Jag flyttar!

Mina vänner, som ni vet kommer jag att vara färdigutbildad personlig tränare, hälsocoach och massör till sommaren och efter att ha bloggat på denna sida i nästan exakt 2 år är det nu dags för förnyelse iform av en ny hemsida. Bland annat byter jag namn till MarathonEmma och lanserar lite smått mina kommande tjänster. På den nya hemsidan kommer jag även att fortsätta blogga på samma sätt som jag gör nu.
 
Så välkommen in till www.marathonemma.se!! :)

Shortspremiär och PB i marklyft



Idag startades dagen med en anatomilektion. Därefter begav mig jag och min klassvän Johanna ut i Molkoms IP för ett löppass. Jag coachade Johanna igenom hennes intervallpass som stod på dagens schema som jag fixat åt henne. Vi körde även en hel del löpteknik med fokus lutning och fotspänst. Johanna har utvecklats så enormt mycket och jag blir så stolt över henne!!! ☺️ Totalt var vi ute i 1,5h och tog oss 9 km framåt. Jag körde även shortspremiär vilket jag ångrade, för det var för kallt. Haha.

Efter löppasset åt vi lunch, därefter var det dags för Johanna att coacha mig i hennes hemmaplan, nämligen styrkelyft. Under 1h nötte vi teknik och på slutet började jag lägga på vikter. Jag satte PB på 85 kg, ca 18 kg mer än min egna kroppsvikt vilket jag är sjukt nöjd över med tanke på att det är andra gången i mitt liv jag ens gör marklyft!!! Dock tappade ryggen en aning, men jag körde 80kg i korrekt teknik och det är fortfarande sjukt bra tycker jag!!! :)

30 km morgonlöpning i solsken



Idag ställde jag faktiskt klockan för första gången på mycket länge och strax efter 7 var jag iväg ut på ett långpass löpning. Målet med dagens runda var minst 2 mil och att kropp och själ skulle kännas bra med tanke på min rumpskada jag hade för några veckor sedan. 

Jag inledde rundan med att hålla mig i zon 2 (ca 5:20 km/min). Efter ca 11 km mötte jag upp min vän Sara och då sänkte vi tempot till ett go-tempo som även passade henne (ca 6:00 km/min). Sara höll mig sällskap i ytterligare ca 11 km där vi prata om allt mellan himmel och gjord. När jag sedan "vinkade av" henne och begav mig hemåt dom sista 8 km så kände jag mig oförskämt pigg, så jag bestämde mig för att göra en fartökning till det tempo jag önskar att jag kan hålla på Stockholm Marathon. Nämligen 4:40-4:50 min/km. Jag höll tempot hela vägen hem trots uppförsbacke sista halvan så jag är enormt nöjd. 

Ännu mer nöjd är jag över att när jag sprungit 30 km och var klar så kände jag att jag lätt kunde fortsätta minst 1 mil till. Vilket är en känsla jag verkligen älskar! Dessutom så hade jag absolut inga som helst känningar av min rumpskada.

Så nu är jag verkligen i marathonform! 34 dagar kvar... :D

7 tips inför Göteborgsvarvet!

 
- Träna på att äta och dricka!
Om du inte redan börjat att vänja kroppen vid energiintag under långpass är det HÖG tid att göra det nu. Pass som är över 90 minuter bör du fylla på med energi för att glykogenet inte ska ta slut. Vanligen brukar glykogenlagret ta slut runt 18 km, det är nästan som att klicka på en knapp från att gå bra till att bli jättetrött i benen med krampkänningar. Vad ska energin bestå av då? Det är individuellt, vissa föredrar fasta former i form av energibars medan andra föredrar flytande i form av energidrycker. Själv föredrar jag flytande vid så kort distans som 21 km då det går snabbare ut i kroppen. Ett smart tips är att vänja in kroppen vid samma produkter som själva varvet har att erbjuda på vätskekontrollerna innan, på så vis blir det inga otrevliga överraskningar under själva loppet. 
 
- Kläder, skor och utrustning
Börja att fundera på vad för kläder du ska ha när du springer. Behöver du inhandla något nytt? Om du behöver det, gör det då i god tid innan så att du hinner springa in kläderna så att du inte får oönskade skav. Lika så gäller det med skor, dock kanske det är i senaste laget att köpa skor nu. Men är det akut är det viktigt att du hinner springa minst 10 mil med dem innan loppet.
 
- Bra energibalans
Såhär nära inpå loppet är det jättviktigt att du ser över energibalansen, dvs. att du äter tillräckligt mycket mat i förhållande till träningsmängd (som förmodligen är som störst just nu för att toppa formen). Detta för att kroppen inte ska vara helt nedbruten (och i värsta fall övertränad/skadad) till tävlingstart. 
 
- Lyssna på kroppen!
Såhär nära inpå start har du verkligen inte råd med någon skada. Känns det som om något inte står rätt till under ett träningspass, avbryt och vila! Känner du dig trött och sliten? Inför en extra vilodag.
 
- Toppa formen
2-3 veckor innan start är det dags att börja lägga om träningen, nu är det ingen idé längre att lägga vikt på att öka den maximala syreupptagningsförmågan utan istället satsa på att toppa formen. Det görs med intervaller och tröskelpass. 
 
- Nedtrappning
Efter formtoppningen är det dags att trappa ned på träningsmängden veckan innan start. Träningsmängden ska vara ca 60-70% av formtoppningen och vara väldigt mjuk och lätt. Gå ej över tröskeln. 
 
- Tänk på maten
Gör inga förändringar i kosten utan håll dig till det du vet att du mår bra av. Var noga med att hålla en bra blodsockernivå genom att äta minst 5 mål och dagen, 3 huvudmål och 2 mellanmål. Undvik sötsaker som mellanmål som gör att blodsockret sticker iväg.
 
 

Fotomodell för en kväll!

 
 
Igår var tanken att jag skulle vila helt från löpning då jag skulle köra intervaller idag. Det blev inte riktigt så. Först på morgonen så körde jag ett löpcoachningspass med en klient som ska springa vårruset och på kvällen var träffade jag min vän och kollega Rebecca för att rasta hennes kamera och kreativitet samt fixa lite nya fräscha bilder på mig i marknadsföringssyfte.
 
Jag blev jättenöjd med resultatet! Ljuset och platsen var helt underbart då jag älskar både körsbärsträd och motljus. :) Körsbärsträd håller mig extra varmt om hjärtat då de står väldigt skarpt för vem jag är och vad jag gått igenom. Rebecca är dessutom en sjukt duktig fotograf och jag är grymt glad att jag har en sådan vän. :)
 
Det var inte bara vi som tyckte körsbärsträden var fina, mååånga stannade och fotade. Så det kändes lite konstigt att springa fram och tillbaka på en sträcka av max 10 meter om och om igen. ;P 

Teknikcoachad i styrkelyft

 
 


Började dagen med att bege mig ut på en löprunda i solen (första efter att jag blev förkyld). Min pulsklocka strulade dock tyvärr, pulsen hoppade upp och ned. Typiskt. Jag börjar ogilla min nya klocka mer och mer så det lutat åt att köpa en ny så fort ekonomin tillåter, jag vill ju kunna använda klockan... Hur som helst, eftersom klockan strula gick jag på känsla istället. Det blev ett tröskelpass på totalt ca 13 km.
 
På eftermiddagen sedan bar det av till Friskis där min underbara klasskompis Johanna som är crossfitfantast coachade mig i styrkelyft (främst marklyft men även benböj och bänkpress). Jag startade marklyften med 12,5 kg och slutade på 62,5 kg där jag höll tekniken. Skulle kunnat öka ännu mer men då skulle tekniken falla och det är jag inte intresserad av. Benböj körde jag totalt 40 kg (tror jag) och bänkpress 30 kg. 
 
Kort och gott är jag riktigt nöjd med tänkte på att det var allt första gången jag gjorde det seriöst. Johanna är dessutom en så sjuuukt bra coach/PT som håller sig på en riktigt bra nivå i att pressa mig som klient och fortfarande tänka på säkerheten. Även enormt duktig på att förklara. Jag är enormt lycklig att få ha turen att utbyta tjänster med henne, som jag nämnde för ett tag sedan så hjälper jag henne med att göra ett sjukt  bra Göteborgsvarv. :) Så jag är både med på pass och skriver även hennes träningsprogram. 
 

Emma i Aftonbladet

 
För några veckor sedan kontaktade Aftonbladet mig och ville göra en intervju om min viktnedgång till en artikel. Jag ställde upp, lät intervjuas/plåtas och i dagens nummer går det att läsa om mig. :) Jag syns till och med på dagens löpsedel. Tyvärr så missade aftonbladet en del vad jag sa så allt stämmer inte till 100%, men ni som läser min blogg vet ju t.ex. att löpning är och har alltid varit min största passion som även fått mig till den jag är idag, inte cykling. ;P
 
Hur som helst, för den nyfikne. Köp numret och läs eller klicka här.

Go och glá påsk!!



Påskhelgen är här och jag hoppas verkligen att ni tar till vara på ledigheten och umgås med nära och kära samt inte glömmer bort att äta god mat + påskägg som hör påsken till. :) För min egen del så bröt min förkylning ut totalt i torsdags när jag kom hem från praktiken på kvällen. Så för min del blir det en helg i soffan med snorpapper och marathontittande av en ny favoritserie, Arrow. :) 

Det känns bättre idag och febern är borta, så jag hoppas på att kunna röra mig utomhus imorgon i det fina vädret som utlovas. Fortsätter förbättringen i den här takten hoppas jag på en superlugn jogg. 

Go och glá påsk till er alla!!!

Min första offentliga föreläsning

 
I tisdags klockan 18.00 så var det dags, då höll jag nämligen i min allra första föreläsning inför allmänheten i Form och Figurs lokal. Det var både medlemmar och icke medlemmar som ville komma och lyssna på mig i ca 1,5h. Jag kände mig inte jättenervös innan, mer en press avprestationsångest att föreläsningen skulle vara bra. Felfri rent formellt. Jag var också osäker på hur jag skulle återberätta/vinkla kvällens föredrag. Jag valde att fokusera mycket på innre känslor, min sjukdom och hur träningen hjälpte mig att komma tillbaka. 
 
När man varit med så mycket som jag varit med om under dessa ord så skulle de ta timmar att rabbla allt. Så jag väljer att fokusera på vissa bitar beroende vilken målgrupp som sitter framför mig. På så vis blir inte den ena föreläsningen den andra lik, men det är fortfarande samma story fast med olika utgångspunkter. :)
 
Hur som helst, minuterna innan bankade hjärtat lite extra. Men så fort jag drog igång rann allt av och jag blev lugn. Responsen jag fick var (och är) obeskrivlig. Att se främmande människor beröras så djupt att ögonen vattnas och i vissa fall till och med en liten tår trilla ner är så jäkla obeskrivligt. Att någon kan beröras av mig.. Ännu mer obeskrivligt är efteråt när de skiner upp som solar och öppnar sig, all positiv feedback och att de säger att de tagit åt sig mycket. Men den ALLRA mest obeskrivbara känslan är när lyssnare hör av sig efteråt och berättar att de tänkt på vissa fraser i mitt föredrag när de stött på något tufft i vardagen som hjälpt dem byta mönster! Det är så fantatiskt att jag blir tårögd och enormt rörd att jag inte bara berört utan även påverkat! 
 
Detta får mig att vilja fortsätta med att föreläsa, för fy tusan vad roligt det är! Att påverka/motivera människor till att skapa förändringar i sina liv som de inte trodde var möjliga innan de gick innanför dörren för att lyssna på just mig...
 
Slutligen vill jag tacka Form och Figur Karlstad som gav mig möjligheten att göra detta till verklighet. Utan denna möjlighet hade jag aldrig kommit på hur roligt/fantastiskt det är. :) Jag vill också tacka för en toppen praktikvecka där jag fått lära känna många nya ansikten, både medlemmar och personal.

Halva praktiken gjord!

 
Det är tisdag och mer än halva min praktikperiod på Form och Figur här i Karlstad är gjord. Som ni kanske märker lyser jag med min frånvaro här i bloggen, när jag inte är i studion (7 timmar/dag) har jag andra möten och telefonsamtal som rör min framtid inplanerade. Jag håller dessutom på att bli sjuk (förkyld) så min energi är inte riktigt på topp heller, tyvärr. 
 
Hittills har det gått väldigt bra på min praktik. Jag känner mig mycket välkommen hos Form och Figur, alla är så vänliga och mån om att jag ska trivas. Och då menar jag ALLA också. Både platschef Svetlana med värdinnor OCH medlemmar. Det är som en varm god familj.
 
Idag höll jag min föreläsning, mer om den kommer jag berätta om i ett inlägg längre fram. Det lovar jag! Imorgon och på torsdag är det inbokat massor med PT-timmar, så då kommer det nog bli full rulle. Och jag hoppas verkligen att jag inte blir sämre med min förkylning!! 

Nya lättviktsskor

 
Som ni säkert redan vet så springer jag jäkligt mycket och det är ingen nyhet att det ligger mellan 5-9 mil per vecka. Detta tillför såklart enormt slitage av skor, så igår när jag ändå hade vägarna förbi stan köpte jag ett par nya lättviktsskor. Mina Saucony Kinvara 4 som jag köpte i januari har redan gått sönder efter knappt 10 mils total löpning, det är såklart inte ok alls så jag har reklamerat dem. Istället kom jag hem med ett par Asics Lyte33 3 som jag köpte på Inter Sport, då får jag testa dem hur mycket jag vill i 30 dagar både ute och inne och om jag inte är nöjd så får jag byta dem. En superbra deal för den som är så kräsen när det gäller löparskor som jag. ;P Med på köpet fick jag dessutom t-shirt i funktionsmaterial i en härlig lysorange färg! Det gillas. :)
 
Idag provsprang jag mina nya dojor på en kort runda i ett tempo på 4:45-4:50 min/km ca 13 km. Alltså tilltänkt marathonfart. Skorna kändes jäkligt bra, lätta och satt bra på foten. Fin markkontakt, inte för mycket eller för lite. Något lägre dropp kunde jag önskat och lite tunnare sula men i sin helhet tror jag dessa kommer att bli perfekta att springa t.ex. Göteborgsvarvet i och även ev. stockholm marathon. :)
 
Nu återstår det bara att ta upp jakten på ett par mängdträningsskor... igen... Jag köpte ju ett par Saucony Triumph 10 som jag trivdes bra i till en början, tyvärr gör jag inte det längre då de problemen jag upplevde i början bara berodde på att skon inte var insprungen är bestående. De passar inte alls min fot och jag får enorma skavsår vid längre sträckor. Det gillar jag verkligen inte. Så om någon har tips på skor som passar bredfotade fötter får ni gärna dela med er. De ska vara relativt lätta och ha max 8mm dropp. Vet du någon modell? Tell me!

Tejpningskurs och laktattest



Dom senaste veckorna har vi äntligen börjat gå in på fria Viktoria gymmet, idag gick vi igenom marklyft. Jag som nästan aldrig gjort marklyft i mitt liv fick in tekniken efter ca 5 försök, hur? Jo för att vi har nött och tränat upp kinetiska kedjan samt core- och rörlighetsträning. Det var riktigt kul och se att jag faktiskt klarar av att göra det!

På eftermiddagen fick vi en kurs i tejpning, främst av akuta skador som vi kan tänkas stöta på (fötter, knän och axel). Det blev mycket och ta in och jag känner att det är något jag måste öva mig sjukt mycket mer på samt nörda ner mig i.

Efter skolan drog jag iväg och gjorde ett laktattest för att kolla min utveckling de senaste månaderna. Ni som följt mig ett tag minns säkert att jag gjorde ett i höstas. Jag har helt klart förbättrat mig enormt för de syfte jag tränat för (långdistans), men exakta resultaten får jag inte förens imorgon. Jag fick även lite nya tips och idéer på att utveckla min träning ännu mer. Så jag väntar med spänning så att jag kan börja fixa med nya träningspass! :D

Praktik på Form och Figur Karlstad



Under bemannade tider 11-17 april kommer jag att ha min praktik hos gymmet form och figur i Karlstad. Form och figur är den kvinnliga mötesplatsen för dig som vill hitta balans mellan kropp och själ. Där är ingen för tjock, smal, otränad osv. Alla kvinnor är välkomna, ung som gammal. :)
 
Under min praktik kommer jag att vara bokningsbar för 1h Personlig Personlig träning. Under denna timme kommer jag utgå från dig som individ vart du befinner dig nu och hur du ska nå ditt mål. Det kan vara allt från rörlighets-/coreträning till personlig löpcoachning beroende på vart ditt intresse ligger. 
 
Den 15 april kl 18.00 kommer jag även hålla i ett föredrag om min resa från att ha haft fetma med kronisk ledsjukdom till att vara 65 kg lättare, symtom-/medicinfri och springa marathon.
 
Du behöver inte vara medlem hos Form och Figur Karlstad för att kunna boka mig som PT eller gå på föredraget. Om du vill boka mig mailar du mig till [email protected].
 
Tider jag kommer befinna mig i studion är:
11 april: kl. 9.00-12.00
14-17 april: kl. 13.00-20.00
 
Kicka gärna in på Form och Figurs hemsida. Jag hoppas sedan att vi ses på studion! :)
 

Mitt gamla jag år 2011

Min vän och kollega Sofia som sommaren år 2011 var min fotoassistent till bröllopsplåtningar överraskade mig idag med att skicka mig smygbilder på mig när jag arbetade under en bröllopsporträttfotografering. Jag hade varit mycket noga med att jag inte ville vara med på bild, men busig som Sofia är så knäppte hon av några bilder ändå vilket jag idag är väldigt glad över! För nu när jag väger ca 65-69 kg så har jag svårare och svårare att förstå att jag faktiskt varit 65 kg tyngre och hur de känns eller såg ut. 
 
Jag sommaren 2011, +130kg. 
 
Att se dessa bilder på mig idag blev som en shock. Här vägde jag som allra mest, jag vet inte exakt hur mycket då jag inte ville veta det just då. Men jag vet att det var över 130 kg iaf. Mellan 130-140 kg. Är det verkligen jag på dessa 2 bilder? Att tänka tillbaka och känna med bilderna får mig att få en sådan enorm egoboostkänsla inom mig att jag blir tårögd. Vetskapen om att det faktiskt är jag som står på dessa bilder till hur jag ser ut och lever idag. För VEM hade kunnat tro att denna tjockis på +130kg skulle 3 år senare springa 1 mil under 40 minuter, ha sprungit ett marathonlopp, vara färdigutbildad PT, coach och massör samt föreläsa om sin livsresa inför andra? Inte jag iaf. Och ännu mindre hade jag trott på att jag gjort allt detta själv utan någon diet eller kirurgiskt ingrepp.
 
 
Såhär ser jag ut idag. Bilderna är tagna till minne av min älskade häst som jag lät avliva sommaren 2013. Här är jag i toppform då jag nyss sprungit statsloppet (1 mil på ca 45 min). 
 
Jag är sjukt stolt över mig själv och jag är imponerad över mig själv och min resa, på onsdag ska jag hålla mitt livs första seriösa föreläsning i skolan och veckan därpå inför allmänheten. Mer om plats och tider kommer jag gå ut med senare till veckan förmodligen.
 
Och vet ni vad det bästa med allt detta är? Jo, att detta är bara starten till ett nytt fantastiskt inspirerande/motiverande liv. Både för mig själv och andra! 

Tillbaka på banan igen!



Ujuj, jag kan inte sluta tjata men tiden går bara för jäkla fort. Den rusar förbi! Ni som följer mig på instagram har ju lite bättre uppdatering på vad jag pysslar med om dagarna. För er som inte gör det så kan jag gladeligen berätta att jag kommit tillbaka i gamla banor igen med löpningen, piriformis känns okej och igår sprang jag mitt första "riktiga" löppass på två veckor. Det blev ett tröskelpass (10 km + 3 km i zon 4) som jag sprang första sträckan på 44:58 min, dvs. Milen under 45 min!! Det trodde jag verkligen inte, och då gav jag ju inte heller max. Stockholm Marathon bådar gott! :)

Idag fick jag även djupgående massage med koppning av min klasskompis Maria, stundvis kändes det mer som brutal tortyr men jag överlevde det. :) dock känner jag mig väldigt mör/snurrig/illande just nu då det drog igång massor i kroppen. Maria knådade baksida och framsida lår, säte och vader. Det är helt klart värt all smärta då jag märker så enormt stor skillnad i min löpning/träning, annars hade jag aldrig genomlidit det. :P

Jag har också blivit intervjuad av Aftonbladet om ett reportage som ska handla om viktminskning. Inom snar framtid ska jag alltså bli plåtad för detta reportage som kommer publiceras i tidningen runt påsk, så håll utkik!

Mitt namn är Emma Bertilsson, 25 år och bosatt i staden Karlstad. Jag bär på en kronisk ledsjukdom och i denna blogg får ni följa med på min resa från extrem överviktigt med ledvärk, inflammation och feber till ett symtomfritt sundare liv med normalt BMI. Ni får även ta del av mina framsteg, bakslag och mål.

Hösten 2011 orkade jag inte ens springa 200 meter. År 2014 ska jag springa mitt första marathon och fram tills dess anta en rad andra spännande utmaningar. Så följ min resa, den vill du inte missa!!

Mail: [email protected]
Instagram: HealthyHappyEmma

Follow on Bloglovin

Mina Lopp

2012:
Vårruset 5km 10/5 - 33:15 min
Karlstad Stadslopp 10km 16/6 -66:46
Blodomloppet 10km 30/8 - 62:27
Tjurruset 10km 15/9 - 74:40

2013:
Ismilen 9 km 19/1 - 46:47
Tjejvasan 30 km 23/2 - 3:59:40
Seedingsloppet gbg 10km 24/3 - 48:07
Vikten runt 72 km 9/5 - 2:59:23
Vårruset 5 km 16/5 - 21:58
Göteborgsvarvet 21km 18/5 - 1:49:02
Tjejvättern 100km 8/6 - 3:24
Karlstad Stadslopp 10km 15/6 - 45:56
Vansbro tjejsim 1km 6/7 - 30:02
Blodomloppet 5 km 22/8 - Hoppade över
Tjurruset Karlstad 12 km 14/9 - 1:16:50
Lidingö tjejlopp 10 km 29/9 - 47:15
Tjurruset Sthlm 10,4 km 6/10 - 1:02:01

2014:
Göteborgsvarvet 21 km 17/5 - ?
Stockholm Marathon 42 km 31/5 - ?
Halvvättern 150 km 8/6 - ?
Vansbro halvsim 1,5 km 4/7- ?
Midnattsloppet 10 km 16/8 - ?
Tough Viking 15 km 30/9 - ?
Tjejmilen 10 km 6/8 - ?
Stockholm Halvmaraton 21 km 16/9 - ?
Lidingöloppet 15 km 27/9 - ?
Tjurruset Sthlm 10 km 4/10 - ?
Stockholm Tunnel Run 10 km 22/11 - ?

Personligt Bästa

Löpning:
2 km - 8:04 min
3 km - 13:07 min
5 km - 21:56 min
10 km - 44:52 min

Längdskidor:
1 km - 6:14 min
30 km - 3:59:40 min

Tema Nostalgi gjort av Mimmi Thorneus