Idag är ingen vanlig dag...

Gammal bild från 2010 när jag var för många kilon tyngre, det syns rätt väl i ansiktet. :P
 
... Nej, för idag är det min födelsedag! Hurra hurra hurra!! 24:e för att vara exakt. Jag börjar med andra ord bli gammal. :P Ojojoj vad tiden går fort. Idag är jag iaf ledig. Brukar alltid ta ledigt på min födelsedag så jag startade dagen med en välförtjänt sovmorgon där jag INTE behövde ställa klockan. Jag brukar alltid annars göra det, även när jag är ledig för att jag har så mycket att göra. :P Nu ska jag ska jag snart åka till min älskade häst och rida en tur och senare ikväll ska vi iväg och äta på grekisk resturang. Jag älskar ju grekmat! Mums!
 
Bästa födelsedagspresenten fick jag igår, nämligen min prestation i Blodomloppet. Också har jag ju massa B&J.-glass kvar! 
 
Ha en bra dag nu! Det ska jag ha!
 
P.S. Glöm inte frågestunden här. :)

Jag gjorde det!

Jag direkt efter målgång lite sådär lagom röd, svett, trött och fult ansiktsuttryck... :P
 
Som ni säkert läst så sprang jag Blodomloppet i Örebro idag på 10 km. Under hela veckan har det visat att de skulle ösregna de få timmarna blodomloppet va. Men som ett mirakel så blev det bara dugg, det skönaste att springa i! Så jag är nöjd, bortsett från att jag fick ont i magen efter 4 km och benhinnorna ömmade lite. Inte min bästa dag idag alltså men min tävlingsskalle puschade mig i mål på tiden 62:27 min vilket betyder personligt rekord!! Så nog är jag nöjd trots omständigheterna, jag har ju trots allt nyss kommit tillbaka från benhinneinflammation. Men de är ju trots allt en tidsförbättring med nästan 5 minuter sedan Stadsloppet jag gjorde 16 juni. Så jag är sjukt nöjd! Mitt mål för dagen var att komma under 65 min och det klara jag ju med jättegod marginal. :)
 
Och tänk, för exakt 1 år sedan hade jag väldiga problem med/ont i lederna (som jag senare fick genomgå en behandling och rehabilitering för) och skyhög feber var och varannan dag. Att springa 1 mil på nästan 1h fanns inte i min världskarta. Inte ens 2 meter om jag ska vara ärlig. Men nu står jag här och har sprungit 3 lopp och tiderna blir bara bättre och bättre och min kropp starkare och starkare. Jag är så glad och så nöjd så ni anar inte! Mina vänner och familj som vet allt jag gått igenom är nog de enda som kan förstå min lycka.
 
Nu taggar jag inför Tjurruset den 15 September. Det är ju snart! Men de kommer gå super det med! :)

Frågestund

 
Ni börjar bli ganska många nu som läser min blogg, något som jag tycker är enormt roligt! Dagligen ramlar det in gulliga och peppande kommentarer från er. Det ramlar också in en hel del frågor titt som tät om lite allt möjligt. Därför tänkte jag testa att köra igång en frågestund. Ni skriver alltså era frågor som en kommentar till detta inlägg. Det kan vara allt från träning, mat, mål, resultat, utrustning m.m. till mer personliga saker så som jobb, favoirtfärg, utbildning... Ja, vad ni undrar kan ni fråga. :) Jag svarar sedan på alla frågor i ett samlat inlägg.
 
Så tveka ni inte att fråga! Jag vill ha massa frågor! :D

Vila och pepp!

 
Idag skulle jag ju ha tränat spinning tänkte jag. Men jag ångrade mig och kör 2 dagars vila innan loppet istället för att vara på den säkra sidan att benhinnorna håller under hela loppet så att jag kan maxa fullt ut!
 
Istället åkte jag förbi Ica för att köpa glass och inte vilken glass som helst utan Ben & Jerry's, min favoritglass! Jag står fortfarande fast vid att efter varje lopp/tävling så får jag som belöning en B&J-glass som jag får käka så mycket jag vill av under kvällen. Och jag får även en B&J-glass på min födelsedag. Nu är det ju så lyckligt att jag springer lopp på tors och fyller år på fre vilket betyder 2 B&J-glassar! :D Så jag köpte 2 Core-glassar till mig (Karamel Sutra och Dough-bleWhammy) och en Cookie Dough till min sambo. Så nu kommer det bli glassfrossa tors och fre! Men det tycker jag att jag förtjänat då. Eller hur? ;)
 
Åh, jag är såå taggad nu inför loppet! Det känns som det kommer gå riktigt bra och jag hoppas det med! Jag är inne i ett mentalt bra flow vilket är bland de viktigaste på långdistanser. Peppa peppa! Någon läsare som också ska springa Blodomloppet i Örebro?

Nu är det nära!

 
När jag kom hem från stan efter att ha gjort lite ärenden så låg det ett brev i postlådan innehållande min nummerlapp till blodomloppet och ett PM. Shit, nu är det verkligen nära och jag är SÅÅ taggad! På torsdag kväll gäller det!!! Just nu ser det ut som det ska spöregna på torsdag dock men jag hoppas verkligen att de hinner ändra sig. Jag får be till vädergudarna eller något. :P
 
Jag älskar verkligen att springa lopp, det ger mig sådana endorfinkickar!

Nu är det höst!

 
Idag tog jag och Sara en morgonspringtur innan jobbet för första gången på mycket länge. Klockan ringde vid 6 på morgonen och vid 7 var vi ute i spåret. Det var bara 6 grader imorse när jag skulle bege mig iväg i soluppgången! Snacka om kallt! Så det var bara att dra på sig underställströjan under t-shirten. Jag ångrade också att jag inte tog på mig vantar för jäklar vad kallt det var för händerna... Brr, nu är det höst...
 
Vi satsade på en långdistans idag på lite mer än 10 km i lugnt tempo då vi båda haft lite krämpor på senaste tiden (Sara har problem med höften och jag med benhinnorna). Så vi kom runt på 1h och 15 min typ. Men det kändes lekande lätt så jag skulle lätt kunna springa ett varv till i det tempot (snittade ca 8km/h). Detta blev nog sista långpasset innan loppet på torsdag. Och sista träningspasset blir imorgon och då blir det spinning.
 
Dom har satte upp lappar om tjurruset vid parkeringen vid spåret också. När vi kom dit var parkeringen helt tom vid 7. När vi kom tillbaka var den full vid halv 9 så vi var inte ensamma om att träna inför de. ;) Eller nått. Haha.

Helgen som gått

Strumpor: SOC - 99 kr, Löpar t-shirt: SOC - 199 kr, Pulsklocka: Garmin Forerunner 110w
 
Helger går verkligen alldeles för fort. Man hinner knappt blinka så är den över. Min helg har varit toppenbra och det hoppas jag er också varit. Igår började dagen med ett spinningpass på morgonen, sedan åkte jag och sambon till bergvik för att köpa kräftor till kvällens kräftskiva.
 
Jag passade även på att ta en repa till stadium och inhandla en löpar t-shirt i funktionsmaterial i en skrikig färg som jag kan ha på både blodomloppet och tjurruset. Jag köpte även 2 par springstrumpor i material som torkar snabbt för att minimera skoskav. På tjurruset kommer man ju bli garanterat genomblöt om fötterna så då vill jag ha kläder som torkar snabbt. :P Anledningen till varför jag vill ha en skrikig färg är att mina nära och kära lättare ska se mig när jag springer, de flesta har ju svart eller vitt. Därför är de lättare att se mig om jag har knallrosa. Sen så älskar jag ju knallrosa träningskläder. Sen ville jag ha en t-shirt som jag inte är så rädd om, denna kommer från SOC och kostar 199 kr + att jag fick lite rea med ett presentkort jag hade. Så det gör inte så mycket om den går sönder heller på tjurruset.
 
Idag skulle jag egentligen ha sprungit en runda med Lovisa, min blivande nya träningskompis som bor i samma område som mig. Men tyvärr kände jag av lite i benhinnorna idag så jag fick lyssna på min kropp och köra spinning idag med fast jag tog det lite lugnt. Jag måste verkligen vara försiktig nu så att mina ben håller till blodomloppet på torsdag. Hade jag inte haft lopp hade jag nog inte varit så feschlig.
 
Nu ska jag och min sambo beställa pizza från ett nytt ställe och kolla på Iron man 2 som vi missa igår pga kräftskivan. Vi såg ju 1:an i fredags och den va ju såå bra! 
 
Vad har ni hittat på ihelgen då? Och är det någon mer som ska springa blodomloppet på torsdag i Örebro?

Fredagsmys

Vänster; Morgondagg vid stallet     Höger: Brevet och tidningen från Göteborgsvarvet.
 
Idag var jag uppe med tuppen och åkte till stallet och pysslade lite med Pondus. Sedan blev det lite jobb. Idag fick det bli vila från träningen så jag och min sambo åkte ut till mina föräldrar som numera bor på landet vid en sjö med strandtomt. Eftersom jag kommit på att jag ska börja med längdskidor i vinter ( då jag ju ska åka tjejvasan) så kolla vi lite på mina föräldrars längdskidor som är äldre än vad jag är. Men vad gör det? Det duger ju till att börja med iaf. Förutsatt att det kommer någon snö då, förra vintern var det ju inte mer än max 2 veckor snö... Men jag är riktigt sugen på att åka skidor nu och börja simma igen! Jag är ju en gammal simmare, höll på sjuuukt mycket med simning när jag var yngre. Så nu är det dags att ta upp krålsimmet igen och börja träna för Vansbro tjejsim nästa år kanske, annars blir det 2014. :)
 
Idag kom det även ett trevligt brev på posten från Göteborgsvarvet jag anmält mig till innehållande ett nr av Aktiv träning. Det tackar jag för. Och det bästa av allt är att jag kommer få ett till också på posten innan loppet. :)
 
Nu ska jag och min sambo titta på Iron man 1 på tv. De säger ju att den ska vara bra.

Spinning och fryst spenat

 
Igår fick det bli en vilodag eftersom det blev väldigt intensivt i tisdags för benhinnorna. Men idag var jag igång igen med ett spinningpass på Friskis. Jag åkte dit lite tidigare och sprang 3 km på löpband (på 18:13 min) som lite "uppvärmning". Själva spinningpasset gick superbra, det kändes lite i benhinnorna så när jag kom hem åkte den hackade spenaten fram ur frysen och vetekudden värmd i micron. Så för att förebygga att det inte blir illa så varvade jag benen med kyla och värme. Ett till bra tips till er som också har lite problem med benhinnorna.
 
Nu står en pastagratäng i ugnen med massa ost, pennepasta och köttfärssås i ugnen och väntar på mig. Nu börjar även Robinson som jag följt sedan det började för sjuuukt många år sedan. Lite nostalgi och det är den ända dokusåpan jag följer och någonsin har följt. :)
 
Ha det gott!

Intervallträning och ny t-shirt

 
Idag körde jag mitt första grupplöppass någonsin. Passet var anpassat för nybörjare och jag valde en grupp med intervaller, fast egentligen ville jag köra distans men vågade inte hänga med ifall jag inte va tillräckligt bra. Men nästa gång blir det nog det efter att ha snackat med gruppledaren. Imorgon lär jag nog ha värdens träningsvärk i baksidan av låren efter alla spurtar. Det är gött!
 
Jag var även nördig och köpte mig en Tjurruset t-shirt för 2012. På framsidan står det "Tjurruset - Årets skitigaste löparfest 15 september 2012" och på baksidan står det "Jävlaranamma väger ingenting." T-shirten är i funktionsmaterial så den kommer ju bli en toppenbra träningströja. :)
 
Fan, det är inte långt kvar nu. 24 dagar! och om 9 dagar springer jag blodomloppet. Nedräkningen kan börja....

Långsiktiga mål

Bilderna har Linda Blom tagit på mina medaljer jag sprungit mig till hittills. 

Jag har ju några mål som jag satt att jag ska uppnå inom ca 1 år. Det som är kvar är ju att springa Blodomloppet 10 km, Tjurruset 10 km och Göteborgsvarvet 21 km. Samt gå ner såpass mycket i vikt att jag har ett normalt BMI-värde. Men sen då? Vad ska jag göra när jag nått dessa mål? Jo, det har jag kommit fram till nu!
 
Innan år 2015 ska jag ha:
- Åkt ett vasalopp alt. tjejvasan
- Deltagit i en Thirathlon
- Sprungit ett marathon
- Blivit en instruktör (spinning eller skivstång) på Friskis idiellt.
- Simmat vansbro tjejsim
- Klara tjejklassikern och få diplom
- Provat på MTB-cykling och inlines samt ev. starta i ett inlineslopp om jag tycker det är kul med inlines.
 
Ja, det är rätt stora grejer jag vill klara. Men jag ser inga hinder varför jag INTE ska klara det? Fortsätter jag som jag gör nu kommer jag vara i toppform 2015 och såklart även betydligt tidigare.

Dagens skivstångspass

 
Idag blev det ett efterlängtat skivstångspass. Det var ju trots allt en hel vecka sedan jag tränade styrka senast så det var skönt. Det gick lekande lätt idag så nästa gång ska jag nog köra lägga på lite mer vikt på varje sida. Kanske byter jag ut de gröna längst ut (2,5kg) mot en svart (5kg). Vi får se. Ja ni ser ju hur jag hade idag på stången. 10 kg på varje sida som mest, 20 kg totalt. 
 
Jag är otroligt tacksam att det fortfarande inte känns något i benhinnorna också! Så imorgon ska jag springa i min första löpträningsgrupp. Det ska bli spännande. Jag hoppas på att få tips på teknik och övningar i just det spåret jag brukar springa i. 

Önskelistan just nu

Bilder lånade av sportamore.se förutom bild 4 och 6. 
 
1. Ett vattenbälte med 4 små flaskor, inte för att det är speciellt snyggt men nu när jag ska börja springa längre distanser än 10km är det ett måste! Speciellt nu när det fortfarande är rätt varmt ute även på morgonen. Och nästa år ska jag ju faktiskt klara ett halvmara så då måste jag ha ett vattenbälte.
 
2. Minst ett par löparstrumpor, när jag ska springa tjurruset kommer jag garanterat bli blöt. Förmodligen även väldigt lerig. Då är det ju en fördel att ha kläder (även strumpor) i funktionsmaterial som torkar fort för att minimera skavsår. När jag springer Göteborgsvarvet nästa år är det ju även väldigt  bra.
 
3. En knallrosa mössa, ja snart blir det ju höst/vinter och då behöver jag en mössa. Gärna en lång med toffs så jag får plats med mitt hår i en knut på huvudet under mössan. Självklart ska den vara knallrosa! Ett måste.
 
4. Broddar, liksom mössa är det lika viktigt med broddar som jag kan sätta på mina löparskor i vinter. Jag vill ju inte halka och bryta ett ben eller två.
 
5. Löparvantar, det finns inget värre än att frysa om händerna när man springer! Tycker jag iaf. Jag får så fruktansvärt ont i armarna sen när jag kommer hem pga mina ledproblem. Därför skulle jag vilja ha ett par tunna i funktionsmaterial till hösten/vintern. 
 
6. En rosa Ipod Shuffle, min gamla ipod shuffle som har ca 5 år på nacken börjar ge sig i klämman man nyper fast den med i kläderna. Därför skulle jag vilja ha en ny att ha på mina springrundor. En rosa såklart. ;)
 
7. Rosa och svarta eller svarta gymhandskar, jag börjar ju faktiskt bli stark nu. Och eftersom jag svettas så sjukt mycket även på armar och händer när jag tränar tappar jag greppet lätt om skivstången på skivstångspassen. Därför vore det skönt att ha handskar för bättre grepp så att jag inte tappar stången på tårna, det vore ju inte så himla skönt....
 
 
 
 

Morgonspringrunda på 7,5km

 
Imorse, närmare bestämt kl 8 så åkte jag och min vän Sara till Skutberget för att springa ett lite längre pass. Sara har också haft uppehåll pga skada och en Detoxkur så vi är båda lite dåliga i flåset. :P Så vi tog en lugn runda på 7,5 km. Idag hade jag även tejpat det andra benet eftersom det var så bra och jag kände inte något i någon utav mina benhinnor på hela rundan. Inte efter heller så jag är supernöjd!
 
Ni är några som undrade om jag kände något igår efter fredagens 3km invigningstur av tejpen och svaret är nej, jag kände INGENTING! :D Bara lite i det otejpade benet. Så tejpen funkar verkligen! Mirakeltejp! Man kan ju använda det till andra ställen på kroppen också. T.ex. om man har problem med knä, axel, nacke m.m. Jag rekommenderar den skarpt! 

Min dag

Vänster: Bild på min kameraväska   -   Höger: Tjuvkik från kameran
 
Idag har jag jobbat, som de flesta andra lördagar vid den här tiden på året. Det är nämligen högsäsong för bröllop. Tyvärr har ju den svenska sommaren varit allt annat än bra och idag var inget undantag. Det regnade ända fram till porträttfotograferingen då det blev liite uppehåll och vi lyckades få några fina bilder utomhus. Man får helt enkelt göra det bästa av de hela. :) Vill ni läsa mer om min vardag?
 
Idag blir det alltså en vilodag för mina benhinnors del. Det får bli en liten mjukstart. Imorgon drar det däremot igång igen och jag tänkte köra löpning varannan dag och ett skivstångspass el spinningpass varannan dag. Så imorgon blir det löpning tillsammans med min vän Sara på skutberget. :) Det blir nog bra.

Första rundan med kinesiotejp

 
Jag har nyligen kommit hem från min första riktiga löprunda på 2 veckor. Det blev en tur på 3 km i lugnt tempo där jag tänkte mycket på tekniken för att minimera belastningen på benhinnorna så mycket som möjligt eftersom jag har lite problem med dem som ni vet. Dock kunde jag inte blunda för att jag har fått betydligt sämre kondis! :'( Jag blev HELT slut efter dessa 3 km och undrar nu om jag kommer klara milen om knappt 2 veckor... Förhoppningsvis så kommer kondisen tillbaka lika fort som den försvann. Jag hoppas de iaf. Trots det fick jag ändå en rätt hyfsad tid på 18:33 min, det trodde jag verkligen inte. Det kändes som om det skulle blivit ca 24 min eller nått. Kändes som det gick i slow motion. :P
 
Kinesiotejpen då, jag fick den ju med posten idag så jag var ju tvungen att inviga den. En svart och en beige rulle landa i brevlådan. Jag beslutade mig för att tejpa benhinnan som gjorde mest ont och låta den andra vara otejpad för att se om det gav effekt. Och vet ni? I det tejpade benet kände jag verkligen INGENTING medan jag kände yttepyttelite vid enstaka tillfällen i det otejpade. Snacka om mirakeltejp! MEN man ska väl inte riktigt hurra för den än. Riktiga resultatet märks ju imorgon när man vaknar om benhinnorna ömmar. Så håll tummarna nu! Men hittills känns de toppenbra. :) 
 
Tejpen kostar 99 kr för 5 meter hos kinesiotapeonline.se och man kan duscha med den (jag har provat) och låta den sitta kvar i några dagar (3-5 dagar). Det är ju bra om man tränar mycket som jag så man slipper slösa så mycket. Dock är det ju mindre snyggt nu på sommaren om man ska bära shorts, klänning eller kjol. :P Men den smällen får jag ta nu. Viktigast för mig är att jag är hel till blodomloppet och tjurruset!
 
Om ni önskar kan jag visa bättre bilder på tejpningen och en förklarning hur man tejpar i ett annat inlägg? Skriv en kommentar isf. :)

Nya "svetthanddukar" och paket

"Svetthanddukar" från Hemtex 30x50cm - 29 kr/st   -   Kinesiotejp från kinesiotapeonline.se - 99 kr/st
 
Idag fick min sambo hoppa in akut och jobba så då fick jag vara snäll och skjutsa honom till andra sidan stan eftersom han inte har något körkort än. Då passade jag även på att köpa några nya "svetthanddukar" på hemtex medan min sambo gjorde några ärenden. Självklart blev handdukarna rosa! Vad annars? ;) Jag tycker det är viktigt att handdukarna inte är för stora eller för små och innan har jag bara haft 3 stycken i lämplig storlek som är riktigt skabbiga och gamla. 30x50cm är en lagom storlek tycker jag. :) För mig som svettas som jag vet inte vad när jag tränar så klarar jag mig inte utan handduk, speciellt inte på ett spinningpass då svetten bokstavligen rinner! Efter spinningpassen kan man vrida ur svett ur handduken typ och det blir alltid fina pölar på golvet, något som får mig att känna mig väldigt okvinnlig. Haha. Tjejer brukar ju inte svettas så sjukt mycket. Inte vad jag sett iaf. Eller finns det någon mer tjej därute som är som jag och svettas floder? :P
 
När jag kom hem så låg det ett trevligt paket i brevlådan från kinesiotapeonline.se som jag väntat innerligt på! Det paketet innehöll såklart kinesiotejpen jag beställde i tisdags. Jag har beställt en till rulle också i rosa som förmodligen kommer nästa veckan. Kom på sen efter min första beställning som var 1 rulle att 5 meter kommer inte räcka länge... Även om man ska kunna duscha med tejpen och ha kvar den i ca 4-5 dagar. Jag har kännt mig risig i magen de senaste 2 dygnen (förmodligen matförgiftning, det är ju rötmånaden) men nu känns det mycket bättre så senare tänkte jag inviga tejpen med en 3km löprunda i spåret i lugnt tempo. Tänker tänka mycket på teknik och att sätta ner hälen först för att minska belastningen på benhinnorna. Vill ni att jag återkommer med vad jag tyckte om tejpen senare?

Tjohoo! Jag vann och ska bli en bättre löpare!

 
För någon vecka sedan hade söta Emelie en liten tävling i hennes blogg där man kunde vinna boken "Bli en bättre löpare med Malin Ewerlöf". Jag deltog men hade inga förhoppningar om att vinna då jag verkligen ALDRIG vinner. Men boken har jag suktat efter ett tag nu men tyckt att det varit en lite onödig utgift för tillfället att unna sig. Och vet ni, JAG VANN! Gissa om jag blev glad?
 
Idag damp ett prickigt sött paket ner i brevlådan innehållande boken och en gullig hälsning från Emelie. :) Jag har hunnit bläddra lite i den och den verkar verkligen superbra för mig som är typ nybörjare OCH springgalen. Ett stort plus i kanten är att den innehåller mycket fina bilder och är lättläst! När jag läst boken lite mer ingående kan även jag lägga upp en recension precis som Emelie gjort här om ni vill?
 
Slutligen vill jag tack dig Emelie för boken, en toppenbra blogg och alla dina fina och energigivande kommentarer! TACK!

Före- och efterbilder #2

 
Jag fortsätter väl med mina före- och efterbilder eftersom de verkas uppskattas av er och det är kul för mig att dokumentera. Ovan ser ni 2 bilder med samma outfit med ca 1 1/2 - 2 månaders mellanrum. Den högra är alltså från idag. Visst syns det lite skillnad? :) Och nu har jag ju även varit oaktiv de senaste 2 veckorna pga benhinnorna, med undantag från enstaka träningspass.

Kinesiotejp

Nu börjar jag ju bli lite desperat med mina benhinnor. Så jag fick tipset av en tjej att testa Kinesiotejp, man tejpar alltså runt foten och upp på smalbenet på ett speciellt sätt för att ge stöd åt benhinnorna. Så jag beställde hem en rulle och hoppas nu att den kommer tills på fredag så att jag kan testa att springa med tejpen i helgen...
 
Någon av er som provat kinesiotejp mot benhinnorna för löpning? Jag har läst att de hjälp många löpare på nätet. Berätta gärna om dina erfarenheter.
 
P.S. Tack alla ni som klickat in idag och kommenterat så mycket fint! Jag hoppas ni återkommer! :)

Min "nya" kamera och benhinnesnack

 
Idag kom ett paket i brevlådan innehållande detta nya kameraskal till min Iphone 4. Vad passar inte bättre till mig än ett kameraskal liksom? Mitt jobbyrke är ju ändå fotograf. :P Porträtt- och bröllopsfotograf för att vara exakt. Var bara tvungen att visa detta fina skal, det är ju ändå lite kul. Eller hur?
 
I övrigt så fick de bli en vilodag idag, jag kände att jag inte vill riskera att mina benhinnor åker tillbaka och blir superdåliga nu när dom äntligen börjar bli någolunda bra. Kanske är jag igång igen imorgon, kanske på torsdag eller kanske inte ens förens på fredag!! Fan, börjar bli riktigt nervös nu. om 2 veckor och 2 dagar ska jag ju springa lopp på 10 km asfalt. Hur ska de gå? Och hur kommer min kondis va? Herregud, jag vågar inte ens tänka på de. Tänk om jag inte ens orkar springa hela varvet? :/ Nu är det ju trots allt 2 veckor sen jag faktiskt sprang och då sprang jag 5 km på ca 30 min.
 
Ni som är mer erfarna, hur snabbt tappar man kondisen och behöver jag oroa mig?

Hur var det nu med min kost?

Det är sjukt många av er läsare, följare på instagram samt vänner och bekanta i min närhet som undrar om det här med min kost. Om jag går någon speciell diet för att gå ner i vikt så "snabbt" (1 år)? Svaret är ett nej. Jag har tidigare provat med godisförbud, LCHF-diet m.m. Det funkar ett tag, någon/några månader på sin höjd och sedan faller jag tillbaka i gamla spår igen för att jag tröttnar helt enkelt.
 
Därför tror jag inte på dieter, förbud osv. Jag tror mer på att hitta en livsstil som man kan tänka sig leva med resten av livet! Och mat är något jag älskar och lever för, låter kanske lite konstigt men så är det. Ett liv utan god mat (dsv. massa kött, goda såser, pasta osv.), glass, läsk m.m. är inget liv jag kan tänka mig att leva. Och mitt mål är inte att få värsta tvättbrädan och vara superslim utan bara vara något hälsosam med ett normalt BMI-värde och framför allt MÅ BRA i både kropp och knopp.
 
Så det enda jag gör är att träna. Ett tag när jag rehabiliteringstränade var det inte alls omöjligt att jag tränade 2 ggr/dag, men nu när jag börjat jobba så blir det mest 1 ggr/dag. Jag tränar såpass mycket att jag bränner minst 500 kalorier/dag enligt pulsmätaren också har jag ett fysiskt jobb. Oftast ligger förbränningen på 700-1000 kalorier/dag. Och det medför såklart att jag inte behöver vara så himla petig med maten som en kontorsnisse som aldrig tränar och tar bilen överallt. Jag kan unna mig det jag älskar ibland, dvs. glass och mums-mums! Men såklart i måttliga mängder. Dvs. inte varje dag utan kanske någon gång ibland. Jag rekommenderar dock ingen som inte kommit igång med träningen att träna så mycket och hårt som jag gör, det är något som tagit mig månader att klara av. Nybörjare får oftast lättare skador m.m. pga att kroppen inte är van. Så ta det lugnt i början!
 
Det enda jag ändrat är min fruskost. Istället för att smälla i mig mackor käkar jag en tallrik havregrynsgröt med mjölk och jordgubbssylt. På den står jag mig jättelänge till skillnad från mackorna som jag va tvungen att käka något igen sedan efter någon timma. Det är väl det enda jag ändrat på, ingen jättestor förändring alltså.
 
Jag äter 4 mål om dagen, frukost, lunch, mellanmål och middag. En matdag kan se ut såhär:
Frukost: Havregrynsgröt med 2dl mellanmjölk och 2 msk icas jordgubbssylt
Lunch: Gårdagens rester från middagen (t.ex. laxpudding, Wook, pastagratäng m.m.)
Mellanmål: En liten skål med naturell yoghurt och 1 näve Cellogs Special K eller en smoothie på vaniljyohurt, apelsinjuice, kiwi och banan.
Middag: Kan vara t.ex. Fläskkotlett med potatis och champinjonsås, Lax i ugn med cistronsås och potatis, Stuvade makaroner och falukorv m.m.
Proteinshake: Tar jag efter ett styrketräningspass eller löprunda över 5km. Den blandar jag med 2dl vatten och 1dl mellanmjölk.
 
Jag har inga tips att ge om kost, eftersom jag själv inte har någon speciell kost mer än husmanskost och "ät tills jag är mätt". :P Men om ni vill kan jag ju lägga ut något reccept och tips ibland?
 
Hoppas någon av er orkade läsa. Det blev ju rätt långt. Haha.. Kom gärna med respons. :)
 
 

Ny vecka, nya tag!

 
Ni som följt min blogg vet att jag har haft ömmande benhinnor nu under en tid. Idag gav jag mig på mitt första träningspass efter nästan 1 veckas vila. Det fick bli ett skivstångspass som jag anpassa lite för att inte anstränga benhinnorna så mycket. Det gick faktiskt skitbra! Kände ingenting så jag blev överlycklig och provade att springa lite på band, men det gick inte. :( Så de får bli några dagar från löpandet till. Men imorgon ger jag mig på spinning iaf och på onsdag kanske jag ger mig på en löprunda, annars blir det på torsdag och vila på onsdag. Vi får se.
 
Just nu sitter jag här med härligt brännande ben, tigerbalsam är mina benhinnors bästa vän just nu! Ni som har lite ömmande benhinnor rekommenderar jag verkligen tigerbalsam eller liniment. Och vila förståss! Kom ihåg för all del att lyssna på din kropp och någon kroppsdel säger ifrån! Det finns ju en anledning till varför den gör det. Det kan sluta riktigt illa annars.
 
Någon som har andra bra tips för att lindra/motverka ömmande benhinnor snabbare? :)

Löparjackan som VAR för liten

Vänster: För 6 veckor sedan - Höger: Idag
 
För 6 veckor sedan fick jag hem 1 löparjacka och 1 par matchande löpartights som jag beställt från sportamore.se av märket Craft. Ni kanske minns det? Annars kan ni kika här. Båda var för små. Speciellt jackan som jag knappt kunde stänga och satt som ett korvskinn. Tightsen är ju stretchiga så de gick ju och använda till löpning iaf (huka sig ner med för små tights är inte snyggt vet ni som går på gruppass och ser andra som har det! Man ser vilken färg på underkläderna man har om man säger så. Haha). 
 
Idag satte jag på mig jackan för skojs skull och till min förvåning satt den som ett smäck! Mitt mål var att den skulle sitta som ett smäck i slutet av aug, men det målet nådde jag ju tidigare till min glädje! :D Bildbevis ser ni ovan!
 
Något positivt i min lilla svacka iaf! :D

Benhinnorna

Så var det även min tur att få problem med benhinnorna. Väldigt olägligt precis innan 2 lopp. Eller ja, det är några veckor kvar. Förra veckan överansträngde jag dom så att de till och med ömmade när jag gick. :/ Jag satte igång träningen i måndags igen men kände att det inte var helt 100 så nu har jag haft vila sen i tisdags. Det är nästan 1 år sen jag hade ett så långt uppehåll från träningen och det kryper verkligen i mig. Speciellt i benen, jag vill ut och springa! NU! Men det går ju inte... 
 
Idag är det iaf förhoppningsvis sista vilodagen innan jag kör igång igen. Dock börjar jag med ett skivstångspass imorgon och sen spinning på tisdag. På onsdag tänkte jag försöka mig på en lugn joggingtur på 3-4 km om mina benhinnor känns helt okej mån och tis. 
 
Håll tummarna för att det går som jag vill!!!

Emma ♥ Pommen

 
Bara för att jag älskar min kära lilla ponny så mycket så slänger jag ut några till bilder på oss trots att det inte har något med träning att göra. Men man ser ju iaf hur mycket jag tappat i vikt. ;) Nu ser jag inte så fasligt tjock ut längre vilket är skönt! Bilderna är tagna av min vän Sofia med min jobbkamera och redigerade av mig för den som undrar. Sofia bloggar också om främst hästar och foto, hennes blogg hittar ni här om ni vill kika.
 
Jag älskar verkligen dessa bilder. Och mer ska vi fotas också så att jag kan fylla ett helt album! Ett minnesalbum att kolla tillbaka på när han inte finns hos mig längre (han är nämligen hela 26 år).

Mitt första yogapass

I onsdags gick jag och min vän Sara på vårt första yogapass ever på Friskis och Svettis. De säger ju att de ska va så bra för stressade människor, något jag är så tänkte att de skulle vara kul och prova. Dock var det absolut inget för mig. Jag blev snarare ännu mer stressad, stressad över att de gick för långsamt. Dessutom var det så extremt kallt så jag började frysa istället för att svettas som jag brukar när jag tränar. Så jag fick faktiskt ont i lederna till slut = inte bra. Man får ju inte ha skor (helst inte strumpor heller) på sig när man utövar yoga vilket gjorde mina fötter till isbitar och blev stela och så småningom började smärtan komma. Jag tyckte att hela grejen var väldigt flummig också och jag hade svårt för att inte hålla mig för skratt. Haha. Konsentrationssvårigheter? Ja!
 
Nej, jag håller mig nog till löpning, spinning och skivstång. Det är mina favoritträningsformer. Speciellt löpning som är sjukt avstressande när jag springer längre sträckor (minst 1 mil). Enligt mig så är ett bra träningspass ett pass svetten droppar så de blir pölar på golvet och träningstoppen är dyngsur. Det är så långt ifrån yoga man bara kan komma. Sen är ju jag överrörlig också så yogaposerna är väldigt lätta för mig. :P Men nu har jag provat yoga iaf och kan säga vad jag tycker om de till skillnad från andra som aldrig ens provat och har åsikter. ;)
 
Har någon av er provat på yoga och vad tycker ni?

I love you!

 
Som jag nämnde tidigare idag skulle min vän Sofia få fotografera mig & min älskade Pondus idag med min jobbkamera. Ovan får ni se ett smakprov. :) Skulle ni vilja se fler bilder? Hojta då isf.
 
Pondus (även kallad Pommen, Pommi och lille P) är min lilla ponny jag haft sen jag var barn. Honom har jag växt upp och utvecklats med tillsammans som människa. Han har gett mig så mycket och alltid funnits där. Han är den enda vän som alltid stått vid min sida stadigt! Andra bara kommer och går lika snabbt. Han har en stor plats i mitt hjärta, min älskade lilla ponnybus! <3

T O R S D A G

Idag är det redan torsdag. 2 jobbdagar kvar med denna vilket är sååå skönt! Idag blir det en vilodag från träningen för efter jobbet ska min vän Sofia fotografera mig med min häst Pondus! :D Om det blir någon bra så kan jag slänga upp en bild här om ni vill?
 
Ha en bra dag!

Tjurruset 2012 - Här kommer jag!

 
Det är helt galet! Jag har anmält mig! När jag väl springer banan kommer jag nog ha ångrat mig flera gånger om. Men jag tror det blir en upplevelse jag aldrig kommer att glömma! Shit, jag är redan sjukt nervös. Min mardröm är att jag inte ska klara något hinder... Det är ju inte direkt några små hinder liksom. Kolla här, här och här så får ni se. Vad har jag gett mig in på?
 
Jag tänkte försöka få med mig någon som kan stötta & heja på mig, antingen sambo eller någon kompis för de lär nog behövas. Det kan ju även va skoj och ha lite bildbevis så jag lämpar nog över min jobbkamera i någon av deras händer också med uppgiften "ta kort på mig när jag springer förbi och efter målgång".
 
Min kompis Maria och jag ska träna järnet inför detta! Skutbergets styrkebana 1 gång i veckan och tisdagsgruppens "träna inför tjurruset". Detta blir kanonbra tror jag!
 
Årets mål är att ta sig runt helst utan att gå/stanna, nästa år blir att slå den tiden.
 

Tips: HMs träningskläder

Linne: HM - 149 kr. Tights: Craft - 499 kr (ord. pris 699 kr)
 
Jag brukar aldrig (hör och häpna) handla på HM. Men i förrgår gick jag in på hemsidan för att kolla om de har något passande bälte till mig och såg att de hade träningskläder. Till min förtjusning så var dom billiga och i funktionsmaterial! Så igår gick jag till HM och testade en t-shirt med mudd nedtill och linnet ovan. T-shirten var alldeles för kort och i för konstigt tyg för min smak, dock kostade den bara 99 kr. Linnet ovan var lite dyrare och gick loss på 149 kr, men tyget känns mycket bättre och passformen var mycket bra! Så jag slog till och köpte 1 rosa och 1 svart. :) För den som undrar upplever jag kläderna något stora i storlekarna eller så är det jag som krympt väldigt mycket. Jag har inte riktigt koll på den biten längre nämligen. ;) Jag rekommenderar dessa linnen skarpt iaf! Billigt och bra!
 
Nu har jag massa nya träningstoppar att svettas floder i så nu behöver jag inte shoppa det på ett tag. Redan nu tycker jag att det är bättre än bomulls t-shirt då jag inte fryser lika mycket efter passen.

Gårdagens spinning

Bilder från min instagram, där heter jag Gilraen.
 

Igår var det mitt första ordentliga träningspass efter 3 dagars vila. Ni som läste inlägget för några dagar sedan så kände jag av benhinnorna (tror jag?) under torsdagens löprunda efter onsdagens superpass på styrkebanan. Så jag har bara tagit 2 långprommenader (fre och sön) annars har jag vilat. Något som är väldigt ovanligt för mig. I nästan 1 år har jag tränat 5-7 dagar i veckan, ibland 2gg/dag. Aldrig har det gått 3 dagar emellan träningspassen heller. :P Så ni kan tänka er hur svårt de va att hålla sig i skinnet? ;) Jag vill ju verkligen iväg, det är som en drog...
 
Hur som helst, igår blev det ett spinningpass. Det var så gött! Jag gav verkligen allt och det gick ruskigt bra. :) Älskar sådana dagar som den! Detta trots att jag haft ganska ont i lederna de senaste 2 veckorna pga de ostabila vädret. Så jag är sjukt nöjd!
 
Idag väntar ett skivstångspass som jag också är sjukt taggad på!

Tjurruset 2012

 
Idag damp detta häfte ned i min brevlåda som ni kan se ovan. Som en påminnelse till min stora beslutsångest om jag ska anmäla mig till loppet eller inte. Loppet är 10 km men är allt annat än ett vanligt lopp, snarare sveriges skitigaste lopp oavsett väder kanske? Under dessa 10 km kommer man stöta på naturliga såväl som uppbygda hinder som kan vara vallgravar fyllda med vatten som man måste vada över (går kanske upp till bröstet), det kan även vara att man ska krypa i sand under uppbygda hinder eller glida på en pressening. Och såklart är det massa lera!
 
Jag har sådan beslutsångest! Ena delen av mig säger att jag ska anmäla mig redan iår och ta det som en kul grej, att det inte gör något om jag är tjockast och sämst ute på banan. Andra delen säger att jag inte kan göra bort mig och komma sist långt efter den näst sista eller va tjockisen bland alla de vältränade...
 
Så, hur ska jag göra? Ska jag våga? 10 km är ju inga problem för mig att orka att springa iaf. Det klarar jag lätt, men det är hindren jag oroar mig för. Jag är sådant kontrollfreak, jag måste veta allt innan! Innan varje lopp måste jag kolla banan noggrant, kanske t.o.m. provspringa innan. Men i detta lopp är banan topphemlig ända fram till start....
 
Ska jag våga släppa mitt kontrollbehov och prestationsångest och vara med iår iaf?

Ny design (igen)!

 
Så var det dags för att uppdatera designen igen. Denna gången till en "gammal" design som jag haft på en tidigare blogg som min vän Therese har gjort. Dock har jag modifierat den med lite nya bilder och text. :) Jag ville ha en design som ingen annan har, den tidigare fanns ju som färdig design på blogg.se. Om ni inte ser någon skillnad så klicka på F5!
 
Så vad tycker ni? :) Bättre eller sämre?

Mål och belöningar

Jag tror det är viktigt i allt man gör att ha mål och delmål för att lyckas. Och man får verkligen inte glömma delmålen eftersom dom är en stor del i att lyckas. Utan dom är själva målet så långt bort och det känns som ett omöjligt mål. Till exempel när jag började min resa fanns de inte på min världskarta att jag skulle klara av att springa Göteborgsvarvet nästa år eller ens Stadsloppet på 10 km iår. Göteborgsvarvet ligger fortfarande långt borta men det känns inte omöjligt längre eftersom jag klarade Stadsloppet på 10 km på 66.46 min! Något jag aldrig kunnat drömma om i oktober 2011. Det är lätt att underskatta sig själv. Bara man vill så lyckas man inom sin tid!
 
Lika så tror jag det är viktigt med belöningar. Att springa lopp i sig och klara dom och få en medalj är en sjukt stor belöning i sig för mig. Men jag brukar alltid unna mig en stor B&J-glass som jag får äta så mycket jag vill av samma kväll samt en materiell belöning som jag vill ha. 
 
Här är mina mål:
Delmål 1: Springa hela vår ruset 5 km utan att stanna.
Delmål 2: Springa hela Stadsloppet 10 km utan att stanna.
Delmål 3: Springa hela Blodomloppet 10 km utan att stanna på en tid snabbare än 66 min.
Delmål 4: Gått ner 10 kg.
Delmål 5: Gått ner 20 kg.
Slutmål: Springa hela Göteborgsvarvet 21 km utan att stanna!
 
Och mina belöningar:
Delmål 1: En B&J-glass samt en pulsklocka
Delmål 2: En B&J-glass samt nya löparskor
Delmål 3: En B&J-glass samt vattenbälte, nytt årskort på gymmet och bilder på mig & Pondus.
Delmål 4: Köpa en ny vinterjacka.
Delmål 5: Köpa en ny garderob.
Slutmål: Bilder på mig och Pondus samt beställa en fin fotominnesbok!

En oplanerad ledig dag

Vänster - Longerar Pommenbus. Höger - Jag på förmiddagspromenaden
 
Idag visade det sig att jag blev ledig då det inte fanns något jobb över till mig. Så detta utnytjade jag genom att åka till min älskade häst Pommen vid halv åtta på morgonen och longera honom. Han blev verkad/barfota här om dagen så jag tar det lite försiktigt med honom nu i början. Så till veckan ska jag börja rida igen! Längtar!
 
Sen efter att jag pysslat med Pommen så åkte jag och Sara iväg till skutberget och gick en långpromenad på 10 km som tog ca 1h 50 min. :) Jag kände tyvärr av lite ömhet i benhinnorna igår från onsdagens superpass på styrkebanan. Så jag har beslutat mig att ta de lite lugnt nu fram till söndag med endast promenader och coreträning hemma för överkroppen. Lika bra att ta minsta lilla symtom på allvar så man slipper benhinneinflammation som är löparens mardröm.
 
Föresten så är ni rätt många som hittat hit nu, hela 24 följare på bloglovin! Tack ska ni ha! :D Ni får jättegärna skriva en rad i en kommentar lite då och då för att visa er. :) Sen undrar jag också om de skulle finnas intresse för en liten "frågestund" här i bloggen? Jag får en hel del frågor här, instagram och facebook om mig och min träning så tänkte då att ni kunde ställa era frågor i kommentarer så publicerar jag svaren senare i ett inlägg som alla kan få ta del av? Låter de bra? :)

Nya topparna (och styrkebanan)!

Mina nya träningslinnen, alla från märket Casall.
 
Som alltid har Sportamore.se sjukt snabb leverans så redan idag anlände paketet med de tre linnena jag beställde. Och jag blev kär i alla tre som satt som ett smäck och som jag även kan krympa lite i. :) Det shockrosa är storfavoriten så jag beställde ett till sådant idag fast i en mindre storlek så att jag kan ha det längre. Jag gissar att jag annars kommer gråta floder när jag krympt ur det då jag tycker det är så himla fint. :P
 
Vänster - Dagens löparoutfit, Höger - Resultatet efter styrkebanan 5 km.
 
Jag invigde dessutom de rosa linnet idag med styrkebanan på skutberget 5 km tillsammans med min gamla klasskompis Maria som jag inte träffat på år och dagar. Så de va riktigt kul! För er som inte vet vad stykrebanan är så är det ett joggingspår på 5 km med 23 stationer utplaserade längs med som är styrkerelaterade. Det kan vara dipps, utfall, benböj, armhävningar, sit-ups, tå-hävningar m.m. Mellan stationerna springer man. Nedanför kan ni se hur en station kan se ut. Där ska man hoppa över en stock jämfota i sidled fram och tillbaka. :)
 
En station av 23 på styrkebanan.
 
Sjuuuukt jobbig är denna bana men ack så effektiv! Jag älskar den! Och de bästa av allt är ju att man får träna ute i det fina vädret. :) Nästa vecka ska jag och Maria ta nya tag, vi tänkte köra det 1 gång i veckan utöver den vanliga träningen. Det tror jag blir toppenbra!
 
 
 
 
 

Mitt namn är Emma Bertilsson, 25 år och bosatt i staden Karlstad. Jag bär på en kronisk ledsjukdom och i denna blogg får ni följa med på min resa från extrem överviktigt med ledvärk, inflammation och feber till ett symtomfritt sundare liv med normalt BMI. Ni får även ta del av mina framsteg, bakslag och mål.

Hösten 2011 orkade jag inte ens springa 200 meter. År 2014 ska jag springa mitt första marathon och fram tills dess anta en rad andra spännande utmaningar. Så följ min resa, den vill du inte missa!!

Mail: [email protected]
Instagram: HealthyHappyEmma

Follow on Bloglovin

Mina Lopp

2012:
Vårruset 5km 10/5 - 33:15 min
Karlstad Stadslopp 10km 16/6 -66:46
Blodomloppet 10km 30/8 - 62:27
Tjurruset 10km 15/9 - 74:40

2013:
Ismilen 9 km 19/1 - 46:47
Tjejvasan 30 km 23/2 - 3:59:40
Seedingsloppet gbg 10km 24/3 - 48:07
Vikten runt 72 km 9/5 - 2:59:23
Vårruset 5 km 16/5 - 21:58
Göteborgsvarvet 21km 18/5 - 1:49:02
Tjejvättern 100km 8/6 - 3:24
Karlstad Stadslopp 10km 15/6 - 45:56
Vansbro tjejsim 1km 6/7 - 30:02
Blodomloppet 5 km 22/8 - Hoppade över
Tjurruset Karlstad 12 km 14/9 - 1:16:50
Lidingö tjejlopp 10 km 29/9 - 47:15
Tjurruset Sthlm 10,4 km 6/10 - 1:02:01

2014:
Göteborgsvarvet 21 km 17/5 - ?
Stockholm Marathon 42 km 31/5 - ?
Halvvättern 150 km 8/6 - ?
Vansbro halvsim 1,5 km 4/7- ?
Midnattsloppet 10 km 16/8 - ?
Tough Viking 15 km 30/9 - ?
Tjejmilen 10 km 6/8 - ?
Stockholm Halvmaraton 21 km 16/9 - ?
Lidingöloppet 15 km 27/9 - ?
Tjurruset Sthlm 10 km 4/10 - ?
Stockholm Tunnel Run 10 km 22/11 - ?

Personligt Bästa

Löpning:
2 km - 8:04 min
3 km - 13:07 min
5 km - 21:56 min
10 km - 44:52 min

Längdskidor:
1 km - 6:14 min
30 km - 3:59:40 min

Tema Nostalgi gjort av Mimmi Thorneus