Ja, som rubriken lyder så är det väldigt många som undrar hur jag kan stå emot sötsaker och om jag aldrig unnar mig något godis/sött. För 2 år sedan var jag sockerberoende. Jag kände ständigt ett sug efter godis/sött som säkert många känner igen sig i. Jag/vi kunde heller inte ha något sött hemma utan att jag åt upp det på en gång. Det spelade ingen roll hur liten eller stor mängden var, jag åt upp allt för att jag inte kunde låta bli. Vilket såklart inte var nyttigt för fem öre....
Förr tänkte jag att om jag äter lite på dagen så spar jag mig till kvällen. Så en dag kunde se ut som så att jag åt ca 4 mackor på morgonen med ost och sedan åt jag 2-3 mackor till när jag kom hem från jobbet runt 17.00 för att jag var hungrig. Vad man inte tänker på kanske är att bröd innehåller också mycket socker och dåliga kolhydrater. Iaf det brödet jag åt. Och sedan åt vi middag vid 20.00. Efter middagen var jag ALLTID extremt godissugen. Då åkte godispåsen fram och den tog slut lika fort. Mitt på dagen kunde jag dessutom köpa mig en godisbit istället för lunch. För då skippa jag ju lunchen så då var det ju okej trodde jag.
Grejen är att kroppen hamnar i en sådan obalans när man äter såhär dåligt. Blodsockret går upp och ned och då skriker verkligen kroppen efter energi framåt eftermiddagen. Och det är det som är sockersuget. Om man då istället äter ordentligt, på regelbundna tider och bra mat MED mellanmål. Mellanmålen är jätteviktiga så att kroppen håller ett jämt blodsocker hela dagen, då känner sig kroppen nöjd med energi och skriker inte i panik efter mer. Vilket leder till att sötsuget försvinner. Så var inte rädda för att äta!!! Jag äter 4-5 gånger om dagen idag.
T.ex. äter jag ALLTID havregrynsgröt kokat i kanel, salt och cocosflingor med lättmjölk och äppelmos till frukost runt kl. 6-7. Sedan runt kl. 10 äter jag ett lättare mellanmål som brukar vara en frukt. Runt 12-13 äter jag lunch som består av gårdagens rester + en stor sallad eller kokta grönsaker. Runt 16-17 brukar jag äta ett större mellanmål som kan vara keso, kanel och banan, avokado, keso och kalles äggkvaiar eller lättfil med müsli och sylt. Jag äter alltid sen middag runt 20-21.30 som består av vanlig husmanskost (korvstroganoff med ris, ugnsgratinerad kyckling och potatis, lax med potatis och citronsås, pasta med köttfärssås osv.) + en stor sallad eller kokta grönsaker. Till kvällsmål runt 22.00 brukar jag även alltid äta ett äpple.
Min regelbundna kost har gjort att jag längre inte har något sötsug, jag har t.ex. en stor godishylla fullproppad med choklad (som jag älskar) men inte känner något sug att äta ifrån. Hade det varit för 2 år sedan hade den varit borta på 1 dag. Idag vill jag inte ha, jag är inte sugen. Men skulle jag bli sugen så nöjer jag mig oftast med 1-3 rutor choklad eller några skedar glass. Och jag förbjuder mig heller inte till att äta det när jag känner för det. Så mitt bästa tips till dig med sockerberoende är att äta mellanmål och på regelbundna tider!
Josefin Sjöberg