Årets premiärtur på landsvägEgentligen hade jag tänkt springa en långtur idag alt. ett tröskelpass, men eftersom min sätesmuskel är som den är och jag verkligen vill utnyttja de fina vädret ute idag så tog jag årets premiärtur med min kära racercykel Bianca. Även om de inte känns något i sätesmuskeln idag vill jag ge den lite extra vila från den hårda belastning löpning ger, så premiärtur på landsväg satt perfekt idag!

Det var 9 grader och solsken när jag begav mig iväg och jisses vad ovant det var! Det märks verkligen att jag inte cyklat landsväg på sjukt länge! Framförallt eftersom mina "cykeltvångstankar" var tillbaka, 2008 var jag med om en cykelolycka som hade sönder min cykel och jag hamnade på aktuten. Efter det cyklade jag inte förens några år efter och var livrädd i nedförsbackar att samma sak skulle inträffa igen. Hur som helst så sätts dessa cykelspöken in ibland idag också, men de försvinner ganska fort. Så idag gick det väldigt långsamt första milen, sedan sa det "klick" och spökena var borta. Då kunde jag börja njuta av turen och drog på i ett tempo på 35 km/h. 

Jag cyklade till mina föräldrars boende för att kika till det lite och hämta andan, sedan bar det av hem igen. Hem gick det mycket fortare. Var till och med uppe i 67 km/h (i en nedförsbacke) som mest. Totalt var jag ute i 3,7 mil. Nästa vecka blir det nog en lite längre runda med klubben.

Jag ångrar verkligen inte att jag tog denna premiärtur idag, sååå härligt var det! Jag hade nästan glömt bort den underbara känslan av fart, fläkt och alla intryck man får längs vägen. :) 

Har ni läsare tagit er premiärtur på racern än?

Äntligen fredag!Så har det gått sådär många dagar igen sedan jag skrev sist, dagarna rusar iväg! Det är nästan lite skrämmande.... I den här farten är vi snart framme i juni, då jag förhoppningsvis kommer att vara certifierad personlig tränare och massör. Det är inte alls långt kvar! Så just nu ligger mina tankar mycket i framtidsplaner och hur jag ska gå till väga. Starta eget står högst på listan, jag har även börjat fila på föreläsningsmaterial till framtida föreläsningar. Min första för allmänheten kommer att äga rum redan i april! Mer om den kommer jag berätta om längre fram, men jag kan säga att den kommer handla om min resa och vara väldigt stark.

Hur som helst, idag är det fredag. Jag inledde denna helg med ett spinningpass på morgonen innan skolan. Väl i skolan hade vi praktisk kostlektion där vi skulle komponera och tillaga olika rätter från olika individers behov. Gemensamt var att varje rätt skulle innehålla 500 kcal. Det var kul, intressant och lärorikt. :)

På eftermiddagen tittade solen fram igen, jag var sååå sugen på att ge mig iväg på ett intervallpass som jag skulle gjort igår egentligen (men fick förhinder). Men tyvärr har jag fått känningar i min sätesmuskel igen efter en start-och-stopp lek i skolan i onsdags som jag inte borde varit med på. Så jag får fortsätta bita i det sura äpplet och vila min kropp istället från löpning ett tag till tills det känns helt ok. Om 71 dagar springer jag marathon och då vill jag verkligen inte ha en skada! Hedan efter ska jag tänka smart istället och inte behöva vara efterklok. :P det känns redan bättre i sätet, men jag vill ändå vara på säkra sidan.

Trevlig helg på er nu!

Träningsprogram och tröskelpass

 
Min vän (och klasskompis) Johanna och jag är raka motsatser till varandra. Johanna älskar explosiv högintensiv styrketräning i form av crossfit medan jag älskar uthållighetssporter i form av löpning (främst), cykling och simning. Därför har vi beslutat oss att hjälpa/coacha varandra i det vi gillar allra bäst. Jag ska coacha Johanna inför Göteborgsvarvet och Johanna ska senare i vinter hjälpa mig med explosiv styrketräning i syfte att bygga muskler att främja löpningen. Så igår satte jag ihop mitt första löparprogram på 9 veckor inför Göteborgsvarvet till just Johanna, det är mitt första program till någon annan än mig själv och det var riktigt kul och lärorikt att göra. Nu ska det bli intressant och se om Johanna lyckas med det också och följa hennes utveckling. :) Om jag kommer göra ett bra jobb osv.
 
Idag efter direkt efter skolan stack jag ut på ett tröskelpass. 12 km i zon 4 (snittpuls 170) följt av 4 km i zon 3 (snittpuls 159) direkt efter. Plus upp- och nedjogg i zon 2 i 10 minuter. Totalt blev det då 2 mil på 1h 39 min vilket jag är mycket nöjd med! :) Det tyder på att jag snart kommer att komma under 1:40 på halvmara utan några problem, om jag inte redan gör det. ;P
 
Imorgon ska jag hålla i ett löpteknikpass med klassen igen. Det ska bli kul! Också ska jag hjälpa Johanna att hitta hennes mjölksyratröskel och tröskelfart. :) 

Låååång gojogg i vårsolen

 
Det har ekat lite här i bloggen de senaste dagarna, men så blir det när man som jag vill utnyttja tiden till att tillbringas ute i det fantastiska vårvädret som har varit de senaste dagarna. Som i lördags snörade jag på mig löparskorna efter att ha kört mitt skivstångspass på Friskis som jag alltid gör på lördagar (funktionärsjobbar) och begav mig ut på en riktigt lång gojogg med solbrillorna på! Jag hade laddat min ipod med avsnitt från maratonpodden och hann lyssna på 3 avsnitt. Under rundan så kollade jag inte på pulsklockan en enda gång utan körde helt på känsla, jag avslutade när känslan inte var sådär go längre och det började bli liiite jobbigt vilket visade sig vara vid 21 km. Tiden blev strax under 2h och jag hade en snittpuls på 143.
 
Ibland kan det vara bra att skita i pulsklockan och bara köra på känsla, man lär sig otroligt mycket om sin kropp på det. Dock brukar jag aldrig stirra mig blind på pulsklockan under mer planerade pass heller utan går mycket på känsla då med. Men det är genom sådana här känslopass som i lördags som jag lärt mig vart min kropps gränser är. Ju bättre man lär känna sig kropp och lyssna på den desto mindre risk för skador och överträning blir det.
 
Så gör som mig och strunta i pulsklockan någon gång ibland, kör på känsla istället! Ett superbra tips från mig. :) 

Löpanalys

 
Idag stod det löpanalys på dagens skolschema och eftersom det var utlovat sol med tio plusgrader så bestämde vi oss för att dra nytta av det fina vädret och vara utomhus. Detta ärju verkligen mitt forum, som den Sanna löparnörd jag är. Johanna som jag fick äran att coacha första timmen blev mycket nöjd med min insats och det märktes att hon ficken nytändning för löpning. Jätteroligt! 
 
Jag var den enda som drog nytta av en öppen plan och analys i rörelse så fick även hålla samma uppvärmning som jag hade med Johanna med hela klassen. Det var roligt och alla uppskattade den. :)
 
Som ni vet är löpning verkligen något jag brinner liiiite extra föroch förmodligen kommer det även bli det jag kommer nischa mig till senare i livet. :) 

Långpass med nya klubben

 
Idag hängde jag med den nya klubben jag valt att gå med i och tävla för, nämligen i2 IF Triathlon, på ett långdistanspass i löpning. Vi luffsade runt totalt ca 31 km med 2 stopp vid olika mataffärer för att fylla på depåerna. Det tog totalt ca 3h och vi höll ett 5:30-tempo kan jag tänka mig. Vädret hade vi med oss också! Vårsol, fågelkvitter, torra vägar och 10 plusgrader. Det kunde inte bli bättre!
 
Rundan kändes bra och det var även första gången jag sprang i grupp så långt. Alla var väldigt trevliga och jag kommer förmodligen haka på några fler gånger, dock slår nog faktiskt inget känslan av att springa själv en solig vacker dag som denna med bästa musiken i öronen. :) Nästa torsdag ska jag nog prova att springa intervaller i w-hallen och se om det passar mig bättre i löpgruppträning. 
 
Jag har tidigare inte viljat vara med i någon klubb då jag inte hittat någon som jag tycker passar mig. Men i2 känns väldigt bra och som en liten "familj". Träningarna är mer fria och alla kan vara med oavsett nivå. Dessutom ägnar sig ju klubben åt alla de 3 grenar jag håller på med, det vill säga cykling, simning och löpning. Helt perfekt ju!
 
Sedan när jag kom hem från dagens runda fram till nu har jag ägnat mig åt plugg. Anatomi, coaching och näringslära. Efter ca 5-6 timmar så snurrar det lite väl i huvudet, därför blir det nu att fixa lite middag och se på melodifestivalen. Middagen blir hederliga köttbullar/falukorv och stuvade makaroner. Jag tänkte även lyxa till det lite idag och göra en efterrätt bestående av banan i ugn med choklad i + noggerglass. MUMS! 

Vasaloppspinning 2014

 
Ja, ingen har nog undgått att idag har årets stora vasalopp gått av stapeln. Iår var jag inte med i något av vasaloppen men det löste jag på annat vis, nämligen med vasaloppspinning! Man startar alltså passet när startskottet går och sedan cyklar man ända till förste man går i mål, idag blev det nästan 4h och 20 min. Under "resans" gång bjöds det självklart på blåbärssoppa, choklad och bullar! :)
 
Många träningscentrum har denna typ av temaspinning då det är otroligt populärt. Biljetterna hos friskis Karlstad tog slut på 2 minuter efter att de släpptes, sinnessjukt. :P Har ni varit på något vasaloppspinningpass idag? :)
 
Eftersom min rumpmuskel sa ifrån lite tidigare i veckan så har jag haft löpförbud resterande delen av veckan, så de passade ju bra att byta ut veckans långdistanspass i löpning till detta vasaloppspinn. :) Imorgon är det ny vecka och då tar jag nya tag med löpningen då det känns väldigt bra i kroppen nu och har gjort i några dagar. Gött! 

Mitt namn är Emma Bertilsson, 25 år och bosatt i staden Karlstad. Jag bär på en kronisk ledsjukdom och i denna blogg får ni följa med på min resa från extrem överviktigt med ledvärk, inflammation och feber till ett symtomfritt sundare liv med normalt BMI. Ni får även ta del av mina framsteg, bakslag och mål.

Hösten 2011 orkade jag inte ens springa 200 meter. År 2014 ska jag springa mitt första marathon och fram tills dess anta en rad andra spännande utmaningar. Så följ min resa, den vill du inte missa!!

Mail: emma.bertilsson@hotmail.com
Instagram: HealthyHappyEmma

Follow on Bloglovin

Mina Lopp

2012:
Vårruset 5km 10/5 - 33:15 min
Karlstad Stadslopp 10km 16/6 -66:46
Blodomloppet 10km 30/8 - 62:27
Tjurruset 10km 15/9 - 74:40

2013:
Ismilen 9 km 19/1 - 46:47
Tjejvasan 30 km 23/2 - 3:59:40
Seedingsloppet gbg 10km 24/3 - 48:07
Vikten runt 72 km 9/5 - 2:59:23
Vårruset 5 km 16/5 - 21:58
Göteborgsvarvet 21km 18/5 - 1:49:02
Tjejvättern 100km 8/6 - 3:24
Karlstad Stadslopp 10km 15/6 - 45:56
Vansbro tjejsim 1km 6/7 - 30:02
Blodomloppet 5 km 22/8 - Hoppade över
Tjurruset Karlstad 12 km 14/9 - 1:16:50
Lidingö tjejlopp 10 km 29/9 - 47:15
Tjurruset Sthlm 10,4 km 6/10 - 1:02:01

2014:
Göteborgsvarvet 21 km 17/5 - ?
Stockholm Marathon 42 km 31/5 - ?
Halvvättern 150 km 8/6 - ?
Vansbro halvsim 1,5 km 4/7- ?
Midnattsloppet 10 km 16/8 - ?
Tough Viking 15 km 30/9 - ?
Tjejmilen 10 km 6/8 - ?
Stockholm Halvmaraton 21 km 16/9 - ?
Lidingöloppet 15 km 27/9 - ?
Tjurruset Sthlm 10 km 4/10 - ?
Stockholm Tunnel Run 10 km 22/11 - ?

Personligt Bästa

Löpning:
2 km - 8:04 min
3 km - 13:07 min
5 km - 21:56 min
10 km - 44:52 min

Längdskidor:
1 km - 6:14 min
30 km - 3:59:40 min

Tema Nostalgi gjort av Mimmi Thorneus