6 km. Vilket var en stor besvikelse för mig. Det var lite blandat med skogsstigar och grusvägar. Något enstaka dike skulle man över samt ett "lerfält" som inte ens var lerigt. Mer som en blöt fotbollsplan. Vid det här skedet sprang jag dessutom HELT för mig själv, jag hade ca 700 meter till den framför mig och lika långt till den som var bakom mig. Så jag hade ju ingen att tävla mot direkt heller, så det var lite tråkigt. En funktionär skrek till mig att jag hade plats 19."Oj" tänkte jag, det hade jag verkligen inte räknat med eftersom jag tappat adrenalinet lite. Men där fick jag tillbaka det igen och körde på igen.
 
Vid 7-8:e kilometern började det bli jobbigt igen, då skulle jag ned i ett grustag och sedan upp igen i en lååååång sandbacke. Det var SJUUUKT jobbigt. Bland det jobbigaste mina ben gjort. Jag orkade inte ens springa 15 meter upp i den backen. Väl uppe fortsatte det i kupperad terräng med små sandbackar = ännu mer jobbigt. Jag hade dessutom ökat tempot och körde bara på vilja då mina ben var helt slut!
 
 
ca 800 meter kvar till mål kom "bäverdammen". Det enda kärret under loppet (vilket var mycket tråkigt tycker jag). Kärret var inte ens lerigt, utan mer som brunt vatten och mycket kallt sådant. Den här bäverdammen var väldigt lurig! Ena studen gick det till låret, andra stunden bottnade jag inte ens och fick simma. Man såg heller inte något i och med det bruna vattnet. Under ytan fanns det nämligen mycket stockar och skit man skulle över. Även stockar som låg i höjd med ytan som man skulle över. Eftersom jag inte bottnade heller så var jag tvungen att häva mig över. Här var jag inte alls snabb eftersom jag är väldigt feg när det kommer till sådant här, jag vågar inte bara kasta mig ut och kötta på som många andra. Jag tar gärna "det säkra före det osäkra" istället. Så det var en hel hög som tog sig förbi mig. Dessutom mår inte mina leder bra av det kalla vattnet och jag kände av kramp/sendrag under foten som jag var rädd för att de skulle "bryta ut". Men det fick mig inte att bryta. Jag körde på, envis som jag är!
 
Väl uppe ur bäverdammen var det bara en kort sträcka, en sväng och sedan en spurt till sista hindret där man skulle krypa under en presenning. Sen upp igen för ca 100 meter spurt. Speakern ropade mitt namn: "Och här ser vi nr 174 Emma Bertilsson från Karlstad springa in på en kanonbra tid, heja heja!"
 
Jag sprang in på tiden 1:02:01 som gav mig placering 40 av ca 1600 starter (damer), en tid och placering jag är enormt nöjd med!
 
Jag och Therese innan/efter loppet...

Vad tycker jag om loppet då? Jo, det var riktigt kul! Förutom att jag fick springa för mig själv större delarna av loppet, mest troligt pga att jag tillhör de som är snabbast... men ändå... I Karlstad blandas ju killar och tjejer vilket jag gillar, då får jag tävla med alla stora män och känna lite konkurrans. Det får mig att puscha mig ännu mer. Sedan var det även tråkigt att det inte hände något mer i mitten av banan. Varför drog de inte en bana rakt ut i skogen till exempel som i karlstad? Stigar är ju inge roliga. Om jag ska jämföra Karlstad och Stockholm var Stockholm jobbigare i slutet och i början. men eftersom jag hann återhämta mig otroligt bra där i mitten var karlstad mycket jobbigare eftersom det hela tiden var ganska jobbigt. Det hände saker hela tiden också. Det var även mer publik som puschade på längs HELA banan. En folkfest helt enkelt. Vilket tjurruset i stockholm saknade, där var det knappt någon publik förutom i slutet. 
 
Kommer jag att vara med igen? Oja, detta var ju sjukt kul!
 

Min helg

Igår började 6 veckor Boot Campen för Military Fitness som jag köpt. Det var sjukt kul och sjukt jobbigt, jobbigare än förra gången. För er som är nya läsare så är Military Fitness träning utomhus med inslag av militäriska övningar/upplägg. Det är mycket räkning och taktkänsla, man jobbar även som ett team och ingen får lämnas bakom. Man känner verkligen laganda. 
 
 
Idag började jag dagen med en liten joggingtur som jag brukar göra ibland. Jag kunde inte låta bli att stick ut idag då vädret var så sjuukt fint vid soluppgången. Jag var såklart tvungen att stanna och ta massa bilder längs vägen också, så mina 6 km som normalt brukar ta ca 28 minuter tog idag ca 40 minuter istället. hehe. men det gör inget. :) Jag njöt av naturen och det vackra vädret.
 
Efter morgonjoggen åkte jag till Frikis för att hålla en PT-timme med min goda vän Sara. Med henne körde jag träning från grunden. Dvs. Core och rörlighet som är sjuuukt viktigt. Jag visade även lite stretchövningar för Saras höft och knä som strular (pga löpning) samt gav lite tips vad hon skulle jobba på för att bli av med dessa problem.
 
Efter PT-timmen mötte jag upp min gamla gymnasiekompis Maria på skutberget där vi körde styrkebanan på 5 km. Det är ett elljusspår med 20 olika stationer utplacerade med övningar man ska göra. Det kan vara allt från snabba ruscher i 30 sek till marklyft (med stock som vikt), dips och chins. Sjuuukt jobbigt! Jag hjälpte även Maria med en del coreövningar och hon körde verkligen ut sin mage, det var gött och höra och se att min kunskap och hjälp ger reslutat. :) Framförallt att mina vänner uppskattar de så mycket! 
 
Resterande delen av dagen ska jag ägna mig åt datajobb samt lite plugg. Senare kommer det den efterlängtade storyn om tjurruset i stockholm att komma upp, så kika in snart igen! ;)

Premiärsim i badhuset & rehabjogg

 
Idag beslutade jag mig för att prova på min tidigare uttänkta plan att åka till badhuset och simma innan jag drar vidare till skolan. Sgat och gjort! Jag blev dock riktigt förvånad över hur mycket folk det var där på morgonen, dock gör det mig inget. Det blev bara bröstsim, då jag inte fått chansen att lära mig crawl än. Men förmodligen så blir det av nästa vecka! :D
 
Ni som följt mig ett tag vet även att jag har lite problem med ett knä till och från vid löpning (löparknä), jag kände av lite från tjurruset i söndags. Plus att jag blev enormt stel i alla benmuskler. Idag på vår egna träningstimme i skolan testade jag därför på att jogga lite för att se hur läget med knät va. Innan jag gav mig ut så stretchade jag lite och även efter. första och sista 2 km körde jag väldigt lugnt tempo medan 3e kilometern så ökade jag tempot oerhört. Det gick toppen. Kände inget, så det kändes skönt. :)
 
Nu ska jag strax bege mig iväg på en föreläsning/utbildning om doping. Ha det gott!

Shit, mitt första mara är bokat!

 
Herregud, jag anmälde mig precis till Stockholm marathon 2014!! En försenad 25-årspresent till mig själv som jag drömt om att genomföra så länge jag kan minnas. Någon gång i livet har jag alltid viljat springa ett helt mara och nu är tiden inne för mig. Jag känner mig mer redo än någonsin! Och jag hoppas innerligt att jag är i toppform tills denna stora dag, det enda som kan hindra mig är skador och sjukdom. Annars finns det INGA ursäkter och INGEN återvändo. Jag SKA igenom och därmed basta. 
 
Jag blir nervös av att bara tänka tanken på att jag ska genomföra loppet, hur ska det gå? Hur ska jag lägga upp träningen innan? Hur ska jag lägga upp loppet? Tips och egna erfarenheter från er läsare motages gärna. :)
 
MEN först ska jag avsluta detta år med att strax åka till Stockholm för att springa tjurruset imorgon bitti. Håll tummarna för mig! En löparstory om det loppet kommer upp till veckan. :) Trevlig helg till er alla!
 

1 okt 2011 vs. 1 okt 2013

1 Okt 2011 vs. 1 Okt 2013, samma människa men ändå inte...
 
Idag är det en lite speciell dag. Idag är det nämligen exakt 2 år sedan jag satte min första osäkra fot innanför Friskis & Svettis dörrar i hopp om att påbörja min livsförändring som jag tidigare samma vecka bestämt mig för att göra. Mitt första pass blev ett spinningpass eftersom lokalerna var mörkerlagda under träningen och jag kunde "gömma" mig längst bak. Jag vågade egentligen inte hoppas på att den skulle gå igenom denna gången eftersom jag misslyckats så många gånger tidigare, men jag ville iaf prova en sista gång helhjärtat. Jag var trött på att tycka synd om mig själv och måla mig själv som ett hopplöst offer som inte klarade av något. Jag var trött på att klaga på mina dagliga smärtor (pga ledsjukdomen), orklöshet och förlorad livsgnista. Det var nu eller aldrig helt enkelt!
 
Under dessa 2 år har jag hunnit med en hel del, bland annat:
- Gått från fet till fit
- Halverat min kroppsvikt (-65 kg)
- Gått från att ha en blommande kronisk ledsjukdom (RA) och sjukskriven till att bli symtom- och medicinfri. 
- Sprungit ett halvmaraton på tiden 1:49:02
- Sprungit 1 mil under 45 min.
- Sprungit 5 km under 20 min.
- Deltagit i tjurruset 2 gånger och 14 andra lopp.
- Genomfört en tjejklassiker (Tjejvasan 3:59:40, Tjejvättern 3:24, Vansbro Tjejsim 30:06, Lidingö Tjejlopp 47:15)
- Påbörjat en PT-, hälsocoach och massörutbildning.
- Gått från vilopuls 84 till 28
 
Men det viktigaste av allt är att jag har hittat mig själv igen! Min livsgnista är tillbaka och jag ser bara möjligheter inför kommande framtid. Men bara för att jag lyckats med allt detta hittills betyder det inte att min resa är slut här. Nej, nu väntar nya utmaningar och äventyr! Mina framtidsplaner är stora men har jag lyckats hittills så kan inget hindra mig!
 
Jag är så fruktansvärt stolt över mig själv att jag nästan blir tårögd. För 2 år sedan var allt detta en enda stor dröm, det kändes i princip som att det var större chans att vinna 25 miljoner på lotto än att lyckas genomföra allt detta med tanke på mitt allmäntillstånd då med sjukdomen.
 
Med lite jävlarannama är ALLT möjligt!!! Kan jag, kan du! Glöm inte det...
 

Mitt namn är Emma Bertilsson, 25 år och bosatt i staden Karlstad. Jag bär på en kronisk ledsjukdom och i denna blogg får ni följa med på min resa från extrem överviktigt med ledvärk, inflammation och feber till ett symtomfritt sundare liv med normalt BMI. Ni får även ta del av mina framsteg, bakslag och mål.

Hösten 2011 orkade jag inte ens springa 200 meter. År 2014 ska jag springa mitt första marathon och fram tills dess anta en rad andra spännande utmaningar. Så följ min resa, den vill du inte missa!!

Mail: [email protected]
Instagram: HealthyHappyEmma

Follow on Bloglovin

Mina Lopp

2012:
Vårruset 5km 10/5 - 33:15 min
Karlstad Stadslopp 10km 16/6 -66:46
Blodomloppet 10km 30/8 - 62:27
Tjurruset 10km 15/9 - 74:40

2013:
Ismilen 9 km 19/1 - 46:47
Tjejvasan 30 km 23/2 - 3:59:40
Seedingsloppet gbg 10km 24/3 - 48:07
Vikten runt 72 km 9/5 - 2:59:23
Vårruset 5 km 16/5 - 21:58
Göteborgsvarvet 21km 18/5 - 1:49:02
Tjejvättern 100km 8/6 - 3:24
Karlstad Stadslopp 10km 15/6 - 45:56
Vansbro tjejsim 1km 6/7 - 30:02
Blodomloppet 5 km 22/8 - Hoppade över
Tjurruset Karlstad 12 km 14/9 - 1:16:50
Lidingö tjejlopp 10 km 29/9 - 47:15
Tjurruset Sthlm 10,4 km 6/10 - 1:02:01

2014:
Göteborgsvarvet 21 km 17/5 - ?
Stockholm Marathon 42 km 31/5 - ?
Halvvättern 150 km 8/6 - ?
Vansbro halvsim 1,5 km 4/7- ?
Midnattsloppet 10 km 16/8 - ?
Tough Viking 15 km 30/9 - ?
Tjejmilen 10 km 6/8 - ?
Stockholm Halvmaraton 21 km 16/9 - ?
Lidingöloppet 15 km 27/9 - ?
Tjurruset Sthlm 10 km 4/10 - ?
Stockholm Tunnel Run 10 km 22/11 - ?

Personligt Bästa

Löpning:
2 km - 8:04 min
3 km - 13:07 min
5 km - 21:56 min
10 km - 44:52 min

Längdskidor:
1 km - 6:14 min
30 km - 3:59:40 min

Tema Nostalgi gjort av Mimmi Thorneus